10 důkazů, že jste příliš přísní rodiče

  • 10 důkazů, že jste příliš přísní rodiče
    Nemají náhodou vaše děti více pravidel a povinností, než všechny z jejich okolí?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    25. března  2018 
     06:00

    Děti, které jsou od malička vedeny autoritativně, kupodivu většinou nedospívají v sebevědomé jedince. Buď začnou v pubertě "poslouchat" někoho jiného a v rámci vzdoru proti rodičům to mohou být klidně ti největší vejlupci z okolí, nebo bývají neurotičtí, nesamostatní a často agresivní. Proč? Protože jim v dospělosti už nikdo nediktuje, co mají dělat, a oni se sami rozhodovat bojí. Zkuste zjistit, jak moc je ve vaší výchově zastoupen právě autoritářský styl. Přinášíme deset znaků, které o tom svědčí.

  • Máte nulovou toleranci

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    V sedm se večeří. Chceš jít s kamarády na párty? Řekni, že přijdeš později. To by byla jeden den párty, druhý den divadlo a pak bychom se taky nesešli vůbec. V devět v posteli. Žádná StarDance, "žádný lítání" venku s kamarády. Samozřejmě že je v pořádku vyžadovat pravidla, která byla nastavena. Jsou ale situace, kdy by nebylo potřeba být tak striktní, nemyslíte?
  • Máte víc pravidel než rodiče jeho spolužáků

    Matka samoživitelka to nemá rozhodně jednoduché.
    Matka samoživitelka to nemá rozhodně jednoduché.
    Autor: profimedia.cz
    Zatímco ostatní děti hrají na tabletu každý den nebo alespoň o víkendu, vaše dítě jen občas, za odměnu. To je v pořádku, každý má jiné priority a každý má právo na jiný styl výchovy. Pokud jsou ale vaše omezení a pravidla nejpřísnější ve všech oblastech, zkuste se jen zamyslet nad tím, jestli nejste na svého potomka příliš tvrdí nebo nároční.
  • Zaměňujete nastavování pravidel s diktátem

    Ti, kteří trpí Williamsovým syndromem, mají mimořádné hudební nadání!
    Ti, kteří trpí Williamsovým syndromem, mají mimořádné hudební nadání!
    Autor: Profimedia.cz
    Budeš hrát na housle, protože cvičí sluch. To je sice pravda, ale třeba housle vašeho potomka zrovna ani trochu nebaví. Možná by raději hrál na jiný nástroj nebo mu hudba vůbec nedělá radost. Samozřejmě že málokteré dítě je z kroužku vždy stoprocentně nadšené a chce cvičit doma každý den. Mělo by ho to ale alespoň chvílemi bavit.
  • Nemáte smysl pro nesmysly

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Lechtání, honění, vtipkování, plácání nesmyslů – většina dětí to miluje, ale vás to otravuje. Nic je to nenaučí, nic jim to nepřinese, je to jen ztráta času. Ne každý musí milovat nesmyslné trapárničky, ale nechte v tomhle dětem volnost, ať si je někdy užijí.
  • Děti nemají čas jen pro sebe

    Tento víkend počasí zřejmě podzimním venkovním hrátkám přát nebude, máme pro vás ale jiné zajímavé tipy, jak strávit víkend s dětmi.
    Tento víkend počasí zřejmě podzimním venkovním hrátkám přát nebude, máme pro vás ale jiné zajímavé tipy, jak strávit víkend s dětmi.
    Autor: Shutterstock.com
    Ideálně ve chvíli, kdy mají čas jen pro sebe. Mohou si hrát, číst komiksy (i když jsou nevýchovné), být s kamarády venku nebo jen poslouchat hudbu z YouTube. Myslíte si, že je to naučí se flákat? Omyl, naučí je to hospodařit s časem a najít si něco, co je baví. Děti volno potřebují, takže pokud jim plánujete každou minutu sedm dní v týdnu, naplánujte jim tam také "osobní volno".
  • Oceňujete výsledky, ne snahu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Autoritativní rodiče bývají hodně zaměřeni na výsledek. Je jedno, jak moc pro to dítě udělalo, vždycky podle vás mohlo udělat ještě víc... A asi neudělalo, když ta písemka dopadla takhle a trenér ho o víkendu nepostavil. Zkuste přistoupit na to, že nejen výsledek se počítá.
  • Nedáváte možnosti

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Mnoho dětí vzpomíná na rodiče se slovy: my jsme měli doma pravidlo, že musíme dělat nějaký sport. Bylo jedno, jestli to byl basket nebo aerobic, museli jsme se zkrátka dvakrát týdně hýbat. Tohle je optimální řešení. Stanovte prioritu – pohyb – a v rámci jí nechte dítě si vybrat. Přísní rodiče volí jinou cestu: budeš chodit na atletiku, zajistí ti všestranný rozvoj a jednou se třeba rozhodneš, že budeš dělat něco jiného. Jenže než to rodič dovolí, ztratí dítě možná odvahu rozhodnout se a na sport se vykašle.
  • Děti si k vám nevodí kamarády

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Varovným signálem toho, že jste příliš přísní, může být i to, že spolužáci vašich dětí k vám nechtějí chodit na návštěvu. Je jasné, že nemusíte vyhrát soutěž o nejlepší matku ve třídě, tohle ať si nechají rodiče, kteří jim dají k večeři nealko pivo, hahaha... Ale pokud k vám spolužáci nechodí ani na oplátku a máte jistotu, že je vaše děti zvou, mohlo by to být i kvůli tomu, že se u vás necítí dobře.
  • Děti příliš často lžou

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Každé dítě zkouší lhát, to ještě není důkazem toho, že jste moc přísní. Několik studií ale potvrdilo, že z dětí příliš přísných rodičů se tréninkem v dětství stávají výborní lháři. I když dítě přizná něco nekalého, zkuste ocenit to, že vám to řeklo, a zmírnit následky. Důvěra je důležitější.

  • Disciplínu postrádáte skoro u všech z vašeho okolí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Samozřejmě – jak mohou být děti vycepované, když takoví nejsou ani jejich rodiče? Všichni z naší třídy jsou benevolentní hipízáci nebo konzumní typy, koneckonců i v práci chodí lidi pozdě a nedodržují termíny a vůbec – vždyť nefunguje skoro vůbec nic! Pokud se vám zdá, že nikdo není schopen dostát vašim nárokům, možná je máte příliš vysoké vy. Na sebe i na své dítě.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku