Mileniálové chtějí děti, ale do manželství se nehrnou, tvrdí to studie!

Mileniálové chtějí děti, ale do manželství se nehrnou, tvrdí to studie!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
9. března  2020 
 06:00

Mileniálové mají mnohem větší zájem o titul "máma" nebo "táta" než "manželka" či "manžel". K tomuto závěru došla nejnovější studie Pew Research Center. Podle ní přes padesát procent mileniálů uvedlo, že být dobrým rodičem je jedna z nejdůležitějších věcí v životě, ovšem jen třicet procent lidí z této generace touží po spokojeném manželství!

Mileniálové jsou generací lidí, kteří se narodili od roku 1979 do druhé poloviny devadesátých let. Jindy se tahle generace datuje od roku 1984 do roku 2005. Dnes jsou tihle lidé na vrcholu, jsou jim blízké moderní technologie, rádi postují na sociálních sítích, jsou sebevědomí a touží dělat to, co je baví. Jak se liší od předchozích generací, pokud jde například o rodičovství či manželství?

Podle výše zmiňované studie jsou to taky lidé, kteří považují rodičovství za jednu z nejdůležitějších věcí, ovšem po manželství téměř netouží. Mezi 18 a 29 lety by do manželství vstoupilo podle průzkumu jen 22 procent!

V roce 1997 to bylo trochu jinak – 42 procent lidí z generace X (generace, jejíž příslušníci se narodili přibližně mezi roky 1965 a 1985) přikládalo velkou důležitost rodičovství a 35 procent uvedlo, že důležité je také manželství. Jak ale čas ubíhá, mladí dospělí kladou mnohem větší důraz na výchovu a založení rodiny, ale ne nutně na uzavření manželství.

Podle nedávného výzkumu jsou mileniálové přesvědčeni, že děti můžou vyrůstat v rodinách s jedním rodičem nebo v otevřeném svazku. Tyhle statistiky však odrážejí změněné vzorce chování celé společnosti, zejména pokud jde o manželské svazky. Přitom zhruba 4 z 10 lidí z generace X vstoupili do manželství mezi 18. a 29. rokem.

Dnes ale mladí lidé tolik nespěchají, aby se dostali k oltáři. Ovšem to podle odborníků neznamená, že generace mileniálů by byla horší nebo špatná. I když manželství není z hlediska jejich současné životní úrovně nanejvýš důležité, většina z nich by v ideálním případě chtěla mít všechno. Až 70 procent z nich uvedlo, že by rádi našli spokojenost ve vztahu, a tři čtvrtiny z nich chtějí jednou děti. Jak se tedy ukazuje, koneckonců jsou to pořád romantici, podobně jako jejich předchůdci – jen trošku jiní.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku