Skauting je opět v módě. Proč dát dítě právě do skauta?

Skauting je opět v módě. Proč dát dítě právě do skauta?
Zájem o skauting mezi rodiči a dětmi roste
Foto: Autor: Romana Balcarová - Rejka
Sdílej na facebooku
16. srpna  2019 
 08:00

Pravděpodobně už teď pomalu řešíte, do jakého kroužku nebo oddílu přihlásíte od září svého potomka. Pokud hledáte aktivitu, díky níž se dětem dostane všestranného rozvoje, stanou se samostatnějšími a naučí se praktické dovednosti a jako bonus si odnesou pevné životní základy, zvolte skauting. Jeho obliba je na vzestupu a my víme proč.

Ze statistiky zveřejněné českými skauty vyplývá, že od roku 2006 počet jejich členů rok od roku roste. Během uplynulých let skauti provedli důležité změny v programu, díky kterým je pro současné děti atraktivní. Dnešní skauting zachovává formu i metody prověřené časem, samotné činnosti ale dává další obsah, nová témata a aktivity.

Rodiče na skautingu oceňují, že si jejich děti z oddílu odnášejí nejen zážitky s kamarády, ale i samostatnost, praktické dovednosti, sebedůvěru a pevné životní zásady. „Neustále rostoucí zájem dětí a rodičů, kterému na mnoha místech ani nestačí kapacity oddílů a kluboven, ukazuje, že v konkurenci s množstvím volnočasových aktivit skauting obstál. Děti zjevně i dnes dokážou ocenit opravdové prožitky, nevšední dobrodružství a pevné přátelské vztahy,” vysvětluje tisková mluvčí českých skautů Barbora Trojak.    

Personalisté oceňují členství ve skautu

To potvrzuje i naše kolegyně Radka Wallerová, máma čtyř dětí, jejíž syn chodí do skautského oddílu už dva roky.

„Na skautech se mi líbí víc věcí – ať už je to jejich vztah k přírodě, důraz na morální hodnoty, které oslovují i mě, historie skautingu včetně mnoha výrazných osobností, které jím prošly. Kdybych měla jít do detailů, pak například fakt, že dobří skautští vedoucí umožňují všem dětem, aby v něčem vynikly, případně to, že úkoly se plní společně, takže se děti nedělí na premianty a outsidery. Musí to udělat tak, aby to zvládli všichni členové skupinky. Osmiletý syn má za sebou dva roky ve skautu, je na to hrdý a my si troufáme říct, že ho to skutečně v dobrém ovlivnilo – umí například sám zorganizovat nějakou malou skupinu dětí, rozdělit mezi ně úkoly a vyřešit nějaký problém. A to je třeba dovednost, kterou jsem od skauta ani nečekala, a máme z toho radost," říká a dále dodává:

"Mimochodem, mít členství ve skautu v CV je výhoda, jak potvrzují personalisté, právě kvůli podobným takzvaným měkkým dovednostem, jako je schopnost týmové práce na jedné straně, organizační schopnosti, samostatnost a umění rozhodnout se na straně druhé. Z čistě praktického hlediska je fajn, že dítě se jednou týdně dostane s kamarády ven, že jednou za pár týdnů jdou na výpravu, jednou za několik měsíců na víkendovou výpravu a v létě na tábor.“

Několik kroužků v jednom

Velkou výhodou skautingu je to, že dítě není úzce zaměřeno, ale rozvíjí se po všech stránkách – protáhne se při venkovních aktivitách a sportu, společně tvoří a vyrábí ze dřeva nebo keramiky, skauti zpívají nebo hrají divadlo. Děti díky skautingu navíc získají velmi vřelý vztah k přírodě, kde probíhá většina aktivit. Naučí se i mnoho praktických dovedností, na které rodiče často nemají již čas – učí se rozdělat oheň, postavit stan, uklízet po sobě a mnoho dalšího.

Skautské oddíly přijímají děti již v předškolním věku. Dá se říct, že čím dříve dáte děti do skauta, tím lépe. Rychleji se začlení do kolektivu a utvoří partu, což je do života k nezaplacení. Není výjimkou, že přátelství, které vzniklo v dětství ve skautu, je na celý život.

Kolik skaut stojí a jak vybrat dobrý oddíl?

Na stránkách www.skaut.cz najdete mapu s nejbližším oddílem ve vašem okolí. Nejlepší ze všeho je však dát na reference přátel, protože nad osobní zkušenost rozhodně není. Roční členství v oddílu vychází zhruba na 1000 Kč, což je vzhledem k množství aktivit opravdu symbolická cena. Skautští vedoucí totiž pracují zadarmo. Takový skautský tábor na tři týdny vás vyjde třeba na 3000 Kč, víkendové akce se většinou vejdou do 400 Kč. Hlavní výhodou, kterou jako zaměstnaní rodiče oceníte, je ta, že dítě bude mít zajištěnou náplň volného času i během víkendů a prázdnin. Není totiž výjimkou, že vedle letních táborů vyráží skauti na vícedenní výpravy během podzimních nebo jarních prázdnin.

Co se týče vybavení, tak dítě obvykle potřebuje základní tábornické vybavení, jako jsou pevné boty, spacák, karimatka a batoh. Detaily se potom dozvíte v členském oddílu. Speciální vybavení navíc potom budou potřebovat jen vodní skauti. Ti se od ostatních liší pouze tím, že část svého programu realizují u vody, na vodě a na lodích. Každé tři roky se vodní skauti potkávají na celostátním setkání Navigamus, jehož námětem je vždy významná historická námořní událost.

Zájem o skauty roste, chybějí ovšem prostory

Kombinace tradičního a dobře vyzkoušeného s novinkami láká do skautu čím dál víc dětí, členská základna tedy strmě roste – letos dokonce nejvíce za poslední čtvrtstoletí. Rozšiřování členské základny samozřejmě přináší i výzvy, se kterými se skauti v některých obcích potýkají. Těmi nejčastějšími jsou chybějící nebo nevyhovující prostory a nedostatek vedoucích.

Všichni skautští vedoucí jsou dobrovolníci pracující pouze za svůj dobrý pocit a skloubit skauting například se studiem, brigádami nebo prací není vždy jednoduché. Jen pro představu – v Česku je 64 383 skautů a skautek z 2172 oddílů, které pořádají 1042 dětských táborů. Skauting podporuje 13 396 dobrovolníků. To jsou ohromující čísla. Pokud tedy ještě nemáte jasno, jakým směrem svého potomka nasměrovat, můžete zkusit skauting. Sami časem uvidíte, že to byla vážně dobrá volba.

Sdílej na facebooku
Autor: Markéta Novák Matějková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku