7 maličkostí, které dělejte každý den. Vrátí vaší rodině pohodu

  • 7 maličkostí, které dělejte každý den. Vrátí vaší rodině pohodu
    Večeře s rodinou je skvělý rituál
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    28. prosince  2015 
     06:00

    Užíváte si zimní pohody a klidu a říkáte si, že by bylo fajn, kdyby to vydrželo i dlouho po Vánocích? Jenže pak bude škola, školka, práce, kroužky a zase ten koloběh stresu a nestíhání. O štěstí a spokojenosti rozhodují ale maličkosti. Zkuste některý z následujících tipů a uvidíte, třeba vám některý z nich alespoň občas zlepší náladu a den.

  • Děkujte si

    ...
    ...
    Autor: Profimedia
    Poděkovat je samozřejmé. Někdy ale člověk díky vypustí z úst jen tak narychlo, aniž by si třeba uvědomil, že je fakt rád. Podobné je to se slovem "omlouvám se" nebo "je mi to líto". Zkuste si každý den alespoň jednou uvědomit, za co svým bližním opravdu děkujete a za co jste opravdu rádi.

  • Najezte se spolu

    Jezte společně a buťe dítěti příkladem.
    Jezte společně a buťe dítěti příkladem.
    Autor: profimedia.cz
    Takovou dobrou příležitostí je společné jídlo. Sejdete se vůbec jako rodina každý den u stolu? Nebo snídáte za pochodu, obědváte v práci nebo ve škole a večer přicházíte každý jindy?

    V některých rodinách se striktně dodržuje každodenní společná večeře. Telefony zůstanou ztlumené, rodina je spolu a má čas. Na cokoliv, i když to nemusí být každý den veselá a duchaplná konverzace. Je to ale skvělý rituál a sdílení společného.

  • Smějte se

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Probudíte se a první, co vám dítě řekne, je, že dnes do školy potřebuje deset různobarevných bavlnek? Dala jste sušák s vypraným prádlem na zahradu a on se během čtvrt hodiny skácel na jarní zablácený trávník? Jediné, co odlišuje váš život od sitcomu, je to, že v životě chybí ten umělý smích. A ten si musíte dodat sama.

    Smích funguje a dělá lepší život, i když se do něj nutíte. Pusťte si na youtube Karla Nešpora, který pár technik smíchu předvádí, a za chvíli se budete smát všichni. Každý den alespoň pět minut povinně!

  • Hýbejte se

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    V poslední době slaví úspěch hodinky nebo telefony s krokoměry. Hlídají, jak se za den hýbete a nabádají vás, abyste nelenivěli. Když si to člověk správně nastaví, zvládne to určitě i bez chytré elektroniky. Choďte ze školy pěšky malou procházkou. Na hřišti si s dětmi občas zakopejte i vy, vyrazte na brusle, večer před pohádkou se protáhněte na koberci v pokoji. Děti to bude s vámi bavit mnohem víc a vám se takové narovnání zad určitě také bude hodit.

  • Dejte najevo zájem

    Přílišná starostlivost rodičů
    Přílišná starostlivost rodičů
    Autor: Shutterstock.com
    Ptejte se: "Co bylo ve škole", i když se dozvíte, že nic. Občas zkuste: "Co ti dnes udělalo radost?" nebo "Jak to dopadlo s kamarádkou?", i když děti poznají, že je to maskované: "Co bylo ve škole?" Děti zájem potřebují. Alespoň jednou za den jejich historky skutečně poslouchejte, nechte si od nich přehrát oblíbenou píseň nebo převyprávět, co namalovaly. Obejměte je, svým dospívajícím alespoň řekněte: "Rád tě vidím." A nezapomeňte pochopitelně ani na partnera.
  • Ukliďte po sobě

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zkuste každého člena rodiny odmala učit, že každá maličkost, kterou po sobě uklidí hned, výrazně zlepší domácí prostředí. Když děti nadrobí, mohou to hned smést. Rozlijí na lince šťávu, nechť ji hned setřou. Hrníček od kakaa patří do myčky, špinavé ponožky rovnou do koše se špinavým prádlem. Zní to pochopitelně příliš utopicky, ale každý malý krok pro dítě v tomto směru je obrovský skok pro matku, která má management pořádku v rodině na starosti.

  • Myslete zeleně

    děti
    děti
    Autor: Shutterstock.com
    Vychovat své děti k odpovědnosti k okolnímu prostředí je jedna z nejlepších věcí, kterou sobě i planetě můžete dát. Učte je vypnout vodu tekoucí z kohoutku, když si čistí zuby. Pomozte jim od malička třídit odpad, zhasínat v pokoji, kde nikdo není, poznávat přírodu, starat se o květiny nebo o zvířata. Jsou to drobnosti, které je naučí být odpovědný ke svému okolí i sobě samému.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku