Proč se hádáme s babičkami našich dětí? Starají se moc či málo

  • Proč se hádáme s babičkami našich dětí? Starají se moc či málo
    Ne každý má štěstí, že babička je s vnoučaty ráda a přitom nekomentuje způsob, jakým je rodiče vychovávají.
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    15. září  2015 
     06:00

    Můžete si to malovat, jak chcete. Když se však člověku narodí dítě, většinou to nějakým způsobem vztah k vlastní matce nebo tchyni poznamená. Naštěstí je z toho často příjemné překvapení, ale někdy to bohužel zrovna nevyjde. Čím nás vlastně babičky našich dětí štvou? Já si v tomhle ohledu vlastně nemůžu stěžovat - osud mi nadělil báječnou maminku mého muže, která si dost možná o mé výchově občas myslí svoje, ale je to moudrá žena a nechává si to pro sebe a ještě mi vychází vstříc. Ale vím, že jinde je to slabší. Zeptala jsem se na zkušenosti několika žen ve svém okolí. 

    Ne každý má štěstí, že babička je s vnoučaty ráda a přitom nekomentuje způsob, jakým je rodiče vychovávají.
    Ne každý má štěstí, že babička je s vnoučaty ráda a přitom nekomentuje způsob, jakým je rodiče vychovávají.
    Autor: Shutterstock.com
     

  • 1. Neustále mi říká, že kvůli mojí výchově jsou děti pozadu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Ještě než jsem otěhotněla, věděla jsem, že nebudu děti nutit na nočník, brát jim pleny nebo je nechávat spát samotné, pokud to nebudou vyžadovat. Věřím tomu, že když nastane vhodný čas, jde všechno snáze a rychleji. U tříletého syna už se to potvrzuje, u ročního to nejspíše bude také tak. Ale moje máma? Neustále mi předhazuje, že starší syn měl pleny ještě ve dvou a půl letech, kdežto já ne. Považuje to prostě za mé a manželovo rodičovské selhání stejně jako to, že děti nenecháváme brečet a mazlíme se s nimi."

    Jarmila, Kladno

  • 2. Uplácí děti dárky a penězi

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    "Nejde jen o babičku, jede v tom s ní i dědeček. Tchyně s tchánem k nám nedokáží přijít, aniž by dětem nepřinesli nějaké oblečení, dárek nebo těm starším nepodstrčili peníze. Vím, že kvůli tomu nouzí netrpí, ale vadí mi to - jednak jim dávají věci, které bych já nekoupila, často nevkusné. Ale hlavně, děti už se na ně netěší kvůli nim samým, ale protože očekávají, že od nich něco dostanou. Moji rodiče tohle v povaze nemají, ani by si to nemohli dovolit. Nabízejí místo toho dětem společné zážitky, podnikají s nimi něco a to je pro ně i pro jejich vzájemný vztah mnohem lepší." 

    Kateřina, Náchod

  • 3. Snaží se mě i před dětmi vychovávat

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Je to komické. Ačkoli jsem jedináček a sama mám už dvě malé děti, moje máma si pořád myslí, že má právo veta mi do všeho mluvit. A nebere si servítky. Klidně mě setře u rodinného oběda, ačkoli u stolu sedí můj muž, případně před dětmi kritizuje, co všechno dělám špatně. Mám dojem, že je to horší, než když jsem byla v pubertě. Už k nim ani moc nejezdíme."

    Klára, Brno

  • 4. Babička s prababičkou se příliš zastávají dospívající dcery

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    "Naše dospívající dcera není žádné nevinné kvítko. Má za sebou pár průšvihů ve škole i s klukama, proto jsme jí s manželem trochu přitáhli otěže a skrouhli kapesné. Jenže ona našla nečekané zastání u mojí mámy, která bydlí se svou matkou, mojí babičkou. Obě starší dámy jako jeden muž tvrdí, že jsme na dceru moc přísní, že je hodná a tak dále... Věřím tomu, že když k nim přijde, chová se jako milius, jenže ve skutečnosti měla třeba doma uklízet. Jenže babička s prababičkou ji pohostí a za tu trochu pozornosti ji ještě odmění nějakou tou korunou."

    Vlaďka, Kouřim

  • 5. Tchyně nedodržuje slovo a ještě se stavuje bez varování

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Už jsem se naučila sliby, které pronáší manželova matka, dělit ne dvěma, ale spíš čtyřmi. Ač jsme ji o to neprosili, opakovaně slibuje a nabízí hlídání dětí, pozvání na nedělní oběd či to, že se staví tehdy a tehdy. Ale když to chceme upřesnit, nikdy se jí to nehodí nebo už dohodnutý termín zruší. A následující den dorazí bez varování, třeba když se s nejmladším dítětem chystám ven a začne nátlakovka ve stylu, že to jí přece neudělám, když ona přišla na kafe a chce si popovídat."

    Jana, Praha

  • 6. Obě babičky děti příliš rozmazlují, i když každá jinak

    Ne každý má štěstí, že babička je s vnoučaty ráda a přitom nekomentuje způsob, jakým je rodiče vychovávají.
    Ne každý má štěstí, že babička je s vnoučaty ráda a přitom nekomentuje způsob, jakým je rodiče vychovávají.
    Autor: Shutterstock.com

    "U nás se nedějou žádné velké průšvihy, obě babičky včetně dědečků jsou ochotné, mají děti rády, pomáhají nám. Ale přesto... zatímco moje máma zásadně odmítá respektovat, že u nás doma jíme hodně zdravě, manželova matka zase vůbec nerespektuje to, že děti mají nastavený nějaký režim, který bez potíží dodržují. Obě se shodují na tom, že babičky jsou od toho, aby děti rozmazlovaly. Což zní vlastně docela hezky. Ale když jsou u nich děti na víkend, je to znát na můj vkus až trochu moc." 

    Blanka, Říčany

     

     

     

     

     

     

     

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku