Dobré vztahy s babičkou a dědou dětem mimořádně prospívají

Dobré vztahy s babičkou a dědou dětem mimořádně prospívají
Pohled na seniory může ovlivnit i vztah s babičkou nebo dědečkem, zjistili vědci.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
15. února  2018 
 06:00

Tráví vaše děti čas s babičkou a dědečkem? To je dobře. Vaši rodiče mohou dětem pomoci utvořit si správný pohled na stáří, tvrdí odborníci. Mladí lidé totiž k seniorům často nechovají žádnou úctu, a to by se mělo změnit. A právě dobré vztahy s prarodiči by tomu měly napomoct. 

Smiřme se s tím – každý stárneme a je důležité, aby tento přirozený vývoj vnímaly už i malé děti. Je smutné, že někteří mladí se dívají na seniory spíše pohrdavě než s respektem. Nový výzkum však ukazuje, že se tomu dá zabránit. Jak? Pozitivními vztahy dětí s prarodiči. 

Studie zveřejněná v časopise Child Development zjistila, že děti, které mají dobré vztahy se svými babičkami a dědečky, budou tolerantnější a uctivější vůči starším lidem, píše server Huffingtonpost.com.

Výzkumu se účastnilo 1151 belgických dětí ve věku od 6 do 17 let. Dostaly jednoduchý úkol: popsat vztahy se svými prarodiči. A právě z tohoto pokusu se zjistilo, že děti, které nemají šťastné vztahy s babičkou nebo dědečkem, mají pohled na stáří poněkud zkreslený a přebírají stereotypní názory o starých lidech. 

"Nejdůležitějším faktorem, který určuje pohled na stáří, je kontakt s prarodiči," vysvětlila vedoucí výzkumu Allison Flamion, která absolvovala psychologii na univerzitě v belgickém Lutonu. Jinými slovy: vaši rodiče mohou dětem pomoci utvořit si náhled, jakým budou pohlížet na stáří a seniory obecně. 

Nezáleží však jen na tom, jak děti vnímají prarodiče, ale také na tom, jak se babičky a dědečci chovají k vnoučatům. A také na jejich fyzické a psychické kondici. Podle výzkumu měla vnoučata nemocných nebo nemohoucích prarodičů daleko více předsudků vůči starým lidem než vnoučata prarodičů, kteří se ještě těší dobrému zdraví a jsou v kondici. 

Babička do školky nebo na hlídání. I tak lze posílit pouto mezi seniory a dětmi

Určitě jako rodiče chcete, aby vaše děti chovaly úctu ke stáří. Podle této studie to můžete ovlivnit i vy sami. Pokud nikoho z prarodičů nemáte, existuje spousta jiných možností, jak dětem nastínit správný postoj ke stáří.

Já a dcera jsme například čas od času zašly do nedalekého domova důchodců Sue Ryder, kde pořádají mnoho akcí pro veřejnost. Vedle toho tam mají i restauraci s dětským koutkem nebo dobročinný obchod, kde se generace mohou potkávat. A neumíte si představit ty rozzářené oči babiček, které těšil jen pohled na hrající si děti. 

Neslyšící babička učí hluchou vnučku znakovou řeč:

Mezigenerační pouto pomáhá posílit i projekt Babička a dědeček do školky. Jak to vypadá? Senior přijde do konkrétní třídy v mateřské škole, oblékne si pohádkový plášť a přečte dětem pohádku. Potom si s dětmi společně povídají, malují, hrají nebo se podílejí na dalších společných činnostech. Podle nás je to skvělý nápad. 

Pro ty, kteří nemají prarodiče, existuje možnost najmout si náhradní babičku na hlídání. Ta pomůže rodině s hlídáním nebo vyzvedáváním dětí ze školky či školy. Pro mnoho pracujících rodičů je to neocenitelná pomoc, a jejich děti se ještě naučí úctě a respektu ke starší generaci. 

Sdílej na facebooku
Autor: kog

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku