Proč domů vůbec nezvat Mikuláše s čertem? Psychologové vám to vysvětlí

Proč domů vůbec nezvat Mikuláše s čertem? Psychologové vám to vysvětlí
Foto: Profimedia.cz
Sdílej na facebooku
21. listopadu  2017 
 06:00

Považujete obcházení domů Mikulášem a jeho rohatou suitou za takový milý český zvyk, který dětem jen prospěje? U nás doma to tak nemáme, a proto k nám nesmějí. Nechci děti strašit něčím, co berou smrtelně vážně, a zároveň mi přijde trapné, aby se třásly strachy a snažily se ze sebe vysoukat básničku před Mikulášem, což je ve skutečnosti převlečený a někdy i přiopilý soused.  

Psychické problémy, nadměrná úzkost nebo trauma vedoucí ke koktání. To může být cena, kterou děti zaplatí za zdánlivě nevinné strašení Mikulášem a jeho kumpány. Psychologové proto radí (po mnohé rodiče překvapivě): domů si je rozhodně nezvěte.

"Setkání s čertem, zvláště kdyby je dokonce fyzicky trestal či je strkal do pytle, je může dlouhodobě traumatizovat," řekla psycholožka Zora Dušková. Dítě se může stát ještě bojácnějším, mohou ho trápit noční můry či třeba začne koktat. Za největší chybu přitom považují odborníci to, že rodiče dopustí, aby čertovská exekuce probíhala přímo doma. Dítě se doma cítí bezpečně a rodičům věří, že právě domov ho ochrání před podobnými vlivy. Zvláště hroziví jsou pak čerti opilí.

Dokdy mají děti věřit na Ježíška? Právě teď jim to možná spolužáci prozradí

Dokdy mají děti věřit na Ježíška? Právě teď jim to možná spolužáci prozradí

"Mami, a nedáváš tam ty dárky náhodou ty a táta?" Dotaz, po kterém většině rodičů zatrne, protože je jasné, že velké vánoční tajemství bere zasvé.…celý článek

„Opilý čert může dítě skutečně vyděsit k smrti,“ říká psycholožka Václava Masáková. Mohlo by se mu z toho dokonce rozjet koktání. Podle ní by se s čertem či Mikulášem děti měly potkat nejvýše před dveřmi. Rodičů, kteří odmítají řinčící českou tradici, přibývá, ale i tak zůstává dost domovů, kam se nadpřirozeným bytostem daří proniknout. Svědčí o tom i anketa mezi dětmi ze školek, které právě návštěvy čerta a Mikuláše popisují jako ty nejstrašidelnější.

Trapné a strašidelné zároveň

Za našimi dětmi domů Mikuláš a čerti nepřišli nikdy, ostatně sama si pamatuju, jak strašidelná a zároveň tak trochu trapná vždycky byla jejich návštěva v době, kdy jsem byla dítě. Nejdřív jsem se strašně bála, pak mi došlo, že Mikulášem je Jirka Janoušek ze sousedství, před kterým jsem se pro změnu strašně styděla. Nakonec jsem mu jako snaživá holčička i něco zarecitovala, zatímco čert chrastil řetězem a má mladší sestra zoufale naříkala zalezlá pod konferenčním stolkem. Zdá se přitom, že v podobném zvyku si libují jen Češi. Protože třeba takový pohrdaný Santa Claus, což je jen jiná reinkarnace Mikuláše, nikdy nenaznačuje, že by si snad chtěl někoho odnést. Ostatně, i nedávný Halloween je spíše karnevalem než přehlídkou toho, kdo koho více vyděsí.

10 věcí, které byste měla naučit svého syna dřív, než mu bude třináct

10 věcí, které byste měla naučit svého syna dřív, než mu bude třináct

Víte, co se říká? Že jak svého syna vychováte, tak se pak bude chovat v budoucím životě, třeba v manželství. Samozřejmě, že to je ještě daleko, ale…celý článek

Zájemců o návštěvu pekelníků a svatého s andělem je každopádně pořád dost. Tedy mezi dospělými. „Nevím, proč bychom o podobný zážitek měli děti ochudit. Vždyť ony skutečně občas zlobí a trocha postrašení ještě nikomu život nezkrátila,“ prohlásila nicméně na můj dotaz rázná Kamile Vopěnková, babička tří vnoučat, která už s dcerami sehnala kontakt na pekelníka, jenž do jejich rodin dorazí letos. Škoda, že jsem se nemohla zeptat i vnoučat, jak se jim to líbí.

Jsi nejlepší! Žena děkuje přítelkyni bývalého muže za to, jak se stará o jejich dceru

Jsi nejlepší! Žena děkuje přítelkyni bývalého muže za to, jak se stará o jejich dceru

Američanka Audrey Nicole udělala něco, co není moc obvyklé. Na Facebooku zveřejnila nadšené poděkování určené nové přítelkyni bývalého přítele, s nímž…celý článek

Jak vypadá porod: Fotografka nádherným způsobem zachytila příchod na svět

Jak vypadá porod: Fotografka nádherným způsobem zachytila příchod na svět

Každá žena, která má strach z porodu, by se měla podívat na fotky, jako jsou tyhle. Protože i když je z nich jasné, že jde o náročné okamžiky, v podání…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku