Od kdy má spát dítě v pokojíčku samo? Doporučení odborníků vás šokuje

Rodičovské dilema: kdy přestěhovat dítě do dětského pokoje?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
3. března  2020 
 06:00

Jak dlouho byste měli spát s dítětem v ložnici a kdy ho přesunout do vlastního pokoje? Na odpovědi se asi neshodneme. Odborníci však mají jasno. Dítě by mělo spát samo v pokoji od půl roku, někteří dokonce mluví i o čtyřech měsících. Důvod? Kvalitnější a delší spánek miminka i rodičů. Tak to nás hodně překvapilo, protože mnozí z nás mají jiné zkušenosti. 

Možná nebudete souhlasit, ale čím dříve bude vaše dítě spát ve svém vlastním pokoji, tím lépe pro něj i pro vás. Výsledkem totiž bude prokazatelně delší a kvalitnější spánek miminka, a tedy i váš. Přesně tohle tvrdí studie odborníků z Pensylvánské univerzity. Ta zjistila, že děti, které spaly s rodiči déle než šest měsíců, měly průměrně o 45 minut kratší spánek. 

GALERIE ROZTOMILÝCH SPÍCÍCH DĚTÍ

Pediatři dříve doporučovali, aby rodiče sdíleli pokoj s dětmi do šesti měsíců až jednoho roku věku dítěte kvůli syndromu náhlého úmrtí kojence (SIDS). Podle profesora a pediatra Iana Paula, který výzkum vedl, ale nemusí mít rodiče strach. SIDS podle lékařů hrozí právě do šesti měsíců věku, poté už není žádný důvod k obavám. Starší dítě už může klidně spát ve vlastním pokoji. 

Přijde vám to brzy? Výsledky tato metoda má. Doktor Paul a jeho tým zkoumal 230 zúčastněných rodin. Zajímalo je, jak dlouho děti spí, kolikrát se budí a jak kvalitní mají spánek. A zjistili následující: 

Kojenci, kteří spali ve svých pokojích už ve čtyřech měsících, spali prokazatelně déle. Například devítiměsíční dítě, které sdílelo pokoj s rodiči, spalo v průměru 9,75 hodiny. Děti, které začaly spát samy po čtvrtém měsíci, prospaly celých 10,5 hodiny, což je o 45 minut déle. U starších dětí se rozdíl ještě zvýšil, děti ve vlastním pokoji spaly i o 1 hodinu a 40 minut déle. 

Kolik hodin spánku děti potřebují? Podle věku!

Kdy tedy přesunout dítě do vlastního pokoje? Přesně to řeší i maminky na internetu. Většinou se shodují, že tak učinily kolem jednoho až dvou let věku dítěte. Jenže to právě může být podle Paula kontraproduktivní. "V této době se u dítěte projevuje separační úzkost a může to být složitější," říká. 

Některé matky si ovšem metodu "čím dříve, tím lépe" nemohou vynachválit. "Malá spí ve svém pokojíčku od konce 3. měsíce a musím říct, že spí lépe a déle. A obě jsme to nesly v pohodě," píše například Michaela. To potvrzuje i další diskutující: "Matýsek spinká ve svém pokojíčku od 5. měsíce a je to super. Spinká třináct hodin v kuse, nerušíme se vzájemně, nemůžu si stěžovat. Ze začátku jsme měli monitor dechu, než si malej začal stoupat a monitor pořád houkal," dodává Lucie. 

Podle odborníků je však zcela na rodičích, jak se rozhodnou. Oni sami nejlépe vědí, co je pro ně a jejich děti nejlepší. "My pouze chceme, aby dbali na kvalitní spánek, protože to je základ pro dobrý vývoj a rodinnou pohodu," dodává k výzkumu lékařka Jondi Mindel z dětské nemocnice ve Filadelfii. 

Sdílej na facebooku
Autor: kog

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku