Zakrýváte dítě v kočárku plenkou? Už to radši nikdy nedělejte!

Video se připravuje ...
Zakrýváte kočár plenkou? Už to raději nedělejte
Foto: FB / Babybanden
Sdílej na facebooku
26. června  2019 
 06:00

Snažíte se své dítě v kočárku chránit před slunečními paprsky? Možná děláte víc škody než užitku. Pokud patříte mezi ty maminky, které občas přehodí přes boudu kočárku plínku, dejte si pozor. Nevědomky způsobujete, že se vaše dítě uvnitř přehřívá. Co v horku nedělat, a jak naopak chránit dítě před sluncem? 

Ruku na srdce: sluníčko svítí přímo do kočárku a vašemu miminku je to nepříjemné a ošívá se – co uděláte? Sáhnete po látkové plence nebo mušelínovém šátku a boudu kočárku zakryjete tak, abyste vašemu dítěti vytvořila stín? Děláte velkou chybu. Místo toho, abyste miminku ulevila, způsobujete, že se v kočárku přehřívá. 

Sama vídám mnoho maminek, jak mají přikrytou korbu kočárku látkovou plenkou nebo šátkem. V lepších případech na boudě kočárku vlaje, v horších je přidělaná kolíčky. To mám vždy chuť dotyčnou zastavit a upozornit ji, co tímto "vynálezem" způsobuje. Neříkám, že mě to nikdy nenapadlo, ale byla jsem poučená hned v ordinaci své zkušené praktické lékařky, jejíž sestra proti tomuto nešvaru léta bojuje. 

A vědci ve Švédsku jí dávají za pravdu. Tento druh zakrytí a stínu způsobuje, že v kočárku je za chvilku teplo jako v peci. Kvůli snížené cirkulaci vzduchu mohou teploty rychle stoupat, podobně jako v horkém autě. 

Podle studie publikované na webu www.svd.se byla teplota uvnitř nekrytého kočárku 22,2 stupně Celsia, po překrytí tenkou látkou dosáhla během půl hodiny hodnoty 33,8 stupně Celsia. Za hodinu teplota vyšplhala na neuvěřitelných 37,7 stupně Celsia.

Jak tedy chránit dítě před sluncem tak, aby nedošlo k přehřátí? TADY jsou některé bezpečné alternativy.

Trik: jak dokonale zabalit a uklidnit kojence? Takhle:

Video se připravuje ...
Trik: jak dokonale zabalit a uklidnit kojence • VIDEO: 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku