Drobné děti mají vyšší riziko mrtvice v dospělosti, uvádí nová studie

Drobné děti mají vyšší riziko mrtvice v dospělosti, uvádí nová studie
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
26. února  2018 
 06:00

Vědci neustále něco zkoumají, tentokrát se zaměřili na výšku dětí. Nejnovější studie zjistila, že děti, které nejsou moc vysoké, mají vyšší riziko, že je v dospělosti potká mozková příhoda. A k riziku prý stačí jen dva až tři centimetry. 

Výzkum prováděli britští vědci a zaměřili se na obě pohlaví. Během zkoumání došli k závěru, že nízké děti mají vyšší pravděpodobnost, že dostanou v dospělosti mrtvici. Riziko se týká děvčat i chlapců a pravděpodobnost rizika se zvyšuje, pokud jsou děti kratší o dva až tři centimetrů. Závěry vědci publikovali v časopise Stroke a jsou dost šokující.

Studie je založená na zkoumání více než třiceti tisíc dánských dětí narozených mezi roky 1930 až 1989. Účastníci, kteří byli kratší než průměrné děti ve věku sedm, deset a třináct let, měli o 11 procent vyšší pravděpodobnost výskytu mrtvice v dospělosti než jejich vyšší protějšky. Většina z nich byla postižena cévní mozkovou příhodou ve věku 55 až 75 let.

Jiná studie už předtím zjistila, že více než milión dospělých, kteří byli o dva a půl centimetrů vyšší, než je průměr, měli o 6 až 10 procent menší pravděpodobnost, že je postihlo ischemické krvácení do mozku. Nová britská studie je ale první svého druhu, protože se zaměřuje především na vztah mezi výškou dítěte v dětství a rizikem vzniku mrtvice v dospělosti.

Co z toho vyplývá? Jak říká profesorka Jennifer Bakerová: „Výsledky studie znamenají, že bychom měli věnovat zvýšenou pozornost prevenci a rizikovým faktorům u dětí.“ Samozřejmě, že výška je určená především genetiky, nicméně je možné ovlivnit například stravu během těhotenství, výživu dětí a eliminaci stresu – to vše může riziko mrtvice mnohonásobně snížit.


Jak pomoci miminku, aby se správně vyvíjelo? Podívejte se na VIDEO:

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku