Sourozenecká rivalita: Podporujte děti ve spolupráci, radí psycholog

Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
30. ledna  2017 
 08:00

Vaše prvorozené dítě už není jedináček. A vy možná zjišťujete, že vztah mezi sourozenci nebude bez problémů. Protože se objevují žárlivost a s ní spojené potíže v chování, které budete muset řešit. Jak tomu zabránit? Přečtěte si, jak to vidí Petr Šobra, psycholog Akademie rodičovství.

Dosavadní jedináček je po narození mladšího sourozence často v šoku. Zjišťuje, že jeho svět se mění. Je mu jasné, co dosud potřeboval, chtěl a dostával. Odjakživa k sobě měl, v tom šťastnějším případě, dva rodiče, kteří pro něj měli určité množství času a také energie.

Najednou jako by se množství energie, která ho oblažovala, ztrácelo. Po nějaké době zjišťuje, že se energie nejen neztrácí, ale dokonce je určena někomu jinému, což je pro něj významně matoucí.

Rizika umělého oplodnění, o kterých se moc nemluví: Co se může stát?

Rizika umělého oplodnění, o kterých se moc nemluví: Co se může stát?

  Když už člověk podstupuje umělé oplodnění (IVF), je v takovém psychickém rozložení, že jej od jeho úmyslu nemůže odradit snad vůbec nic. Měsíce,…celý článek

Proč by někdo, kdo řve, pořádně nevidí, nemá zuby a nic kloudného neumí, měl být ten, o koho se všichni tolik zajímají? To je k vzteku. No, a když už má náš novopečený starší sourozenec vztek, tak ho namíří na malého bezbranného vetřelce.

Ten ovšem není bezmocný, má velmi mocného obránce – maminku (tatínka). A v tomto okamžiku se nám situace začíná zamotávat a z pohledu rodiče ji začneme vnímat jako sourozenecké soupeření.

Velká změna pro celou rodinu

Upřímně – který z rodičů, kteří mají jedno dítě, si uvědomí, co všechno se bude dít, až doma budou sourozenci. Sami rodiče se většinou v prvních měsících „nové“ rodiny učí zacházet se svými rolemi, zodpovědností, energií a časem.

“A že to pro ně bývá velká změna. Ve světě malého dítěte je to hotová revoluce. Rodiče, čas, pozornost, jeho potřeby… Nic z toho, co už jakžtakž ovládalo, najednou nefunguje nebo funguje nesrozumitelně. Na rozdíl od dospělých jeho svět nemá vždy tak jasně vystavěnou strukturu, o kterou se může opřít,” říká Iva Kyselá z Akademie rodičovství.

Potřebuje cítit, že je součástí už jiné rodiny, než bylo před narozením sourozence. Pomáhejte mu formovat (určovat hranice) jeho roli staršího sourozence.

Co dalšího potřebujete vědět? Čtěte ZDE

Jedináčkové: Jaké to skutečně je vyrůstat bez sourozenců?

Jedináčkové: Jaké to skutečně je vyrůstat bez sourozenců?

Hned na okraj podotýkám: jsem taky jedináček a musím říct, že jsem si toho kdysi na tohle téma vyslechla až nad hlavu. Že jsou jedináčkové rozmazlení,…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Maminka.cz

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy