Hra na doktora? Proč by rodiče neměli křičet, když děti přistihnou

Hra na doktora? Proč by rodiče neměli křičet, když děti přistihnou
Hra na doktora je úplně normální a přirozená. Na děti rozhodně nekřičte a mějte pochopení.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
5. ledna  2020 
 06:00

Přistihli jste své děti, jak si hrají na doktora? Nepanikařte. Jejich touha prověřit rozdíly "mezi mým a tvým" je naprosto přirozená. V předškolním věku jsou svým tělem okouzlené a potřebují si uvědomit svou sexualitu. Je to normální. Rozhodně je hned neokřikujte. Mějte pochopení a zkuste se na jejich chování podívat dětskýma očima.

„Hra na doktora" je mezi dětmi velmi populární. Možná jste ji hráli i vy sami. Vzpomínáte? Každopádně, pokud se s ní setkáte u svých dětí, není třeba se znepokojovat. „Na přelomu předškolního a školního věku je hra na doktora často dána přirozenou zvědavostí, při které si děti navzájem dobrovolně ukazují a porovnávají genitálie," vysvětluje sexuoložka Laura Janáčková. Děti si tak potřebují uvědomit sebe samé a své sexuální ztotožnění.

„Na doktora jsem si hrála s dětmi ve školce. Vždycky byl někdo pacient a ti ostatní ho zkoumali. Napřed přišel třeba s bolavým bříškem, musel se svlíknout a ukazovat zakázaná místa. Většinou jsme se jen mrkli a hihňali. Pamatuju si, že to fakt bylo vzrůšo, určitě to bylo sexuální," vzpomíná pětatřicetiletá Marta na hru, která ji tehdy hodně bavila.

Pipinka a lulánek? Zapomeňte na hloupé názvy pohlaví! Děti si to nezaslouží

Pipinka a lulánek? Zapomeňte na hloupé názvy pohlaví! Děti si to nezaslouží

Holčičky mají "pipinku", "prcinku", "frndu", "fifinku", "jůlinu" či "buchtičku". Kluci "pindíka", "bimbáska", "lulánka", "šulínka" nebo třeba "zvoneček".…celý článek

„Celá hra probíhala ve vzájemném spiklenectví, takový tajemství, nikdo nikoho nenutil, všichni byli zvědaví a pravděpodobně vzrušení. Vždycky hrály dvě až tři děti, kluci i holky,” vypráví a dodává, že se už možná tehdy zrodila její sexualita. „Už tehdy jsem si uvědomila, co mě baví, mám ráda pasivní roli, když mi muž přikazuje, co mám dělat, když musím poslouchat,” svěřuje se.

Křičící rodič zanechá v dětech pocit studu
a zmatku

Marta je také maminka, společně s partnerem vychovávají tříletého syna Tobiáše. Toho zatím hra na doktora nezajímá. „Holky ho zatím moc nebaví. S pindíkem si samozřejmě hraje, ale myslím, že zatím neprohlédl ten vzrušující potenciál, tahá se za něj jen tak z nudy. My s mužem mu vysvětlujeme, že tyto věci se dělají v soukromí,” říká s úsměvem Marta a dodává, že kdyby ho někdy při hře na doktora přistihla, zlobit se rozhodně nebude. „Vždyť je to normální,” směje se.

Jak vysvětlit dětem rozdíly mezi mužem a ženou? Podívejte se na video:

Jenže ne všichni rodiče jsou tak osvícení jako Marta. Často nevědí, jak se v takové situaci zachovat. Když děti přistihnou nahé, jsou v šoku a třeba se na ně i zlobí. To je ale chyba. Vysílají tak signál, že zvědavost ohledně vlastního těla je špatná a nahota je nevhodná. To samozřejmě zanechá v dětech pocit zmatku, studu a bolesti. Přitom ony jen projevily zájem o tělo. „Hru na doktora jsem hrála s kluky od sousedů. Rodiče nás tehdy přistihli a byl z toho průšvih. Museli jsme se okamžitě obléknout a kluky si jejich maminka odvlekla domů,” vzpomíná dvaatřicetiletá Petra z Prahy. Tehdy se styděla a její první sexuální dobrodružství tak skončilo fiaskem.

10 ožehavých dětských otázek. Tady máte ty nejlepší odpovědi!

10 ožehavých dětských otázek. Tady máte ty nejlepší odpovědi!

Děti jsou tvorové zvídaví. Často rodiče přímo atakují záplavou otázek. Jak na ně reagovat? Rozhodně je neodbývejte. Vše jim vysvětlete úměrně jejich…celý článek

Důležité je říct: "Nikdo nemá právo sahat na tvé tělo!"

„Když rodič přistihne děti při hře na doktora, měl by reagovat vlídně a láskyplně, převést to do poučení, že je dobře, že se Toníček s Aničkou prohlížejí a vzájemně je zajímá, čím se liší,” říká sexuolog Ondřej Trojan, který se tématem dětské sexuality zabývá i v knížce Jak mluvit s dětmi o sexu. Podle jeho názoru je dobré si vzít k ruce obrázkovou knížku a s dětmi se o rozdílech mezi pohlavími pobavit. Hodí se třeba říct: „Tak se mi zdá, že vás zajímá, čím se liší chlapeček od holčičky. Oblékněte se, já najdu obrázkovou knížku a podíváme se na to společně,” radí Trojan. „Děti brzy přijdou na skutečnost, že věci týkající se lidské sexuality a intimity jsou osobní, a ne veřejné,” doplňuje ho sexuoložka Janáčková.

Podle sexuologů je však důležitá jedna věc: rodiče by měli dětem říct, že jejich tělo je jenom jejich a nikdo nemá právo na ně jakkoli sahat. „Je nutné dětem vysvětlit, že nikdo je nesmí nutit ukazovat jejich nahotu, fotit si je nahé nebo se dotýkat jejich genitálií,” varuje Janáčková. Současně je podle ní potřebné vytvořit doma takovou atmosféru, aby se o všech aspektech sexuality mohlo doma mluvit svobodně a bez zábran.

3 signály, že má vaše dcera kvasinkovou infekci, a jak si poradit!

3 signály, že má vaše dcera kvasinkovou infekci, a jak si poradit!

To, že se téměř 80 procent všech dospělých žen aspoň jednou za život potká s genitální kvasinkovou infekcí, ví snad každý. Ovšem víte, že taková infekce…celý článek

9 rad, jak přežít pubertu svých dětí. Co jim radši neříkejte?

9 rad, jak přežít pubertu svých dětí. Co jim radši neříkejte?

Tohle není životní období, které si rodič může nějak zvlášť užít, důležité je především ho přežít. Můžete si tisíckrát říkat, že nějakou tu drzost…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku