Tyhle chyby dělají rodiče novorozenců! Jak se jim vyhnout?

  • Tyhle chyby dělají rodiče novorozenců! Jak se jim vyhnout?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    12. února  2018 
     06:00

    Máte-li první dítě, které jste si právě přinesli domů, pak z toho můžete být tak trochu nervózní. Je to první dítě, první strach a nervozita z toho, jakých chyb se můžete dopustit. Jsou ale nevyhnutelné a je naprosto normální, že zpočátku nebudete dělat všechno správně. Kterých chyb se dopouštíme nejčastěji?

  • Nevozí děti v autosedačce nebo ji nepoužijí správně

    Autor: iStock

     

    Spousta rodičů si pořídí vše, co bude dítě potřebovat, ještě před porodem. Ale jsou i takoví, kteří čekají, až dítě přijde na svět. Ovšem to už může být pozdě. Zvláště v případě autosedačky. Pokud jedete z porodnice autem, měla by v něm být nainstalovaná bezpečnostní autosedačka. Bez ní dítě nikdy nepřevážejte! Postupujte podle návodu, který u sedačky je, aby byla instalovaná skutečně správně. Studie z roku 2016 publikovaná v časopise Journal of Pediatrics zjistila, že 91 procent rodičů dělá vážné chyby při instalování dětské autosedačky do automobilů. 86 % chyb bylo dokonce kritických a zvyšovalo riziko úrazu při nehodě.

  • Ukládají dítě do postýlky ve špatné poloze

    Autor: iStock

     

    Je to alarmující, ale podle autorky nové knihy Baby and Toddler Basics doktorky Tanyi Altmannové spousta rodičů neví, jak by měli své dítě ukládat do postýlky. „Netuší, že k novorozenci nepatří žádné polštáře, peřinky, plyšové hračky ani zbytečnosti, které zvyšují riziko SIDS,“ říká. Dítě má spát na zádech nebo na boku, nikdy ne na bříšku. Tato poloha zvyšuje riziko náhlého úmrtí kojenců. Podle jedné studie z roku 2015 jedna pětina matek uvedla, že ukládá dítě na břicho a 39 procent používá měkké peřiny v dětské postýlce.

     

  • Nebudí děti ke krmení či kojení

    Autor: iStock

     

    Podle lékařky Altmannové spousta rodičů žije v domnění, že když novorozené dítě spí, nemají ho na krmení budit. Názory na to se mohou samozřejmě různit, ale někteří novorozenci jsou spáči, které na krmení musíte budit, i když to nevyžadují. Během několika prvních týdnů byste dítě měli krmit každé dvě až tři hodiny, a to i v noci, protože se tím zvyšuje laktace a dítě bude přibývat na váze. Samozřejmě že tohle se týká jen novorozenců, tříměsíční dítě nebudete budit, když se v noci neprobudí.

  • Nenechají dítě dostatečně odříhnout

    Autor: iStock

     

    Jedním z klíčových omylů, kterých se novopečení rodiče dopouštějí, je nedostatek času na to, aby si dítě po krmení řádně odříhlo. Často po krmení dítě rychle uloží do postýlky, protože se bojí další manipulace. Výsledkem je, že dítě uloží, ale za půl hodiny je probudí naříkání a fňukání, protože dítě má bříško plné plynů, které neodešly. Existuje spousta snadných technik, jak dítě držet a manipulovat s ním, aby si dobře odříhlo. Nejznámější poloha je přes rameno, kdy jeho brada spočívá na vašem rameni, jeho tvář je obrácená na jednu stranu a jeho bříško spočívá na vaší hrudi. Můžete ho jemně poplácávat po zadečku nebo zádech, dokud si neříhne. Jistě, může to trvat ještě dalších deset minut, ale stojí to za to.

     

  • Chybují při kojení nebo přípravě mléka

    Autor: iStock

     

    Když kojíte, obvykle se dítě nemůže přejíst. Jakmile má dost, přestane sát. Chybovat samozřejmě můžete v technice kojení, což se projeví tím, že dítě pláče, špatně saje nebo budete mít problém vy sama s bradavkami. V případě, že nekojíte a musíte připravovat kojenecké mléko, hrozí, že ho špatně připravíte. A to samozřejmě tehdy, pokud nečtete návod na krabici. Pokud se nebudete řídit pokyny, můžete připravit mléko příliš koncentrované, nebo naopak moc zředěné. V prvním případě to bude zátěž pro žaludek miminka, v druhém případě dítě nedostane dostatek výživy a nebude prospívat.

  • Neustále dítě nosí v autosedačce

    Autor: iStock

     

    Je to fajn, mít dítě v šátku nebo v náručí, ale dítě nemůže být neustále omezované – autosedačkou, dětským lehátkem či křeslem. Spousta rodičů nosí dítě pořád v autosedačce, kamkoli jdou. Do parku, do restaurace či na návštěvu. Jak říká lékařka Altmannová, není to správně! „Autosedačky jsou určeny pro auta, ne pro nošení dětí!“ Jednak jim můžete častým nošením zhmoždit záda, ale především jim hrozí nedostatečná stimulace. Dítě musí být venku, na zemi, v postýlce a snažit se hýbat.

     

  • Nedostatečná nebo nadměrná reakce na horečku

    Autor: iStock

     

    Horečky u novorozenců mohou být vážné, takže pokud naměříte dítěte mladšímu tří měsíců horečku vyšší, než je 38 stupňů Celsia, běžte s ním raději k lékaři. Pokud je teplota ještě vyšší, volejte pohotovost. V případě starších dětí sledujte jeho reakce, jak se chová a nedívejte se „jen“ na číslici na teploměru. Pozorujte své dítě, pije? Je spokojené? Hraje si? Spí? Má problémy s dýcháním? To jsou otázky, které si musíte položit. Odborníci říkají, že většina horeček je neškodných a pravděpodobně „jen“ signál, že tělo bojuje s nějakou infekcí.

  • Nesprávná teplota v domácnosti

    Autor: iStock

     

    Další chybou, které se rodiče dopouštějí, je teplota v bytě. Velmi často neumí najít správnou míru a byt je buď moc přetopený, nebo moc studený. Jakou tedy mít? Odpověď je závislá na ročním období a izolaci domova, ale obecně by teplota neměla v místnosti, kde dítě spí, přesáhnout ve dne 22 stupňů Celsia, v noci 18 stupňů Celsia. Pokožka dítěte by měla být na dotek teplá, nikoli horká ani studená. Když je dítěti zima, musí jeho tělo spálit další kalorie, aby zvýšilo tělesnou teplotu, namísto toho, aby tyhle kalorie mířily k přírůstku hmotnosti.

    Jak vypadají první okamžiky po narození? Podívejte se na VIDEO:

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku