Holčička musela na těžkou operaci, její matka ji kojila navzdory zákroku

Sdílej na facebooku
28. srpna  2017 
 06:00

Před pouhými 12 týdny porodila Sarah Watwoodová z Cape Girardeau v americkém státě Missouri čtvrtou dceru Norrah. Lékaři holčičce brzy diagnostikovali problém zvaný kraniosynostóza, tedy onemocnění, kdy švy lebky předčasně srostou a mozek nemá dostatek prostoru pro růst. Norrah musela na operaci. Její matka ji i přes nepříjemný zákrok nepřestala kojit a se svým příběhem inspiruje ostatní maminky. 

Když lékaři Watwoodové oznámili, že dcera nutně potřebuje operaci, bylo to pro ni velká rána. Měla totiž veliké obavy, jak to bude s kojením dcery. "Strašně jsem se bála, že nebudu moci kojit svou malou holčičku. Těsně před těhotenstvím jsem totiž podstoupila operaci prsu," svěřila se Sarah serveru Babble.com. "Když se mi po porodu začalo tvořit mléko, byla jsem tak šťastná. Navzdory té hrozné diagnóze, kojení nám nesmírně pomáhalo, nejen mé dceři, ale i mně," říká. 

Dobrou zprávou je, že operace malé Norrah dopadla dobře. A její maminka ji mohla nakojit bezprostředně po operaci. Nemocnice jim poskytla veškerý komfort, proto se pyšná maminka rozhodla, že svůj příběh zveřejní na facebookové stránce Breastfeeding Mama Talk

"Moje dvanáct týdnů stará dcera Norrah prodělala operaci lebky. Trpěla totiž onemocněním zvaným kraniosynostóza sagitálního švu. V podstatě to znamená, že se její lebka předčasně uzavřela a mozek neměl dostatečný prostor pro růst. Přibližně 4 měsíce bude nosit speciální helmu, aby její hlava rostla tak, jak má. 

Přijmutí této diagnózy bylo těžké. Nikdo nechce slyšet, že jejich novorozeně potřebuje invazivní zákrok. Nemoc byla diagnostikována v 6 týdnech, operována byla ve 12 týdnech. Nebudu vám lhát, těch šest týdnů jsem byla úplně mimo. Tak moc jsem se bála a plakala. Jak se blížil termín operace, moje úzkost se zvětšovala.

Den operace byl strašně těžký. Strašně. Předala jsem svou dceru chirurgům a už jen čekala. Moje tři starší dcery tam nemohly být, proto jsem na všechno byla sama. Konečně po 4 hodinách mě zavolali, abych ji nakrmila. Nelze popsat slovy, jak moc šťastná jsem byla, kdy jsem konečně viděla její krásnou malou tvářičku a držela její opuchlou hlavičku.

Říkali mi, že vyzkoušeli spoustu technik, aby se uklidnila, ale musela chtít mámu. Měli pravdu. Položili mi ji do náruče a její malé tělíčko se okamžitě uvolnilo a uklidnilo. Její ústa byla tak suchá. Jakmile se na mě otočila, zavřela oči. Skoro jsem neudržela slzy. Radostí, samozřejmě.

Udělala jsem pár obrázků, abych je zveřejnila na stránce, kterou jsem pro ni vytvořila. Sdílela jsem je s našimi příznivci z čiré radosti a úlevy. Byla jsem na ni tak hrdá. Konečně tu zase byla s námi. Mám skvělé přátele. Jen jeden komentář nebyl tak nadšený. Bolelo mě srdce, když jsem četla, jak napadá moje rozhodnutí ji hned nakojit. Možná že mu chybělo vzdělání v tomto tématu nebo nebyl dostatečně empatický, ale zranilo mě to.

V každém případě vím, že dělám správnou věc. Vím, že jí poskytuju to nejlepší, výživu potřebnou k růstu a léčbě. Stejně jako jsem kojila její tři sestry, budu kojit i svou malou holčičku, navzdory připomínkám, krutým komentářům či nepatřičným soudům."

Politička nakojila dceru přímo v Senátu:

Podpora pro ostatní maminky

Brzy poté, co Sarah Watwoodová zveřejnila svůj příběh, začal kolovat po internetu a stal se senzací, získal více než pět tisíc lajků a stovky sympatizujících komentářů. Příběh o kojení dcery, i přes děsivou lékařskou diagnózu a chirurgický zákrok, který ji čekal, se zřejmě dotkl mnoha maminek. Několik z nich sdílelo vlastní příběhy, jak zvládly lékařské zákroky a kojení. Jiné zase děkovaly této mamince za její statečný postoj a inspirativní příběh. 

A přesně to je důvod, proč se Watwoodová rozhodla příběh zveřejnit. Chtěla podpořit ostatní maminky v kojení svých dětí, a to i přes nepřízeň osudu, kritiku nebo strach, se kterým se potýkají. "Vím, že dělám tu nejlepší věc pro svou holčičku, a zároveň chci normalizovat kojení," uvedla pro server Babble.com. "Doufám, že náš příběh dodá odvahu maminkám, jejichž dítě čeká operace nebo které mají jakékoliv pochyby."

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku