5 věcí, které by měly děti umět, než oslaví páté narozeniny

  • 5 věcí, které by měly děti umět, než oslaví páté narozeniny
    Děti by měly znát jméno i příjmení obou rodičů, čísla tísňové linky i by měly umět přecházet silnici
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    7. září  2017 
     06:00

    Nechceme vás strašit, ale přece jen, když vašeho předškoláka naučíte těchto 5 důležitých věcí, budete klidnější. Stát se může cokoliv. A jak se říká, štěstí přeje připraveným. Takže než vaše dítě zasedne do školní lavice, naučte ho následující (některé body už pravděpodobně stejně zná a ví): 

  • Jména a telefonní čísla rodičů

    Děti by měly znát jméno i příjmení otce i matky
    Děti by měly znát jméno i příjmení otce i matky
    Autor: iStock

    Samozřejmě, pro vaše dítko jste "máma" a "táta", ale je velice důležité, aby znalo i vaše jméno a příjmení (zejména pokud se liší od jeho vlastního). Zrovna včera přišla moje čtyřletá dcera domů ze školky a nadšeně mi vyprávěla, že když se paní učitelky ptaly na jméno tatínka, ona ho věděla. Vlastně nám občas sama od sebe říká křestními jmény a má z toho velikou legraci.

    Další důležitou věcí je telefonní číslo. Stačí jedno. Ale jakmile bude dítěti pět a více, zkuste jej ho naučit. Použijte třeba nějakou mnemotechnickou pomůcku nebo melodii. Pokud se nedaří, dejte dítěti lísteček (do malé kapsičky v batůžku), kde bude mít vaše číslo napsané. V případě nějakých potíží může požádat někoho z dospělých, aby vám zavolal. 

  • Číslo tísňové linky

    Čísla tísňových linek můžete dítě naučit pomocí mnemotechnických pomůcek
    Čísla tísňových linek můžete dítě naučit pomocí mnemotechnických pomůcek
    Autor: iStock

    Když už jsme u těch telefonních čísel, je dobré, abyste dítě naučili, kam volat v případě nouze. Čísla tísňových linek by měly znát už předškoláci. Ve škole se je budou určitě učit, ale není od věci, když je budou znát dříve. Nouzová čísla se často pletou i dospělým, proto je záchranáři učí pomocí mnemotechnických pomůcek. Třeba policejní tísňová linka 158 končí osmičkou ve tvaru pout. Pětka na konci čísla 155 zas vypadá jako invalidní vozík, dovoláte se tedy na záchranku. Hasičské číslo 150 zas končí nulou, která vypadá jako rybníček. Pokud jsou tato tři čísla na dítě moc, naučte jej univerzální číslo 112. Svému potomkovi také vysvětlete, kdy kam může volat a že rozhodně nesmí tato čísla zneužívat. 

  • Rozhlížet se přes silnici na obě strany

    Naučte dítě rozhlížet se na obě strany!
    Naučte dítě rozhlížet se na obě strany!
    Autor: iStock

    Přes ulici chodí vaše dítě zásadně s vámi za ruku? Dobře, ale i tak byste jej měli připravit na situaci, která jednoho dne nastane, a to, že přejde silnici samo. Stačí aby se mu někam zakutálel míč nebo na něj zavolal kamarád na protějším chodníku. Důležité je tedy naučit dítě rozhlížet se na obě strany a poslouchat, jestli se neblíží auto. Stejně mu ale raději zopakujte, že přes silnici musí chodit zásadně s dospělou osobou! S dítětem zásadně přecházejte na přechodu pro chodce a na zelenou, nedávejte mu špatný příklad!

  • Nebát se všech lidí!

    Pokouší se někdo odvléci dítě? Řekněte mu, ať křičí, kouše a kope. Zároveň ať volá: Neznám ho, chce mě odvést pryč
    Pokouší se někdo odvléci dítě? Řekněte mu, ať křičí, kouše a kope. Zároveň ať volá: Neznám ho, chce mě odvést pryč
    Autor: iStock

    Také často říkáte svým dětem, aby se nebavily s nikým cizím? Naprosto vám rozumíme. Jenže pozor! Ono by jim to mohlo také ublížit. Pokud své dceři či synovi zakazujete, aby se dali do hovoru s někým, koho neznají, strach z cizinců může také způsobit, že si neřeknou o pomoc ve chvíli, kdy to nejvíc potřebují. Pomozte jim najít typy lidí, kteří by jim mohli pomoci v případě nouze  ideálně maminka s kočárkem, rodina s dětmi, prodavač či prodavačka...Ujistěte se také, že vaše děti vědí, jak vypadají policisté, a řekněte jim, že ti jim pomůžou vždy. 

    Jak málo stačí k únosu vašeho dítěte...

  • Znát své tělo a vědět, že je jen jejich

    Čas před usnutím
    Čas před usnutím
    Autor: iStock

    Možná se vám vaše dítě zdá v pěti letech ještě malé, ale není. A na vás rodičích je, abyste mu vysvětlili, že jeho tělo je jen jeho a nikdo nemá právo na ně jakkoli sahat. Doma se možná mazlíte a objímáte, ale to jen proto, že jste nejbližší rodina. Řekněte mu, kdo si co může dovolit a kdo ne a jaké doteky jsou povolené a jaké už za hranou. „Je nutné dětem vysvětlit, že nikdo je nesmí nutit ukazovat svoji nahotu, fotit si je nahé nebo se dotýkat jejich genitálií,” varuje Laura Janáčková. Současně je podle ní potřebné vytvořit doma takovou atmosféru, aby se o všech aspektech sexuality mohlo doma mluvit svobodně a bez zábran.

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku