Máte citlivého syna? Co od vás coby od mámy skutečně potřebuje?

  • Máte citlivého syna? Co od vás coby od mámy skutečně potřebuje?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    31. srpna  2018 
     06:00

    Děti, které jsou až moc citlivé, to nemají jednoduché. A pokud jde o kluky, možná je to ještě těžší. Jak bychom k nim my matky měly přistupovat, abychom z jejich citlivosti udělaly přednost, nikoli vadu?

  • Co znamená, že je dítě vysoce citlivé?

    Autor: iStock

     

    Má kamarádka má dva syny a jeden z nich je zcela určitě vysoce citlivý. Dojme ho naprosto cokoli, brečí u pohádky o Karkulce, když odchází táta do práce, když je v televizi něco smutného, jednoduše skoro pořád. Jestli z toho vyroste? Kdo ví.

    Děti vysoce citlivé se totiž rodí s citlivějšími nervovými systémy, všechno prožívají hluboce – bolest, lásku, smutek i radost. Můžou se snadno vyděsit, nesnášejí švy v ponožkách a často jsou citlivé i na pachy a změny prostředí. Jejich vnitřní život je velmi bohatý a často upřednostňují tichou hru.

     

  • Je pro kluky ostuda, když vyjadřují emoce?

    Autor: iStock

     

    Proč by měla? Narodil se tak, tak z toho nedělejme vědu. Stále žijeme v kultuře, která zahanbuje citlivé chlapce, takže my jim v tom musíme pomáhat. Ted Zeff, autor knihy The Strong Sensitive Boy, říká: „Když kluci nejsou stereotypně vybaveni klučičím kódem a místo toho vyjadřují soucit, jemnost a zranitelnost, často jsou odstrkováni a ponižováni.“

    Pořád jaksi očekáváme, že kluci budou tvrďáci, kteří své emoce potlačují. Být tedy vysoce citlivým klukem je oříšek. Správnou podporou ale můžou chlapci překonat tenhle „handicap“. Jak je tedy podpořit?

  • Milující domácí prostředí

    Autor: iStock

     

    Domov musí být bezpečným útočištěm pro citlivého syna. To nejlepší, co pro něj můžete udělat, je vytvořit atmosféru, která je hřejivá, laskavá, uklidňující a pozitivní. Nedovolte sourozencům, aby svého citlivého bratra dráždili, pokřikovali po něm a vysmívali se mu. Vytvářejte domácí kulturu, kde se budete všichni podporovat.

     

  • Nesrovnávejte ho s ostatními

    Autor: iStock

     

    Hlavně ne s dalšími bratry, kteří tak citliví nejsou. Vytvářejte pozitivní vztahy prostřednictvím společných večeří, her, tradic, rozhovorů. Ujasněte si pravidla ohledně vzájemného zacházení. Učte ostatní, aby citlivého sourozence respektovali a byli k němu laskaví. Když někdo poruší tohle pravidlo, důsledkem musí být nějaký postih.

  • Snažte se s partnerem nehádat

    Autor: iStock

     

    Jistě, ne vždy to jde, ale myslete na to, že vysoce citlivé dítě bude citlivěji reagovat na každý konflikt v rodině. Pokuste se hádat jinde než v jeho přítomnosti.

     

  • Udržujte se synem vřelý vztah

    Autor: iStock

     

    Pozitivní vazba mezi matkou a synem je důležitá samozřejmě pro všechny kluky, ale pro vysoce citlivého syna je obzvláště důležitá. Máma musí zůstat s citlivým synem neustále citově spojená. Ovšem zase to nesmí přehánět, aby z něj nevyrostl mamánek. Spíše jde o to, abyste mu projevovala pochopení a vysílala k němu signál, že je báječný takový, jaký je.

  • Vyhněte se tvrdé disciplíně a kritice

    Autor: iStock

     

    Zejména kritická a jízlivá slova dokážou vysoce citlivé kluky zranit. Netrestejte je fyzicky ani na ně moc nekřičte. Vyhýbejte se důsledně tomu, aby z vás měl syn strach. Pokud ho musíte napomenout, dělejte to jemně. Vždycky to jde jinak než násilím.

     

  • Učte ho zvládat silné emoce

    Autor: iStock

     

    Citliví chlapci prožívají všechny emoce hlouběji, a to až o 80 procent více než ostatní. Je tedy velmi důležité učit je od malička, jak s emocemi pracovat a jak se s nimi vyrovnat. Je opravdu moc důležité, aby váš syn věděl, že není ani špatný, ani divný, protože má hluboké emoce. Taky ho ale učte nezveličovat. Můžete tedy říct: Já vím, že to bolí, dám ti na to trochu ledu. Ale už neříkejte: Ach, ty můj chudáčku ubohý, to ale musí bolet, to vypadá opravdu hodně špatně.

     

    Co zabralo na vztek u tří synů? Podívejte se na VIDEO:

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku