Vychovávejte děti jako Francouzka

  • Vychovávejte děti jako Francouzka
    Učte se od Francouzek! Nejen to, jak být šik, ale i jak vychovávat potomky
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    13. září  2015 
     06:00

    Francouzský paradox dobrého jídla, pití a života bez stresu zná celý svět. Podobný zázrak se tam děje i při výchově dětí. Ty jsou ve Francii slušné, bez problémů respektují dospělé, ale zároveň si umí vybojovat své místo na slunci.

  • Kouzelná slova

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    I když to vypadá jako banalita, francouzští rodiče už od batolecího věku do dětí vtloukají čtyři základní slova. S´il vous plait (prosím), merci (děkuji), bonjour (dobrý den) a au revoir (na shledanou) jsou absolutní základ, který umí všichni malí Francouzi. Nejde jen o naučené fráze. Tato slova pomáhají dětem vnímat přítomnost lidí. Pozdravit někoho totiž není jen slušnost, ale i projev toho, že si člověka vážíme a respektujeme ho. Pokud totiž děti ignorují ostatní, nikdy nevyjdou ze své ulity a těžko se naučí, že v životě nemůžou jen dostávat, ale musí i dávat. Navíc kromě toho ve společnosti funguje spousta kódů, a když je děti budou zvládat, společnost se k nim podle toho bude chovat. Základní projevy slušnosti totiž usnadňují život nejen dětem a nejen ve Francii.

  • Svoboda je základ

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Pro Francouze je stejně samozřejmé trávit čas s dětmi jako i bez nich. Nedělá jim problém poslat je na prázdniny k babičce a dědovi klidně na celý měsíc, pravidelně je dávají hlídat chůvě nebo nechávají jen jednomu z rodičů, zatímco druhý se věnuje svým zájmům. Když děti překročí práh puberty, dostanou pořádnou dávku svobody. Rodiče považují za samozřejmé, že jejich puberťáci mají vlastní život (včetně sexuálního). Děti pak nemají tolik důvodů k odmlouvání, trucování a rebelii.

  • Hloupost není zločin

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Uvědomte si, co říkáte svému dítěti, když něco provede nebo neposlouchá. Jsi zlobivý, hrozný, protivný… Místo abychom jasně řekli, co je špatně, hodnotíme dítě. Francouzští rodiče jsou v tomhle jiní. Rozlišují drobné prohřešky, takzvané betle, které sice nejsou dobré, ale ani nijak hrozné. Během napomínání mluví o přestupku, ne o dítěti.

  • Dobří a zlí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Učit děti optimismu je jedna věc, ale vést je k nereálným očekáváním druhá. Každý člověk má dobré i horší vlastnosti, světlé i tmavé chvíle. Ve francouzských pohádkách proto najdete často postavy, v nichž zápasí dobré i zlé bez toho, aby všechno nutně skončilo happy endem. A tak malí Francouzi i díky knihám vědí, že se střídají šťastné i méně šťastné chvíle a obojí je normální součástí života každého člověka.

  • Extra rady na výchovu po francouzsku

    Přílišná starostlivost rodičů
    Přílišná starostlivost rodičů
    Autor: Shutterstock.com

    • Nechte děti dělat věci po svém, budou klidnější a šťastnější.
    • Naučte je o všechno poprosit a za všechno poděkovat.
    • Děti si umí poradit samy, dejte jim možnost vyřešit problémy po svém. Zasahujte, až když je to nutné.
    • Chvalte děti, když si to opravdu zaslouží. Ne za každou maličkost.
/
Autor: Dita Černá
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku