Špatné vysvědčení? Takhle má vypadat správná rodičovská reakce

  • Špatné vysvědčení? Takhle má vypadat správná rodičovská reakce
    Vyhrůžky a tresty poslední školní dny už vážně nikomu nepomohou
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    29. ledna  2020 
     06:00

    Než se kvůli vysvědčení pustíte do udílení trestů, či naopak vyplácení odměn, zastavte se na chvíli. Popravdě řečeno, pokud vás nějaká známka na vysvědčení vašeho potomka šokuje, svědčí to tak trochu o tom, že jste se o dítě a jeho výsledky v dosavadním průběhu školního roku dvakrát nezajímali, a to také není nejlepším vysvědčením. A ještě jedna věc - pololetní vysvědčení není nijak zásadní, dítě například nemůže propadnout, když si do konce roku nedostatečnou známku vylepší. 

    Tušíte, že za pár dní na vysvědčení nebude žádná sláva a že vaše dítě přinese domů vysvědčení, kterým se rozhodně známým chlubit nebudete? Přesto spolkněte všechny výhrůžky směrem k potomkovi, které se vám derou na mysl.

  • Změnit už se to nedá

    Autor: Shutterstock.com

    I když vás vysvědčení zklamalo, nechte si drsnou kritiku od cesty. 

    Protože už známky stejně nijak nevylepšíte a ani dítě už nemá šanci ho změnit, pouze ještě zhoršíte stres, který zažívá. Ačkoli si to rodiče neuvědomují, pro mnoho dětí je stresující už vysvědčení samo o sobě, a to dokonce i tehdy, když jsou dobrými žáky – zatímco některé nevyvede z míry ani pár trojek, jiné se budou bát přijít domů, protože místo dvou dvojek mají čtyři. 

  • Vysvědčení není rozsudek

    Autor: profimedia.cz

    Líbí se mi, co kdysi v jednom svém textu o vysvědčení napsal dětský psycholog Václav Mertin. "Vysvědčení není rozsudek nad dítětem, ale informace o tom, jak se mu podařilo zvládnout požadavky školy, jak se učitelům podařilo naučit je látce a jak se rodičům podařilo vytvořit mu podmínky k práci."

    Upozorňuje dále na to, že právě obavy z rodičovské reakce skutečně vedou některé děti k tomu, že s vysvědčením domů nedorazí, nebo se dokonce pokusí o sebevraždu, někdy bohužel úspěšnou. 

    https://www.abicko.cz/clanek/precti-si-zabava/12602/vysvedceni-kde-se-vzalo-a-jak-znamkuji-v-zahranici.html

  • Tělesnými tresty se známky nezlepší, spíše nabídněte pomoc

    Autor: iStock

    Jakmile dítě s vysvědčením dorazí domů, můžete mu říci, že se vám moc nelíbí – nebo přesněji řečeno – že se mu tento školní rok moc nepovedl. O vaše dojmy by až zase tolik jít nemělo. Na druhou stranu, snažte se potomka i za něco pochválit.

    A hlavně mu nabídněte, že mu pomůžete známky zlepšit, včetně vysvětlení, proč by to mělo chtít samo. Důvodem mohou být třeba blížící se přijímačky na střední školu, u kterých může hrát roli průměr z několika posledních vysvědčení ze základní školy, nebo ze stejného důvodu blížící se přijímačky na vysokou školu. 

    Nemá ovšem smysl mu vyhrožovat tím, že bude muset strávit hodiny nad knihami a nic jiného nebude smět dělat. Nabídněte mu skutečnou pomoc. Ta může mít podobu doučování, ať už s vámi nebo s nějakým starším studentem, můžete ho přihlásit do jazykové školy nebo mu pomoci dělat si poznámky. Psycholog Václav Mertin každopádně varuje před tělesnými tresty. 

  • Extrémy škodí oběma směry

    Autor: iStock

    Chcete naopak dítěti udělat radost, protože vás jeho známky potěšily? Proč ne, ale podle psychologů je vhodnější odměna spíše menší, například v podobě knihy, stavebnice, u starších dětí třeba pěkného trika dle vlastního výběru. Nebo potomka vezměte na něco dobrého. 

    Na druhou stranu, pokud jste potomkovi něco slíbili za to, že bude mít pěkné známky, a on to nesplnil, odměnu mu nedávejte – zvykl by si, že vaše slovo mnoho neznamená, a příště už by se nesnažil rovnou. 

    Špatné jsou zkrátka oba extrémy: nemá smysl dávat známkám přehnaný význam a vyčítat dítěti dramaticky, že si mizerným vysvědčením zkazilo život, ale na druhou stranu není dobré ani brát je na lehkou váhu, a znevažovat tak vzdělání. Dítě by to, že s vámi vysvědčení nehne, a to bez ohledu na to, jaké známky na něm jsou, mohlo považovat za důkaz toho, že vás zase tak moc nezajímá ani ono samo. 

    Puberta, první polibky a sex: Jak mají rodiče nastavit hranice?

    Puberta, první polibky a sex: Jak mají rodiče nastavit hranice?

    Období, kdy nám syn poprvé přivede domů přítelkyni, je pro matky stejně těžké jako pro táty to, když neznámý kluk zazvoní u dveří, že si jde vyzvednout…celý článek

    Od vařečky k rozmazlování. 10 věcí, v nichž se změnila výchova dětí v Česku

    Od vařečky k rozmazlování. 10 věcí, v nichž se změnila výchova dětí v Česku

    Ještě počátkem 90. let se tělesné tresty ve výchově dětí považovaly za vcelku normální, kdežto dneska se nad nimi čím dál více lidí pohoršuje. A je…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku