Nejslavnější leváci: Barack Obama, Marilyn i Keanu Reeves. Máte také doma nějakého?

Americký prezident Barack Obama na koláži k dnešnímu mezinárodnímu dni leváků aneb Jakou superschopnost máš ty?
Foto: www.lefthandersday.com
Sdílej na facebooku
13. srpna  2016 
 06:00

Dobrá zpráva na úvod. Dneska už to mají leváci mnohem snazší, nikdo se je například nesnaží přecvičit na praváctví. Přesto se někdy mohou ve světě praváků cítit zvláštně už proto, že většina nástrojů a náčiní sedne do ruky pravoruké většině. Ale například u psacích potřeb a jim podobných výrobků už to neplatí. Podívejte se, co všechno můžete dětem pořídit, a také na to, kdo patří mezi slavné leváky. 

Právě na dnešek připadá mezinárodní den leváků, kteří tvoří až desetinu světové populace. Dneska už víme, že praváctví nebo leváctví je způsobeno vrozenou dominancí jedné mozkové hemisféry. Den leváků se slaví už po čtyřicáté: letos pod heslem "A jakou superschopnost máš ty?"

GALERIE: Slavní leváci a psací a pomůcky pro levoruké

Každopádně v době, kdy jde dítě do školy, už by mělo být jasné, zda je pravákem nebo levákem. Jinak mu hrozí potíže prakticky ve všech předmětech. „Většinou se dominance ruky vyhraní mezi pátým až šestým rokem života dítěte. Nevyhraněná dominance ruky je důvodem k odkladu školní docházky. Zhruba u dvou procent populace nedojde k vyhranění dominantní ruky, pak je vhodné řídit se dominancí oka a nohy. Pokud ani ty nejsou vyhraněné, je vhodné přiklonit se právě k pravé ruce. Rozhodně není dobré psát či kreslit oběma rukama," radí speciální pedagožka Světlana Drábová.

Přestaňte dětem říkat NE. Jaké věty používat místo zákazů a příkazů?

Přestaňte dětem říkat NE. Jaké věty používat místo zákazů a příkazů?

Ne, nedělej to! Nemlať ho! Nemluv chvíli! Pronést podobné věty je bohužel hodně snadné. Stačí, aby dítě předvedlo některý ze svých kousků, a někdy…celý článek

Pokud jste si všimli, že je vaše dítě levák, nesnažte se ho přeučit na praváka. V mnoha případech se stává, že rodiče praváci podvědomě podávají dětem předměty do pravé ruky, učí je otevírat věci pravou rukou apod. Případně se dítě snaží napodobit činnosti rodičů nebo kamarádů.

Základy genetické výbavy, která rozhoduje o dominanci jedné z hemisfér, se tvoří již v prvních týdnech těhotenství. Levá strana mozku pracuje s jazykem a logikou, má na starosti řeč, psaní, matematiku. Pravá hemisféra je zodpovědná za emoce, vnímání, představivost, umění a hudbu.

Mezi známé leváky patří například Aristoteles, Leonardo Da Vinci, Charlie Chaplin, Albert Einstein, Angelina Jolie, Ludwig van Beethoven, Marilyn Monroe, Sting, Napoleon Bonaparte, Winston Churchill, Brad Pitt, Keanu Reeves, Julia Roberts a američtí prezidenti George Bush, Bill Cllinton nebo Barack Obama.

Výchova a škola: Co všechno byste měli vědět? 

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku