Přinesl vás čáp? Neopakujte chyby svých rodičů. O sexu mluvte na rovinu

  • Přinesl vás čáp? Neopakujte chyby svých rodičů. O sexu mluvte na rovinu
    Jak přijde miminko na svět? Nevymýšlejte si pohádky, řekněte dětem pravdu. Vyplatí se to.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    18. června  2017 
     06:00

    Sex byl dřív v rodinách tabu. Rodiče maximálně s dětmi uskutečnili jeden hovor o sexualitě a dospívání v období puberty a tím to haslo. Často ani to ne. Neopakujte stejnou chybu. Nevymýšlejte si pro předškoláky báchorky o čápech a nákupech novorozeňat v hračkářstvích. Ať už chcete nebo ne, vy jste těmi prvními učiteli sexuální výchovy. Jako rodiče máte na rozvoj dítěte v otázce sexuality největší vliv. Jenže jak s malými dětmi o sexu mluvit? A kdy je nejvhodnější doba?  

  • Kdy začít mluvit s dětmi o sexu?

    Jak jsem přišel na svět? Nevymýšlejte si báchorky, řekněte dítěti pravdu.
    Jak jsem přišel na svět? Nevymýšlejte si báchorky, řekněte dítěti pravdu.
    Autor: iStock

    Co nejdřív! Děti se o sexualitu zajímají mnohem dříve, než dokážou formulovat otázku. I tříleté děti už vědí dost – uvědomují si, že jsou milovány, a pomalu zjišťují rozdíly mezi kluky a holkami. „Rodiče nejlépe znají své děti a vycítí, kdy je ta vhodná doba k rozšiřování jejich obzorů o otázky vlastního těla a jeho fungování. Nejpozději je to však v době, kdy jsou děti zvídavé a zahlcují je otázkami proč, co, kdy a podobně,“ říká sexuoložka Laura Janáčková.

    Určitě to znáte. Děti jsou často třeba zvědavé na tatínka v koupelně nebo se zajímají, jak se dostalo miminko do bříška. To jsou přesně ty momenty, kdy se hodí pohovořit si o rozmnožování a porodu. „O sexu je dobré začít hovořit v době, kdy děti začínají chápat svět, ať už se ptají nebo neptají. Podnět může být třeba těhotná sousedka,“ vysvětluje sexuolog Ondřej Trojan. Dítěti by měl rodič vysvětlit, že uvnitř bříška je miminko, a až bude dostatečně připravené, tak z toho bříška půjde ven. „Pokud to vyvolá dotazy, tak se dá rozvinout další diskuse,“ dodává sexuolog Trojan.

    „Samozřejmě nebudeme čtyřletému dítěti vysvětlovat techniky pohlavního styku. Ale třeba mu můžeme říct, že k tomu, aby bylo počato dítě, je potřeba maminka a tatínek. Maminka má vajíčko a tatínek do toho vajíčka vloží spermii a z toho vznikne miminko,“ radí Trojan. Dítě si z dané informace vezme to, čemu porozumí, a ostatní ho nezajímá. S tím souhlasí i sexuoložka Janáčková. „Opravdu zpravidla stačí informace o semínku a vajíčku, jejich spojení a růstu v maminčině bříšku. Za čas se informace doplní a konkretizuje. Dnešní rodič má k dispozici krásně kreslené knížky věnované právě této tematice. Jsou určené dětem patřičného věku, tedy i mezi třemi a čtyřmi lety,“ radí.

  • Jak jsem přišel na svět? Zapomeňte na vrány a čápy

    S dětmi si povídejte otevřeně. Odpovídejte jim na všechny otázky.
    S dětmi si povídejte otevřeně. Odpovídejte jim na všechny otázky.
    Autor: iStock

    Vzpomínáte si, co říkali rodiče na otázku „jak jsem přišel na svět?“ vám? Přinesli vás čápi či vrány nebo si vás rodiče koupili v hračkářství? Vy si tyhle báchorky nevymýšlejte. Prokazujete jimi totiž dětem medvědí službu. Jejich otázky si zaslouží pravdivé odpovědi, samozřejmě úměrně věku. „Lepší je podávat pravdivé informace. Někdy se rodiče, kteří měli sami prudérní výchovu bez informací, v této sféře před dětmi stydí a věci buď nekomunikují, nebo je opisují příměry, které si dětská fantazie dále přetvoří v nereálné obrazy. Informace, kterých se pak dětem v hojné míře dostává od kamarádů, jsou zkreslené a mohou ovlivnit jejich další vývoj v intimní a sexuální oblasti,“ varuje Janáčková.

    Například na otázku „jak jsem přišel na svět?“ může rodič odpovědět: „To je ale dobrá otázka, co si o tom myslíš ty?“ Tím splníte tři věci najednou – zjistíte, na co se dítě doopravdy ptalo, získáte trochu času na uspořádání myšlenek a dozvíte se, co už dítě ví. Přesná odpověď může být jednoduchá, věcná a pravdivá. „Vznikl jsi jako malé vajíčko v maminčině těle,“ píše se v knížce Jak mluvit s dětmi o sexu. Ve věku tří až čtyř let opravdu není nutné zeširoka popisovat pohlavní styk, početí a porod.

    Když se bude dítě ptát dál, vysvětlete mu, že ke vzniku miminka je potřeba maminka a tatínek – tatínkova spermie se setká s maminčiným vajíčkem a oplodní ho. V těle pak roste miminko v břiše v prostoru, který se jmenuje děloha. Pokud ho bude zajímat, jak se odsud dostane (často se děti ptají, zda maminka miminko „vykaká“), odpovězte zase pravdivě: "Miminko vyjde ven otvorem mezi nohama, kterému se říká pochva."

    „Stydliví rodiče by si tedy měli uvědomit, že nejlepší, co mohou pro svého potomka udělat, je vhodně ho informovat. Díky těmto zkušenostem postupně dítě získává důvěru k rodiči a rodič získává možnost formování vývoje svého dítěte v otázkách lásky a jejích tělesných projevů,“ říká sexuoložka.

  • Poznávání těla a masturbace jsou normální

    Chlapeček chce čůrat
    Chlapeček chce čůrat
    Autor: iStock

    Předškoláci si často hrají s pohlavními orgány. Je to úplně normální. Dělají to z různých důvodů: z nudy, ospalosti, ale často i pro radost. Rodič by měl zachovat klid a reagovat vlídně. Rozhodně by neměl dítě hrubě napomínat, vždyť jen projevilo zájem o vlastní tělo. „Někdy slýcháme na pískovišti či koupališti, jak v této souvislosti rodiče své děti okřikují – místo toho, aby se sami zamysleli nad tím, zda právě nenastala vhodná chvíle na sexuální výchovu,“ říká sexuoložka Janáčková. Ta podle ní začíná správným pojmenováním penisu, vaginy a genitálu a následně i vysvětlením odlišností kluků a holčiček.

    Sexuologové se shodují, že je velmi důležité, aby děti znaly správné pojmenování pohlavních orgánů. „Když hovoříme o ruce nebo jiné části lidského těla, než jsou genitálie, nad pojmy většinou nepřemýšlíme. V rodinách jsou často zakořeněny různé výrazy pro mužský i ženský genitál, dítě by však mělo znát i jeho normální název: penis, vagina či vulva,“ radí Janáčková.

    Pipinka a lulánek? Zapomeňte na hloupé názvy pohlaví! Děti si to nezaslouží

    Pipinka a lulánek? Zapomeňte na hloupé názvy pohlaví! Děti si to nezaslouží

    Holčičky mají "pipinku", "prcinku", "frndu", "fifinku", "jůlinu" či "buchtičku". Kluci "pindíka", "bimbáska", "lulánka", "šulínka" nebo třeba "zvoneček".…celý článek

    Pokud je pro rodiče těžké dětskou hru s genitáliemi přijmout, pravděpodobně budou mít potíže i s přijetím sexuality svých dětí. Místo pouhého zákazu „nedělej to“ by měli dětem vysvětlit, že některé věci se dělají pouze v soukromí, třeba větou: „Já vím, že je ti to příjemné, ale to se venku před ostatními lidmi nedělá.“ Tím, že z toho nebudou dělat žádnou vědu, staví rodiče sexualitu do pozitivního světla a dítě nemá pocit, že je to něco špatného nebo nevhodného. 

  • Proč jsou důležité hovory o sexu?

    Pokud začnete se sexuální výchovou dětí brzy, budete to mít jednodušší v pubertě. Nedělejte ze sexu tabu.
    Pokud začnete se sexuální výchovou dětí brzy, budete to mít jednodušší v pubertě. Nedělejte ze sexu tabu.
    Autor: iStock

    Hlavní podstata, proč by měly hovory o sexu být, je, aby děti byly chráněny před případným zneužitím. "Rodiče by měli dětem říct, že jejich tělo je jenom jejich tělo a že nikdo nemá právo jim na ně jakkoliv sahat. Kromě lékaře, který dítě vyšetřuje, a rodiče, který ho umývá," vysvětluje sexuolog Ondřej Trojan. Podle něj je důležité vysvětlit dětem rozdíl mezi vhodnými a nevhodnými dotyky a dítěti jasně říct: "Když se někdo dotýká tvého přirození a ty to nechceš, není to správné, i když se ti to může líbit." Dítě musí pochopit, že má právo říct ne. "Již malé dítě je třeba naučit úctě k jeho tělu i duši a také to, že nikdo cizí nemá právo se ho dotýkat na intimních místech," souhlasí sexuoložka Janáčková.

    Navíc když s dítětem začnete mluvit brzy o otázkách sexu, v pubertě to budete mít daleko jednodušší. Dříve sexuální výchova pramenila pouze z "prvního velkého rozhovoru" někdy kolem puberty a "druhého velkého rozhovoru" pro chlapce v období zamilovanosti a pro dívky před sňatkem, píše se v knize Jak mluvit s dětmi o sexu.

    Podívejte se na tipy ohledně sexuální výchovy:



    Někteří z nás na toto téma nemluvili s rodiči vůbec. Hovory o sexu byly prostě tabu. Vyrůstat v rodině, kde se kladl důraz na otevřenou komunikaci o sexualitě, bylo skutečně výjimečné. Spoléhalo se na to, že až přijde čas, děti se samy dozvědí, co potřebují vědět. Tento přístup se neosvědčil a podle sexuologů se neosvědčí ani dnes. "Výzkumy ukazují, že dnešní děti více či méně získávají většinu informací o sexu a intimitě mimo domov. Bohužel tyto informace jsou často zavádějící a zkreslené," varuje sexuoložka Janáčková. Myšlenka sexuální výchovy čtyřletých dětí je sice neobvyklá, ale pokud s ní začnete, jste na dobré cestě. 

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku