Albíni jsou prý zlo, v Tanzanii je zabíjejí. Tyto úchvatné snímky proti tomu bojují

Fotografie albínů ze série snímků "Pod stejným sluncem"
Foto: Marinka Masseus
Sdílej na facebooku
13. srpna  2017 
 06:00

Narodí-li se v Tanzanii albín, znamená to prý zlo. A je otázka, zda vůbec přežije, protože zabití dítěte bez pigmentu prý znamená štěstí. Hrozné, že? Nizozemská oceňovaná fotografka Marinka Masséus se snaží proti vyčlenění albínů ze společnosti bojovat. Vytvořila sérii fotek s názvem Pod stejným sluncem. Ukazuje krásu lidí s albinismem a snaží se je zapojit do společnosti. 

Albíni v Tanzanii žijí na okraji společnosti. Jsou zde totiž stále hluboko zakořeněné pověry kolem albinismu. Ženy, které porodí dítě bez pigmentu, jsou dokonce tlačeny okolím, aby ho zabily. Jinak je rodina zavrhne. V albínech totiž vidí prokletí. A věří, že jejich zabití přinese naopak rodině štěstí a bohatství. 

Mnohým albínům jsou odepírána základní lidská práva. Okolí jimi pohrdá a stále jim připomíná, že jsou zlí a jejich existence je velký omyl. Lidé s poruchou pigmentace pak žijí v neustálém strachu z brutálních útoků okolí. Hrozí jim únosy, uříznutí končetin a také vraždy (podle zprávy OSN bylo od roku 2000 v Tanzanii zavražděno okolo 80 albínů). Právě kvůli těmto hrozbám vznikají v zemi tábory, kde jsou albíni drženi v bezpečí. 

Tyto útoky však nejsou jedinou hrozbou pro albíny. Jelikož jejich pokožka a oči nemají žádný pigment, nemají také žádnou přirozenou ochranu před drsným africkým sluncem. A to vše vede k těžkým spáleninám. Na kůži albínů se často objevují hnědé skvrny, nejčastěji na obličeji, které vedou až k rakovině kůže. Té albíni říkají "tichý zabiják".

Fotografie albínů ze série snímků "Pod stejným sluncem"
Fotografie albínů ze série snímků "Pod stejným sluncem"
Autor: Marinka Masseus

A právě na to vše se snaží upozornit nizozemská fotografka Marinka Masséus svou sérií fotek s názvem Pod stejným sluncem. Najdete je v GALERII. Spousta organizací zase dodává speciální ochranné krémy pro Afriku. Ty jsou však velmi nedostupné. Takže každá pomoc je vítaná. 

Chlapeček se narodil se stříbřitě bílými vlasy. Albín ale není:

Albinismus je vada, při níž člověk trpí absencí pigmentu melaninu. Postihuje nejen pokožku, ale i vlasy a oční duhovku. Albíni trpí kvůli nedostatku melaninu zvýšenou citlivostí na UV záření a jsou náchylní ke spálení pokožky i zvýšenému riziku vzniku kožních nádorů.

Sdílej na facebooku
Autor: kog

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku