Jak obohatit slovní zásobu dítěte? Tohle rozhodně dělejte každý den!

  • Jak obohatit slovní zásobu dítěte? Tohle rozhodně dělejte každý den!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    13. srpna  2018 
     06:00

    Řada studií prokázala, že nejlepší způsob, jak rozvíjet u dětí jazykové schopnosti, je prostřednictvím dialogu. Sledováním dětských pořadů v televizi se slovní zásoba nezlepší, je třeba dítě motivovat jinak. Komunikovat s ním a učit ho základy jazyka – fonetiku, gramatiku i slovní zásobu. Postupně se pak budou rozvíjet i složitější dovednosti, jako jsou čtení a psaní.

  • Mluvte s dítětem stejně jako s ostatními

    Autor: iStock

     

    Neměňte způsob, jakým obvykle mluvíte. Není dobře mluvit infantilně nebo třeba žvatlat. Při rozhovorech s dětmi nezjednodušujte slovní zásobu, děti možná ještě neumějí pořádně mluvit, ale rozumějí vám. Většinou moc dobře pochopí, co chcete říct, i když všemu nerozumějí.

     

  • Rozšiřujte konverzaci

    Autor: iStock

     

    Snažte se, aby konverzace s dětmi byla stále širší. Můžete to dělat jednoduše tak, že budete dítěti na jeho jednoduché věty odpovídat delšími větami. Řekne-li vám dcera například "mám moc ráda svého psa", vy na to můžete odpovědět: "Moc ho mám ráda, protože je bystrý, hravý a hodný. A proč ho máš ráda ty?" Snažte se, aby dítě podrobně popsalo předmět nebo situaci, to vždy pomáhá v tom, aby konverzace pokračovala.

  • Neopravujte dítě a nepoukazujte na chyby

    Autor: iStock

     

    Je nutné pochopit, že chyby ve vyjadřování jsou součástí jejich vývoje a pokroku. Gramatické chyby a chyby ve výslovnosti se objevují a jsou přirozené. Navíc ani někteří dospělí neznají perfektně gramatiku, tak tím děti zbytečně nestresujte. Ano, můžete jim říct správné znění, ale nevěnujte tomu přílišnou pozornost. Dítě řekne: "Proč tam táta položil ten batoh?" Vy odpovězte: "Táta si tam položil ten batoh, aby ho nezapomněl." Nebojte, že to dítě brzo nepochopí a nezačne mluvit správně.

     

  • Měňte často téma rozhovoru

    Autor: iStock

     

    Snažte se dětem poskytnout všemožné informace a zkušenosti ohledně mnoha různých míst. A co nejčastěji to jde. Procházejte se venku a komentujte vše, co uvidíte nebo čeho budete svědkem. Všechno může být tématem konverzace a pomáhá to rozšiřovat slovní zásobu dětí. Můžete mluvit o dětech, které hrají venku fotbal, o poštovní doručovatelce, kterou jste potkali, nebo o hasičském autě, které kolem vás projelo.

     

  • Naučte se děti poslouchat

    Autor: iStock

     

    Být dobrým posluchačem je velmi důležité, nicméně ne každý rodič to umí. Hodně z nich své děti přerušuje, opravuje je a zasahuje do jejich mluvy. Sice v dobré víře, aby to řekly správně, ale bohužel tím děti připraví o chuť mluvit a vyprávět. Nepřerušujte tedy dítě, když má touhu vám něco říct, naslouchejte mu – a budete mnohem lépe připraveni položit mu otázky, které souvisejí s rozhovorem.

     

    Proč by děti měly pomáhat s domácími pracemi? I při nich se rozšiřuje slovní zásoba. Podívejte se na VIDEO:

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku