Znakujte s miminky! Naučte se tyhle znaky a beze slov řeknete vše!

Foto: iStock
Sdílej na facebooku
3. ledna  2018 
 06:00

Znakování vypadá trochu jako pantomima a může vypadat legračně. Je to ale taky super věc, díky které se můžete s miminky dorozumět mnohem dřív, než se naučí první slova. Znaková řeč pro slyšící miminka a batolata k nám do Česka přišla před devíti lety, ve světě se však znakuje už třicet let. Podívejte se na nejdůležitější znaky, které by se vám mohly hodit.

Autorkou těchto obrázků se základními znaky pro komunikaci s miminky je Nancy Cadjanová, prezidentka signbabies.com a taky autorka mnoha knih a DVD o znakování, neboli dětské znakové řeči. Podle ní jsou děti vývojově připravené na tuhle formu komunikace už ve čtyřech měsících, v sedmi až devíti už pak naprosto perfektně. Proč vlastně znakovat? Protože znakující miminka mají jedinečnou možnost podělit se o svůj svět mnohem dřív, než se naučí mluvit. Pro vás je to pak šance dozvědět se, co dítě chce.

1. Hotovo

Tento znak pomůže dětem přejít z jedné aktivity do druhé. Pomáhá jim také vysvětlit, že už něco skončilo.

2. Spánek

Je to znak, který signalizuje dětem, že je čas jít spát a že by měly začít s předspánkovou rutinou. Taky vám tím dítě může oznámit, že je unavené.

3. Lék

Tento znak je užitečný pro to, aby vám děti daly najevo, že je něco bolí a potřebují vhodnou medicínu na bolest.

4. Jídlo

Tento znak používejte vždy, když se blíží čas jídla. Používejte ho také v okamžiku, kdy vy sami jíte. „Jdeme jíst, chceš jíst, pojďme jíst.“

5. Mléko

Pamatujte si, že použití tohoto znaku by mělo být vždy v kontextu toho, co děláte. Označte „mléko“ ve chvíli, kdy podáváte dítěti lahev s mlékem, jindy ne.

6. Změna

Tento znak je důležitým znamením pro dítě, že přecházíte z jedné činnosti do druhé, například od hraní k přebalování. Znak jim také pomůže pochopit, že hraní je dočasné. Pak ukažte znak pro „hotovo“ a řekněte: Skončili jsme. Aby dítě vědělo, že je opravdu konec.

7. Pomoc

Tenhle znak pomůže naznačit, že dítě potřebuje vaši pomoc nebo že mu chcete pomoci.

8. Koupání

Učte své děti slova (znaky) pro činnosti, které budou praktikovat často, jako je například koupání. Mýt se děti budou každý den.

9. Banán

Znaky ukazující na potraviny pomohou získat dětem představu o jejich oblíbených pokrmech. „Banán“ tak může symbolizovat jídlo, které mu chutná, nebo jídlo, které by mělo ochutnat.

10. Voda

Žádné znaky nejsou perfektní, i kvůli tomu, že kojenci mají jemnou motoriku méně vyvinutou. Pokud si myslíte, že dítě chce něco říct, pomozte mu a řekněte: „OK, popisuješ vodu? Chceš nějakou vodu?“ A pokračujte ve vytvoření správného znaku.

11. Kniha

Podporujte už u miminek a batolat lásku k čtení pomocí jednoduchého znaku pro knihu.

12. Kočka

Uchovávejte oční kontakt vždy, když znakujete, aby dítě jasně vidělo vaše ruce. To je klíč k tomu, abyste mu pomohli vytvořit spojení mezi znakem a slovem.

13. Sdílení

Buďte trpěliví a nesrovnávejte vaše dítě s jinými znakovými šampiony. Některé děti potřebují delší čas, aby pochopily znak, který ukazujete.

14. Chléb

Některé děti budou vypadat zoufale, když rodiče znakují, jiné se budou smát nebo usmívat – to vše jsou signály, že je vaše dítě vnímavé ke komunikaci.

15. Prosím

To je znak, který učí dítě způsobům a komunikačním dovednostem. Je důležité používat ho.

16. Děkuji

Zastánci znakové řeči s miminky říkají, že tohle znamení pomáhá dítěti, aby začalo mluvit dříve a snadněji. A je to také znak, kterým se dítě učí poděkovat.

Jak pomoct miminku, aby se správně vyvíjelo? Podívejte se na video:

 

 

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy