O hračky se vůbec dělit nemusíš, řekla matka synovi na hřišti. Souhlasíte s ní?

Američanka Alanya Kolbergová se svým synem Carsonem.
Foto: Facebook
Sdílej na facebooku
30. dubna  2017 
 18:00

Nechce vaše dítě půjčovat hračky ostatním? Nemusí. Aspoň to si myslí maminka malého Carsona Američanka Alanya Kolberg. Svému synkovi na hřišti řekla, že se o své hračky nemusí dělit, když nechce. Její reakce vzbudila na internetu veliký rozruch. A mnoho rodičů nadšeně souhlasí.

Malý Carson byl s maminkou v parku, když se na něj sesypala partička kluků a nárokovala si jeho hračky. Jeho matka Alanya Kolberg však udělala něco, co ostatní rodiče vůbec nečekali. Svému synkovi poradila, že může říct ne, pokud jim své věci nechce půjčit.

Dojemné fotografie sourozenců, které vás chytnou za srdce!

Dojemné fotografie sourozenců, které vás chytnou za srdce!

Není nic roztomilejšího, než když se podíváte na fotky, na nichž se poprvé uvidí starší bratři nebo sestry se svými právě narozenými sourozenci. No…celý článek

Proč tak udělala, záhy vysvětlila na svém facebookovém profilu. Status zveřejnila 19. dubna a hned se pod ním rozjela bouřlivá diskuse na téma "půjčovat, či nepůjčovat?". Příspěvek má do této chvíle přes 200 tisíc sdílení a podobný počet lajků.

Moje dítě nemusí půjčovat hračky vašim dětem

Co napsala Alanya na Facebooku?
Když jsme přišli do parku, ke Carsonovi se seběhlo asi šest chlapců a požadovali, aby jim půjčil svou postavičku Transformera, figurku Minecraft a kamion. Byl očividně zaskočený a všechny hračky si přitiskl k hrudi. Pak se obrátil na mě.
"Můžeš jim říct ne, Carsone," řekla jsem mu. "Jen řekni ne, nemusíš nic vysvětlovat." Jakmile však řekl ne, chlapci utíkali, aby mi řekli, že jim nechce půjčit své hračky. "Nemusí se s vámi dělit o své hračky. Pokud bude chtít, udělá to, pokud ne, je to jen jeho věc." Celá situace ale vzbudila nelibé pohledy ostatních rodičů.

Neslyšící babička učí vnučku znakovou řeč. Neuvěřitelná reakce miminka!

Neslyšící babička učí vnučku znakovou řeč. Neuvěřitelná reakce miminka!

Malá holčička a její babička. Obě neslyší a spolu se staly hrdinkami dojemného videa, na němž žena vnučce ukazuje znakovou řeč. Babička sotva devítitýdenní…celý článek

 
Její příspěvek pokračoval.
No, řekněte. Pokud jste dospělý a přijdete do parku sníst si svůj sendvič a někdo cizí vás osloví, abyste se s ním podělil, co řeknete? Ne! Pravděpodobně si teď myslíte, že já a můj syn jsme hrubí a nevychovaní, ale čí chování je horší? On jen odmítl dát své tři hračky šesti cizím klukům, kteří si nárokovali něco, co jim nepatří. Učíme přeci své děti samostatnosti a ukazujeme jim, jak to chodí ve světě dospělých. Znám mnoho dospělých, kteří se nenaučili nic o půjčování věcí, když byli malí, ale ještě mnohem více těch, kteří neumí lidem říkat ne nebo si prostě neumí nastavit hranice. Včetně mě samotné.
 
V každém případě se Carson o své hračky dělí s holčičkou mé kamarádky, kterou jsme potkali v parku. Nechtěl půjčit hračky jen těm chamtivým klukům, protože byl zaskočený jejich jednáním.
 
Pro příště: až zase nějaké dítě nebude chtít půjčit hračky ostatním, pamatujte, že nežijeme ve světě, kde musíme dát všechno tomu druhému jen kvůli tomu, že si o to řekl. A rozhodně nebudu učit děti, že ano, protože takhle to prostě nefunguje.

A reakce?

Pod příspěvkem je přes sedm set komentářů. Mnoho z nich s autorkou souhlasí. Například Jenean Justham píše: "Ona neučí svého syna, aby nepůjčoval hračky vůbec. Přinesl je přece své kamarádce, nechtěl je půjčit jen skupince cizích kluků, kteří za ním přiběhli a nárokovali si je. V tomto případě s ním souhlasím."

Ovšem najdou se i nesouhlasné komentáře, které například tvrdí, že přirovnání se sendvičem není totéž a že děti se od dospělých přece jen liší: "Děti jsou více sociální, mají méně zábran a nedělá jim potíže navázat přátelství s dětmi, které vůbec neznají," píše například Maria Wynn.

Jak to vypadá, když se děti samy mají dělit o hračky? Třeba jako u těchto trojčat:

12 selhání. Co všechno provedli rodiče svým dětem?

12 selhání. Co všechno provedli rodiče svým dětem?

Samozřejmě. Všichni se snažíme být dobrými rodiči, ale někdy tak úplně přesně nevíme, jak se zachovat. Nebo rovnou víme, že jsme se zachovali hloupě.…celý článek

70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

Narození dítěte patří k nejsilnějším životním okamžikům. Dokládají to i záběry z těchto momentů, které pořizují otcové miminek, porodní asistentky…celý článek

 

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku