Tohle je na rodičovství nejhorší! Kruté pravdy, které bezdětným radši neříkejte

  • Tohle je na rodičovství nejhorší! Kruté pravdy, které bezdětným radši neříkejte
    A jaké je to doopravdy? Raději se neptejte!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    10. května  2019 
     06:00

    Každý rodič vám řekne, že život s dětmi není to, co býval před nimi. Málokdo je ovšem ochoten na rovinu přiznat, že život bez dětí byl v mnoha ohledech naprosto skvělý. Mít děti je sice úžasné, ale stále existuje pár skutečností, které vám většina rodičů škodolibě zatajuje.

    Nedali bychom je za nic na světě. Ale přiznáváme: jsou situace, kdy bychom je roztrhli jako hady a jen civilizační nános nám v tom zabrání. Ale ani nám nikdo předem neřekl, že málokdo, pokud vůbec někdo, dokáže člověka tak vytočit jako jeho vlastní potomek. A to ve třech stejně jako ve třinácti letech. Nenechte si nalhávat, že vám se to nestane. Děti jsou silný a hodně nevypočitatelný soupeř. 

  • Nevíte, jaké to je, dokud v tom nežijete

    Autor: shutterstock.com

    Pokud nejste učitelem ve škole či mateřské škole, pravděpodobně jste se ani nepřiblížili pocitu, jaké to je, starat se každý den o dítě. A to ani v případě, že jste mimořádně ochotná tetička, která si ratolesti svých sourozenců či kamarádek klidně vezme na odpoledne nebo i na měsíc. Nic z toho totiž není na pořád, vždycky víte, že je nakonec budete moci s úlevou vrátit. 

    Nemáte-li dítě doma denně a není-li nositelem vašich genů, pravděpodobně vás nedokáže dohnat do naprosté nepříčetnosti, nemusíte se vyrovnávat s desítkami dětských chorob ani kupovat každého čtvrtroku nové oblečení a boty. A to je jen vrcholek ledovce!

  • Dítě vám změní CELÝ život

    Nevyspíte se nejméně rok dva, možná déle
    Nevyspíte se nejméně rok dva, možná déle
    Autor: istock.cz

    Ano, je nám jasné, že i bez našich dobře míněných, nevyžádaných a neskutečně otravných rad byste pravděpodobně nenechali dítě zadusit se s igelitkou na hlavě a k prvním narozeninám mu nedali sadu nabitých pistolí, ale věřte nám, vážně si nedokážete představit, jak moc vám dítě změní celý váš dokonalý, pohodlný a samostatný život. My si to (bohužel) taky nedokázali představit.

    Protože, jasně, miminko v posteli je radost, akorát že tam bude, i když se vám zrovna nebude chtít vstávat, nebo vás dokonce bude něco bolet nebo na vás něco "poleze".  Jen tak, mimochodem, dítě je full time uvázek na dobrých dvacet let (a ani pak to úplně nekončí) – schválně si spočítejte, kolik vám bude, až mu bude třeba patnáct. 

  • Vaše plány na výchovu jsou úplně k ničemu

    Je to dřina! Alespoň občas, že?
    Je to dřina! Alespoň občas, že?
    Autor: istock

    Jen co na těhotenském testu spatříte dvě čárky, nakupte si spoustu literatury o těhotenství a nejlepší (hlavně tolerantní a nenásilné) výchově dětí, zapište se na spoustu předporodních kurzů, sepište si porodní plán a udělejte si velmi jasnou představu o tom, co vaše dítě bude moci a co ne a jakým způsobem ho plánujete vychovávat.

    Nebo se na to vykašlete a ušetřete si spoustu času, který můžete věnovat sami sobě. Naprosto NIC z toho, co si naplánujete, se totiž nestane. Například naše kolegyně se dnes dlouhé minuty směje tomu, jak jsem si kdysi plánovala, že při vykonávání ryze soukromých aktivit na toaletě budu mít dveře zavřené a budu tam sama. V klidu.

    Další zase vzpomíná, jak si plánovala, že díky vstřícné a respektující výchově nastane mezi ní a dětmi porozumění, které ji nikdy nedonutí zvýšit hlas. Jak naivní, ví dnes. 

  • Cestování a kavárny s dětmi? Tak jistě

    Autor: Shutterstock

    Samozřejmě, s dětmi se chodit na kafe, na oběd, nebo dokonce cestovat moc nedá. Spousta rodičů to dělá, ale jen část přizná, že je to svého druhu očistec. Jasně, na fotkách to vypadá skvěle, ale ve skutečnosti tohle všechno děti baví asi tak pět minut, ty ohleduplnější deset. Pokud jde o restauraci, nudí se při čekání na jídlo, které pak nechtějí, nudí se i po něm. Že má restaurace dětský koutek? Tím je vážně nedojmete ani nezaujmete, tedy kromě jednoho momentu – když budete chtít odejít. S cestováním je to podobné. 

  • Nevíte, co je únava

    ...
    ...
    Autor: istock.com

    Jste unavení, protože musíte každý den dělat přesčas? Představte si, že děláte svou práci zásadně v noci, protože přes den se věnujete dětem. Poté, co je vyzvednete ze školky (či školy), nakrmíte, uděláte s nimi úkoly, pohrajete si s nimi, znovu je nakrmíte, vykoupete, uspíte, uklidíte ten nebetyčný bordel, zasednete k práci.

    V lepším případě skončíte o půlnoci, abyste mohli jít v jednu spát – a vstáváte v šest, protože je potřeba vzbudit děti, odvést je do škol a s vyplazeným jazykem běžet do práce. Spánkový deficit 10 let? Žádný problém!

  • Probudí ve vás to nejhorší

    Je to dřina! Alespoň občas, že?
    Je to dřina! Alespoň občas, že?
    Autor: istock

    Dokud jsme neměli děti, ve skutečnosti jsme netušili, jak moc dokážeme zvýšit hlas, jak moc nás někdo nebo něco dokáže vytočit a jak hrozně se dokážeme rozčílit. Bohužel, je to tak, naše zlatíčka v nás někdy dokážou probudit naše temné stránky a dohnat nás k chování, na jaké nikdo není hrdý. 

  • Přestaňte nás soudit!

    Je to dřina! Alespoň občas, že?
    Je to dřina! Alespoň občas, že?
    Autor: istock

    Stalo se vám někdy, že jste s přimhouřenýma očima sledovali matku, která na pokraji sil ječela na dítě v supermarketu, ať už konečně zavře "ústa"? Co je to za hroznou ženskou, říkali jste si... V momentě, kdy se stanete rodičem, změní se vaše uvažování na: "Ach bože, co ten zplozenec pekel té nebohé ženě udělal?"

    Věřte nám, vaše dítě vás dokáže pomalu dohnat k šílenství. Má vaše geny a ví, jak na to. A dělá na tom takticky, protože ví, že ho neutlučete (i když jednou za čas budete opravdu moc, moc chtít). Takže nás, prosíme, nesuďte. I když své děti milujeme nejvíc na světě, máme pořád jen jedny nervy.

  • Jdete do toho znovu?

    Je to dřina! Alespoň občas, že?
    Je to dřina! Alespoň občas, že?
    Autor: istock

    A vy jste nad věcí, protože už jedno dítě máte, všechno klape. Potomek vzorně spí, jí, poslouchá a vy nechápete, na co si ostatní stěžují... Protože stačí trocha té rodičovské snahy a všechno jde podle představ otce a matky? A vy proto bez obav jdete do dalšího těhotenství a na neschopnost ostatních rodičů máte jasný názor? Bacha na to, jak se říká, karma je zdarma a váš další potomek bude nejspíš úplně jiný a vám budou vaše prověřené a fungující postupy úplně k ničemu. 

/
Autor: red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku