Lhaní povoleno? 7 případů, kdy rodiče lžou dětem

  • Lhaní povoleno? 7 případů, kdy rodiče lžou dětem
    Dítě je někdy moc malé na to, aby znalo celou pravdu
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    25. srpna  2017 
     06:00

    Lhát se nemá, to víme všichni. Ale ruku na srdce, zalhali jste někdy svým dětem? Pravděpodobně ano. A pokud říkáte, že ne, nejspíš teď také trochu lžete. Někdy je milosrdná lež tak nezbytnou taktikou, aby rodiče přežili. Třeba těhle sedm případů lží je úplně v pohodě.

  • Když položí otázku, která neodpovídá jejich věku

    Smí rodič svým dětem zalhat? V některých případech ano
    Smí rodič svým dětem zalhat? V některých případech ano
    Autor: iStock

    "Co je to pitva?", "Odkud se berou děti?", "Proč spí tatínek v pokoji pro hosty?" Pokud nejste připraveni nebo dítě není emocionálně dost zralé na to, abyste mu odpověděli po pravdě, malá lež neuškodí.

    Ano, psychologové by namítli, že děti si zaslouží znát pravdu. Netvrdíme, že musíte úplně lhát, ale nemusíte uvádět celou skutečnost. Třeba na otázku: "Odkud se berou děti?", můžete odpovědět, že "z porodnice". Pokud bude dítě pátrat dál, můžete mu říct, že rostou u maminky v bříšku, a uvidíte, jestli tato odpověď dítě uspokojí nebo se bude vyptávat dál. 

     

  • Když ho učíte zdvořilému chování

    Babička upletla svetr, který se vám nelíbí
    Babička upletla svetr, který se vám nelíbí
    Autor: iStock

    Babička plete vašemu dítěti svetr, který vám připadá ohavný, ale neřeknete jí to. Později to ale třeba vyprávíte svému muži a dítě se ptá, proč jste lhali babičce a neřekli jí, že se vám nelíbí? Vysvětlete mu, že je dobré být v této situaci zdvořilí, protože člověka, který vám dá dárek, by mohlo mrzet, kdyby jste mu na rovinu řekli, že je ošklivý. Nemusíte zrovna přehánět, jak se vám líbí, ale "děkuji, to je od tebe milé! nezaškodí. 

  • Když obrázek, který vám dítě namalovalo, není zrovna výstavním kouskem

    I takhle může vypadat maminka na obrázku
    I takhle může vypadat maminka na obrázku
    Autor: iStock

    Dítě namalovalo váš portrét a vy na něm vypadáte spíše jako zrůdná mořská příšera než maminka. Neříkejte, že se vám obrázek nelíbí. Mohla byste potlačit jeho kreativitu. A to rozhodně nechcete. Jasně, není to úplně výstavní kousek do galerie, ale vznikal s láskou a váš potomek vás chtěl potěšit. Tuhle jsme se s maminkami upřímně zasmály nad nástěnkou ve školce. Děti kreslily právě na téma "Moje maminka". A kdyby obrázky nebyly podepsané, těžko bychom se na nich poznaly. Samozřejmě jsme se nesmály před dětmi. Ty jsme ocenily za jejich tvořivost a fantazii.

  • Když jde o Ježíška nebo čerta s Mikulášem

    Čert s Mikulášem všechno vidí
    Čert s Mikulášem všechno vidí
    Autor: iStock

    Lež o Jejžíškovi, Čertovi s Mikulášem je celkem jasná. Dřív nebo později ji děti prokouknou, stačí jeden přechytralý spolužák ve škole a kouzlo Vánoc je pryč. Čím déle dítě věří, tim jsou Vánoce magičtější. A pokud se cítíte špatně, že používáte Ježíška nebo čerta jako výhrůžku, aby dítě nezlobilo. "Čert s Mikulášem to všechno vidí", buďte v klidu. Tuto malou lež používá mnoho rodičů. 

  • Když loudí sladkosti

    Dáváte si potají dobroty?
    Dáváte si potají dobroty?
    Autor: iStock

    Vaše dítě vás přistihne s nějakou dobrotou a chce taky, vy víte, že má právě obědvat, tak mu trošku zalžete: "Ta tyčinka není pro děti, je trochu pálivá, víš?" Totéž, když chce čokoládku nebo bonbóny těsně před jídlem. Také často říkáte, že už žádné nejsou? Prochází to do té doby, než si dítě přistrčí židli a samo si to raději zkontroluje.

    Všední den očima mámy a dítěte. Tohle video vás dojme:

     

  • Když ještě neumějí číst

    Jak přežít na dětském hřišti? Poradíme, kterých 7 věcí rozhodně nedělat
    Jak přežít na dětském hřišti? Poradíme, kterých 7 věcí rozhodně nedělat
    Autor: iStock

    Vlečete se domů unavená po celém dni a cestou míjíte hřiště, vaše dítko prosí, škemrá, žadoní, že tam chce jít, ale vám už se strašně nechce, tak řeknete, že za chvilku zavírá. A ukážete na ceduli, kde je napsáno sice 19.00, ale to vaše dítě neví (navíc neumí hodiny), a tak vám uvěří. Sice zklamané, ale odchází spolu s vámi domů. Znám i maminku, která občas své dceři řekne, že "támhle na té ceduli je napsáno Zlobení zakázáno", prochází jí to, ale jen do té doby, než se dcera naučí číst. 

  • Když jeho oblíbená hračka dělá příšerný kravál

    Baterky došly
    Baterky došly
    Autor: iStock

    Také máte doma hračku, která vydává nesnesitelný zvuk? To je ale smůla, že v ní zrovna došly baterie a vy nemáte náhradní. Jejich koupi pak dlouhou dobu odkládáte. No, a mnohdy se stává, že se hračka ztratí nebo už nefunguje a nejde opravit. Cítíte se provinile? Nemusíte. Nechcete přeci zešílet. A že by se vám to stát mohlo. 

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku