Vzkaz pro babičky: 9 věcí ve výchově a péči o děti, které už neplatí

  • Vzkaz pro babičky: 9 věcí ve výchově a péči o děti, které už neplatí
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    9. února  2018 
     06:00

    Proč ji nedáváš na nočník, když už jí byl rok? A proč ho neplácneš, když "je tak drzej"? Podobných mezigeneračních sporů se v rodinách objevuje každý den spousta. Co všechno se změnilo a proč to dneska děláme jinak, než se to dělalo v době, kdy jsme byli my nebo naši rodiče malí? 

  • Chování a mazlení

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Je pravda, že své děti chováme a nosíme mnohem více, než to bylo ještě celkem nedávno obvyklé. A ne, nebojíme se, že budou rozmazlené, protože to, že naplníme jejich (a nakonec i svou, vždyť je to tak příjemné) přirozenou potřebu vzájemného blízkého kontaktu, je rozmazlit nemůže. Dobře, nějaký čas budou, zejména coby kojenci a batolata, bažit po naší blízkosti na rozdíl od dětí, které na ni rezignovaly, ale výsledkem je sebejisté a samostatné dítě navazující na první pevný vztah, který mělo a má s rodiči. 

  • Otcové to umí taky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Táta, který přebaluje dítě, není žádný chudák, stejně jako není chudák ten, který je s potomky na rodičovské dovolené. Zvládne to stejně dobře jako matka, i když různé situace oba rodiče řeší odlišně, což ale vůbec nevadí, naopak. Takže budeme rádi, když ho nebudete litovat a nám matkám vyčítat, do čeho jsme ho to uvrhly. 

  • Proč je nebijeme

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Ty ho neplácneš?" Neplácnu, protože děti bít nechceme, stejně jako nebijeme své sousedy nebo kolegy v práci, když nás něčím vytočí. A taky protože si myslím, že násilí plodí jen násilí a my bychom potomkům rádi ukázali jiný způsob řešení konfliktů. Ono to sice vypadá, že dobře použitá rána může spor vyřešit rychle, ale tak to vůbec není. 

  • Vždyť je drzej!

    Matka a dítě
    Matka a dítě
    Autor: Shutterstock

    Uznáváme, že když se zaposloucháte do mluvy dnešních dětí a jejich hovorů s rodiči, může to vypadat, že jsou drzé. Rozhodně jsou v průměru mnohem oraženější, než jsme kdysi byli my. Debata s nimi je rozhodně náročnější, než byla kdysi s námi. Ale to je přece dobře, protože se nebojí dát najevo, když se jim něco nelíbí, a nestojí zakřiknutě v koutě. I když na výchovu je to mnohdy náročnější. 

  • Nočník počká

    děti na nočníku
    děti na nočníku
    Autor: Shutterstock.com

    Když dojde na konkrétní věci, prim hrává nočník a debata, kdy na něj začít děti vysazovat, protože "vy jste byli už v roce bez plen". My do téhle soutěže nejdeme, protože nás přesvědčily výzkumy o tom, že naprostá většina dětí – čest výjimkám – v roce a často ani ve dvou nemá natolik vyzrálý nervový systém, aby pochopily a hlavně dokázaly ovládat koncept vylučování. A taky si trochu myslíme, že "bez plen" může znamenat spoustu mokrého oblečení i podlah stejně jako nemožnost někam cestovat a podobně. Nicméně, uznáváme, že látkové pleny, nevýkonné pračky a žádné sušičky člověka donutí k jinému pohledu na plenky než dnešní papírovky. 

  • Společné spaní

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Nevadí nám děti v naší posteli a taky je mnozí z nás nechávají spát s rodiči do roka, ale také do tří nebo do pěti let. Pokud to rodině vyhovuje, dětem to určitě neublíží. A pokud jde třeba o dítě kojené, matka se rozhodně lépe vyspí. 

  • Boty s pevným opatkem jako základ

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Když neběží debata o nočníku, nastává debata o botách. Protože každé dítě přece musí mít boty s pevným opatkem, sotva se postaví na nohy. Tenhle postoj hájí i část lékařů, ale upřímně řečeno – zejména ti, kdo vývoj poznatků v tomto ohledu moc nesledují a tvrdí už několik desítek let to samé. Člověk nemusí hned přestoupit na víru, že bosá chůze a boty, které ji napodobují, jsou tím nejlepším, ale malé děti rozhodně nepotřebují botu, která jejich nohu sevře jak skafandr. A ještě jedna věc: dokud dítě nechodí samo, nesnažíme se ho vodit s rukama nahoře, protože to škodí jeho páteři. 

  • Kaše od tří měsíců

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Výživa malého dítěte, to je vůbec štěpné téma. Doporučení tu je celá řada – od rady, že tříměsíční dítě klidně může dostat kaši, až po obavu, že nejméně do roka je třeba všechno dětské nádobí sterilizovat. Nechte to na nás, možností je hodně a dneska rodiče většinou taky hodně přemýšlejí nad tím, co a kdy svému potomkovi dají, přičemž zase tak strašně moc na tom možná vůbec nezáleží. 

  • Proč tak řešíme výchovu

    Autor: Shutterstock

    Možná máte pocit, že si naše děti mohou dělat, co chtějí, a že ta "naše volná výchova" je cestou do pekel. Ale nenechte se plést, většina z nás dává dětem hranice, protože víme, že je potřebují, ale jsou prostě jinde, než kde jste je měli vy. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku