8 pravd o mateřství, které vám nikdo neřekl a které pochopíte až po porodu

  • 8 pravd o mateřství, které vám nikdo neřekl a které pochopíte až po porodu
    Foto: Profimedia
    Sdílej na facebooku
    11. května  2017 
     06:00

    Mateřství je plné všeho možného, například slz. Šťastných, smutných, slz bez důvodu. Nikdo vám dopředu neřekne, že jich bude tak moc. Začnou vám téct už v době, kdy čekáte dítě, pak po porodu (ty jsou přičítány hormonům), později to budou slzy zoufalství i štěstí, když vaše dítě nebude chtít spát nebo se na vás poprvé usměje. Jaké další pravdy vám o mateřství nikdo neřekne?

  • 1. Budete mnohem zranitelnější

    Autor: Shutterstock

    Ano, až se stanete matkou, budete zranitelnější. Je to skoro, jako kdyby vám tuhle zranitelnost předaly děti přes pupeční šňůru. Vaše zranitelnost se projeví pokaždé, obvykle pak v nejnevhodnější okamžik. Třeba ve chvíli, kdy uděláte něco, o čem jste si mysleli, že si toho děti nevšimly. Když vycítí vaši nejistotu, když se vás budou ptát na něco, na co nebudete znát odpověď. Je dobré, abyste věděla, že nejste neporazitelná, ale bylo by fajn, kdyby vaše děti vaši mateřskou zranitelnost nezneužívaly!

     

    Proč se nedá s malým dítětem nic stihnout? Podívejte se na naše VIDEO a najdete odpověď:


     

  • 2. Budete silnější

    Autor: Shutterstock

    I když jste možná zranitelná, jste díky mateřství taky mnohem silnější. Být matkou vás naučí stát se i dobrým organizátorem, posluchačem, prostě někým, kdo bude pevnou oporou pro vaše potomky. Kdo pro ně bude bezpečným přístavem za všech okolností a kdo vyzve na souboj kohokoli, kdo by jim chtěl ublížit. Mají-li děti sílu, vy ji máte dvojnásobnou!

     

  • 3. Puberta bude masakr

    Autor: Shutterstock

    Vaše střední škola nebyla nic ve srovnání s pubertou vašich dětí! Hranice se posunuly, a zvláště dívky jsou dnes úplně jinde, než jste byla třeba vy. Nedá se nic dělat, připravte se na to, že děti vás budou v téhle době pasivně agresivně kritizovat, a i když se budete stokrát snažit k nim proniknout, zřejmě se vám to nepodaří. Budete se s nimi hádat, budete zuřit a skřípat zuby – ale nebojte se, nemusíte se snažit být jejich kamarádka, bude stačit, když se o ně postaráte (a jinak se jim vyhněte).

     

    Podívejte se na nejkrásnější momenty z mateřského života princezny Diany a vévodkyně Kate:


     

  • 4. Budete mít neustále pocit, že děláte málo

    Autor: Profimedia

    Většina matek to tak má. I když dělají všechno pro svoje děti a rodinu, mají tam uvnitř pocit, že to nestačí a že je to málo. Musíte se vyrovnat s tím, že děláte to nejlepší, co můžete, a to je taky všechno, co můžete udělat. Je těžké přijmout tenhle fakt, ale jakmile to přijmete, bude pak mateřství mnohem jednodušší!

  • 5. I když nerada, oceníte svou vlastní matku

    Autor: Profimedia

    No ano, tuhle pravdu jen stěží přijmete za vlastní, zvláště pokud mezi vámi panoval poněkud vášnivý vztah. Ovšem garantuji vám, že v okamžiku, kdy se sama stanete matkou, možná to bude poprvé, co ji pochopíte (nebo aspoň něco, no…). Když jste byla malá holka nebo puberťačka, tak jste ani náhodou neviděla všechno, co vaše máma dělala, jak se o vás starala, jak k vám každou noc vstávala a utírala čelo, když jste měla horečku. Teprve teď uvidíte, jak tvrdá práce to je – být matkou. A oceníte její zkušenosti a možná i nějakou radu (i tu nevyžádanou).

     

  • 6. Nikdy nebudete mít poslední kousek zmrzliny/čokolády/koláče

    Autor: Profimedia

    Nebo čehokoli jiného, co máte v oblibě. Když máte děti, necháte je, aby to byly ony, kdo snědí ten úžasný poslední kousek něčeho, a zažily to, co jste zažívala jako dítě i vy. Ale vám to ani trochu nebude vadit, opravdu!

  • 7. Už nikdy se pořádně nevyspíte

    Autor: Profimedia

    Prostě to tak je! Ano, některé matky mají děti, které v noci dobře spí a nezlobí, ale popravdě, já osobně jich tedy moc neznám. Znám mámy, které spí lehce, protože pořád slyší tam někde v hlavě každé zakašlání, každé kýchnutí nebo každý ošklivý sen, který se dětem zdá. Jak jsem byla naivní, když jsem si myslela, že budu spát lépe, až děti vyrostou z batolecího věku! Pořád spím s jedním otevřeným okem – a to i teď, když nejstaršímu synovi je skoro dvacet. Dokud s vámi budou děti bydlet a žít, pořád je budete mít „pod kůží“.

     

  • 8. Vaše srdce bude plné lásky

    Autor: Profimedia

    I když jste v životě milovala a milujete svého partnera, rodiče a jiné blízké osoby, teprve s narozením dítěte bude vaše srdce praskat láskou ve švech. A to doslova. Na to žádná slova neexistují, natož aby popsala, jak se vaše srdce tetelí štěstím a láskou, když se na vás vaše dítě usměje nebo když jste svědkem nějakého úspěchu, kterého vaši potomci dosáhli. Je to nádhera, nic hezčího není!

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku