Matkou ve 40? Ano, ale není to legrace. Tohle byste měla vědět!

Matkou ve 40? Ano, ale není to legrace. Tohle byste měla vědět!
Ponocování s dítětem vám dá po čtyřicítce nečekaně zabrat
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
31. srpna  2015 
 06:05

Přibývá žen, které se rozhodly přivést na svět dítě až kolem čtyřicítky. Jde jak o prvorodičky, tak o ženy, které už mají děti odrostlé a teď rozšiřují rodinu, často s novým partnerem. Proč ne, malé dítě na stará kolena je v mnoha ohledech skvělé a člověku skutečně nedovolí zlenivět – ale nese to s sebou také situace, které vás předem ani nenapadnou.

Začíná to hned početím. Tedy v případě, že se povede, protože pravděpodobnost úspěchu hodně klesá už po pětatřicítce. Po čtyřicítce se počítá už jen na sotva pár procent. Proto je potřeba mnohdy jít cestou umělého oplodnění, avšak v tomto věku už si ho páry platí komplet samy. Výdaje se počítají ne na tisíce, ale spíše na desetitisíce, výjimečně dokonce na statisíce korun. 

Ale dejme tomu, že všechno klapne. Vezměte jed na to, že těhotenství je teď mnohem větší dřina než ve dvaceti. Navíc při něm hrozí více komplikací – stejně jako při samotném porodu. A nejde jen o vyšší riziko vrozených vad, jako je například Downův syndrom.

Starší matky více přiberou

...
...
Autor: Shutterstock
Při těhotenství ve vyšším věku je vyšší riziko potratu jako takového i toho, že se dítě narodí předčasně. Častěji hrozí také těhotenská cukrovka, křečové žíly, poruchy ledvin a obezita. 

Což souvisí s tím, že kolem čtyřicítky se metabolismus výrazně zpomaluje a těhotenství tomu, až na šťastné výjimky, nepřidá. 

Starší matky navíc častěji rodí císařským řezem. Z toho všeho se můžete vzpamatovávat nečekaně dlouho. A to je stále teprve začátek.

Neplodnost a umělé oplodnění: 30 otázek a odpovědí

Neplodnost a umělé oplodnění: 30 otázek a odpovědí

Když se lidem nedaří měsíce nebo dokonce roky počít dítě, stále častěji se na pořadu dne objevuje slovo neplodnost. Co všechno podle lékařů patří mezi…celý článek

Jakmile se dítě narodí, čtyřicetiletá matka s překvapením zjistí, že už prostě nemá tolik energie jako kdysi. S tímto pocitem pak bojuje několik dalších let, protože zvláště batolata jsou překvapivě rychlá a nezdolná. Zvláště kruté je pro nás, věkovitější rodiče malých dětí, noční vstávání. Je to podobné jako s různými oslavami – ve dvaceti jsme vydrželi nespat celou noc a od rána fungovat, ve třiceti už to bylo slabší, ale pár hodin spánku pořád stačilo. Ve čtyřiceti? Ani omylem!

Babičky také nemají energii

...
...
Autor: Shutterstock

Když potomka konečně starší rodič odloží do školky, nejméně jednou za čas musí přetrpět trapnou scénku á la „Honzíku, babička je tady“. 

Á propos, babičky a dědové. Máme na mysli vaše rodiče – taky nebudou nejmladší, a tak nemůžete počítat s tím, že vám pomohou třeba s hlídáním. Popravdě řečeno, čím dál více budou potřebovat nějakou pomoc spíše oni od vás. 

Mezitím rodiče staršího věku platí jeden kurz za druhým, protože sami třeba nezvládnou dítě naučit lyžovat – kdysi to šlo, ale dneska, když vás po druhém sjezdu v předklonu chytí záda?

Když zdraví už není to, co bývalo

Člověk zkrátka čím dál častěji řeší všelijaké své vlastní zdravotní problémy. A na ty rozhodně není potřeba čekat až dejme tomu do šedesáti. I čtyřicátník může s překvapením zjistit, že se mu rozjíždí artróza kloubů, zdědil po předchozí generaci ukázkové křečové žíly, rozpadají se mu zuby nebo se mu vyvíjí cukrovka. O závažnějších patáliích ani nemluvě. 

Tohle nikdy neříkejte! Slova, kterými rodiče dětem ubližují ze všeho nejvíc

Tohle nikdy neříkejte! Slova, kterými rodiče dětem ubližují ze všeho nejvíc

Člověk není superman. Rodič už vůbec ne. Jsou ale chyby, kterými svým dětem stavíme do cesty překážky vysoké jako Himálaj a přitom o tom ani nevíme.…celý článek

A to za pár let nastane čas si připustit, že mít kolem padesátky, či dokonce šedesátky doma puberťáka asi taky nebude úplná legrace. Protože život s puberťáky prostě až na výjimky není úplně snadný a slábnoucí rodič pro ně ve skutečnosti není žádná výhra. Nestačíte mu nejen fyzicky, ale možná budete muset i připustit, že na rychle pálící mladý mozek prostě nemáte, a tak se snadno stane, že vás pár let před důchodem dospívající potomek prostě umlátí argumenty. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku