7 podivných věcí, kterých se děti bojí. Tomu snad ani neuvěříte!

  • 7 podivných věcí, kterých se děti bojí. Tomu snad ani neuvěříte!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    24. července  2017 
     06:00

    Možná vám následující seznam bude připadat komický, ale děti se opravdu bojí různých věcí. Podle našeho malého průzkumu je jejich největší noční můrou sušák na ruce na toaletách. Ale bojí se také mixérů, vrtaček, kávovarů a dalších domácích spotřebičů. Některé maminky musí zavírat okna každou středu, když spustí zkoušku sirén, jiné zase chrání dítě před bublinami z bublifuku nebo bačkorami ve tvaru zvířecích tlapek. Nesmějte se, tyhle strachy jsou vážná věc a určitě mají svůj důvod. 

  • Sušáky na ruce na toaletách

    Tyhle sušáky mnoho dětí tak vyděsí, že na toalety nejdou a raději se počůrají.
    Tyhle sušáky mnoho dětí tak vyděsí, že na toalety nejdou a raději se počůrají.
    Autor: iStock

    Sušáky na toaletách jsou postrachem všech dětí, jak jsme zjistili v naší malé anketě. Hučí, dělají rámus a děti se jich neuvěřitelně bojí. Taková obyčejná návštěva toalet, kde mají vysoušeče na ruce, se může stát malým peklem. Vím, o čem mluvím. Má čtyřletá dcera se před toaletami zasekne, zacpe si uši a s brekem odmítá jít dovnitř. Poslední návštěva kavárny vyvrcholila hysterickou scénou a nakonec čurala v parku před podnikem.

    "Máme to se synem naprosto stejně. Už předem se ptá, jestli je tam sušák, a pokud zahlédne něco, co se mu jen podobá, spustí hysterák," říká pětatřicetiletý Jan, otec čtyřletého Honzíka. "Můj syn se raději počurá, než aby šel dovnitř," dodává Michaela, matka tříletého Kryštofa. Ze sušáků na ruce mají strach i starší děti. "Adam 'hučáky' na záchodech nesnáší, a to mu bude osm let. Pokaždé musí jít někdo před ním, aby zjistil, jestli tam jsou, nebo ne," svěřuje se dvojnásobná matka Linda. Čím to? Vysoušeče na ruce jsou velmi hlučné a některé děti mají citlivý sluch. Navíc jsou umístěny přibližně v úrovni dětských uší, což může být velice nepříjemné. Zlaté papírové ubrousky a klasické mokré ručníky. 

  • Mixéry, vrtačky, vysavače, strojky na holení

    Tyčový mixér je postrachem mnoha dětí. Na vině je zřejmě hluk, který vydává.
    Tyčový mixér je postrachem mnoha dětí. Na vině je zřejmě hluk, který vydává.
    Autor: iStock

    Tady narážíme na stejný problém, a tím je hluk. Děti ho nesnášejí. Má dcera brečela pokaždé, když jsem vyndala tyčový mixér, abych jí udělala příkrm nebo polévku. Z vrtaček měla hrůzu ještě větší. Když nám rekonstruovali v domě chodbu, vždy jsem musela vyjít, řemeslníky poprosit, aby chvilku nevrtali, a pak jsme teprve mohly jít ven. A když jsem si dělala kávu, bez breku se to neobešlo. Podobné to měla šestatřicetiletá Linda: "Syn odmalička nesnášel tyto zvuky: mixér, sekačku a podobně. Jednou se jako batole rozbrečel u zkoušky sirén, až z toho usnul. Několik let jsme museli zavírat každou první středu neprodyšně okna," vzpomíná maminka dnes už osmiletého Adama. "Pepíno se bojí, když taťka zapne strojek na vlasy nebo na holení," říká dvaatřicetiletá Hanka s tím, že její rok a půl starý syn začne vždycky plakat. "Ještě větší hrůzu má z tatínka, který po této akci vypadá najednou úplně jinak," dodává s úsměvem. 

    A jak to vypadá, když se holčička lekne tatínka bez vousů? Třeba takhle:



    "Lux, mixér, kávovar, vrtačky... Všechny stroje, které vydávají poměrně vysoký zvuk, Matouše děsí. Také to přikládám tomu, že má extrémně citlivý sluch a některé zvuky ho vyloženě fyzicky bolí – nebo tak aspoň vypadá," svěřuje se se svou zkušeností Zuzana. 

  • Mouchy a motýli

    Některé děti vyloženě šílí, když vidí mouchu nebo motýla.
    Některé děti vyloženě šílí, když vidí mouchu nebo motýla.
    Autor: iStock

    Jasně, některý hmyz je vyloženě otravný. Ale některé děti chytají panický záchvat, jen co vidí malou mušku. "Dcera se obecně bojí všeho, co lítá. Za žádnou cenu nesmí sedět třeba na hřišti moucha, jinak jdeme dál," říká matka tříleté Elišky Veronika. I já a dcera to máme stejně. Všemu létajícímu hmyzu říká vosa, a když někde spatří jen malou mušku, třeba octomilku, ječí, že je tam vosa. "Náš syn má prakticky od malička, co začal chodit, fóbii z motýlů a všeho, co se tomu podobá. Je to vyloženě dítě do přírody," směje se Linda. 

  • Boty jako zvířecí tlapky

    Přesně tyto medvědí tlapky jako bačkory děsily malou Josefínu.
    Přesně tyto medvědí tlapky jako bačkory děsily malou Josefínu.
    Autor: reprofoto

    Není se čemu divit, je to vlastně docela podivné – obouvat si na nohy medvědí tlapky. A když osmnáctiletá Eliška přišla do pokoje v těchto packách, měla z toho osmnáctiměsíční Josefína šok. "Hned začala ječet hrůzou," vzpomíná čtyřnásobná maminka Radka. "Eliška už je nenosí. Jen když nechce, aby k ní Josefína šla do pokoje, dává je před dveře," dodává Radka. 

  • Bublifuk

    Panický strach z bublinek? I to se stává.
    Panický strach z bublinek? I to se stává.
    Autor: iStock

    Většina dětí ho miluje, ale jsou i případy, kdy děti bublinky děsí. To se pak narozeninové oslavy mohou stát noční můrou. Třeba jako pro malého Robina. "Synovi byl necelý rok a měl hrozný strach z bublinek. Když někdo vytáhnul bublifuk, tak začal natahovat a klidil se z místnosti. Chvíli mi trvalo, než mi ta souvislost došla. Nevím, kdy ho to přešlo, ale teď ve čtyřech už se toho nebojí," vypráví Mirka, dvojnásobná maminka dvou chlapečků. 

  • Výtah, automatické dveře

    Jízda výtahem? Noční můra některých dětí.
    Jízda výtahem? Noční můra některých dětí.
    Autor: iStock

    Některé děti jízdu výtahem milují, pro jiné je utrpením. "Syn nemá přímo fóbii, ale upřednostňuje schody, jednou se ve výtahu zasekl nebo se zavřely dveře moc brzy, už přesně nevím, a od té doby to tak má," vypráví Linda, máma Adama a Berty. "U nás se jízda výtahem neobejde bez neurotického záchvatu," dodává Jitka, která vychovává čtyřletého syna Bruna. Otázkou je, zda děti děsí jízda výtahem jako taková, nebo automatické dveře. Děti se často bojí, že je skřípnou nebo že nestihnou vystoupit a výtah s nimi odjede. Přesně těmito obavami tak trochu trpí i dnes už čtrnáctiletý Adam, a to i u autobusu. "Syn měl velký strach z toho, že z autobusu stihnu vystoupit jen já a on tam zůstane. A že ho přivřou dveře. Tuhle fóbii má dodnes a je asi největší ze všech fóbií," svěřuje se Irena, která je mámou tří dětí. 


  • Záchod a vana

    Mnoho malých dětí se bojí používat i záchod. Proč?
    Mnoho malých dětí se bojí používat i záchod. Proč?
    Autor: iStock

    Přechod z nočníku na klasický záchod bývá občas problém. Z nevysvětlitelných důvodů se ho některé děti bojí. Jako malý Vilém. "Až do čtyř let se bál záchodu, ale řekl mi to až poté, co přestal chodit na nočník," říká jeho máma Markéta. A že mu to trvalo. Na nočník už byl Vilém velký, ale rodiče ho nemohli o tom přesvědčit. "Jonáš se bojí splachovat. Prý na něj pak něco ze záchoda vyskočí," svěřuje se Pavla, ale zároveň dodává, že si není jistá, jestli to nedělá jen z lenosti. Hodně dětí se také bojí, že je vcucne vana, když rodiče vytáhnou špunt. Z vody pak rychle spěchají ven. A fóbie z mytí hlavy? To je snad téma na další článek. 

    Stejně tak to, že se děti bojí psů a dalších zvířat. I na tento článek se můžete těšit na webu Supermámy.cz.

    A čeho se bojí vaše děti? Napište nám do diskuse. Budeme rádi za vaše zkušenosti. 

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku