Masturbace je zdravá! Dětem ji nezakazujte a hlavně jim nic nevyčítejte!

Masturbace je zdravá! Dětem ji nezakazujte a hlavně jim nic nevyčítejte!
Dříve byly za osahávání intimních partií děti kárány a trestány, jde o zcela přirozenou, a dokonce zdravou záležitost
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
10. září  2019 
 06:00

Samozřejmě, že v okamžiku, kdy zjistíte, že vaše dítě objevuje vlastní tělo a začalo experimentovat s masturbací, znejistíte a nevíte, jak s tím naložit. Rozhodně nejde o nic, co by vás mělo šokovat nebo vyděsit. Psychologové vysvětlují, co vše se považuje za normální a jak byste se měli zachovat.

Dříve nebylo ničím výjimečným, že za osahávání intimních partií byly děti kárány a trestány, odborníci se ale shodují, že jde o zcela přirozenou, a dokonce zdravou záležitost, a to už od velmi útlého věku. Stejně, jako je tomu u dospělých, pouze s tím rozdílem, že malé děti dosud nevědí, co dělají a že jde o sexuální praktiku. Věnují se jí a prozkoumávají vlastní tělo prostě proto, že je jim to příjemné. „Učí se a objevují, že dotýkat se určitých partií přináší uspokojení a potěšení, zažívají uklidňující pocity. Masturbace pomáhá snižovat stres a nervozitu, uvolňuje psychické napětí, podporuje klidnější spánek a zlepšuje náladu,“ uvádí manželská a rodinná terapeutka Nadine Pierre-Louis.

...
...
Autor: istock

Nejde o nic pohoršujícího!

Jednoduše řečeno, masturbace nebo, chcete-li, sebeuspokojování je od určitého věku naprosto normální činnost, jejímž prostřednictvím dítě poznává, jak funguje jeho tělo. Jde o zdravý projev vývoje sexuality. Rodiče by proto podobné chování neměli potomkovi zakazovat nebo se na něj kvůli tomu zlobit. „Obavy jsou na místě v případě, kdy máte například podezření, že by vaše dítě mohl někdo sexuálně zneužívat, pokud jde o masturbaci, je třeba respekt a pochopení. Vysvětlete dítěti, že je to zcela přirozená záležitost a nemělo by se za ni stydět, ale není vhodné provozovat ji na veřejnosti, před kamarády nebo ostatními lidmi, nýbrž výhradně jen v soukromí,“ zdůrazňuje Nadine Pierre-Louis. Proč se dětské masturbace nemusíte bát a kdy skutečně není na místě tvářit se pohoršeně?

Dělají to i batolata

Z lékařského a fyziologického hlediska není žádný věk příliš nízký na to, aby dítě začalo s průzkumem svého těla. Masturbace není ničím výjimečným již v batolecím období, spíše naopak, podle lékařů je až překvapivě častá. „V rámci některých vědeckých studií bylo dokonce zjištěno, že osahávání intimních partií patří mezi oblíbené činnosti plodů v matčině děloze, kojenci zase masturbují, i když samozřejmě nevědomě, například otíráním rozkroku o spodní část matrace v postýlce a podobně,“ říká psychoterapeut Fran Walfish.

Děti při dotýkání se svých intimních partií zažívají libé pocity, doteky jsou jim příjemné, rády si prohlížejí své pohlavní orgány a hrají si s nimi, taková je skutečnost. Rodiče by takové chování samozřejmě neměli úplně ignorovat, zároveň ale situaci nijak nedramatizovat. Měli by dát dítěti najevo, že je to v pořádku, ovšem stanovit určité hranice – jako například, že „povoleno“ je jen o samotě v jejich pokojíčku.

Používají „rekvizity“

Něž děti dospějí do vývojového stadia, kdy si začnou naplno uvědomovat, co vlastně provádějí a že jejich konání je sexuální aktivitou, zajišťují si příjemné pocity nejen doteky vlastní rukou. S velkou oblibou ke „hře“ používají nejrůznější spektrum pomocníků, jako jsou například měkká plyšová zvířátka, polštáře a deky, osuška, opěrka gauče nebo třeba sedlo houpacího koníka. Proč to dělají? Důvodem je to, že tyto objekty jsou jim důvěrně známé a cítí se s nimi dobře a v bezpečí. Tento instinkt je zcela normální a zdravý, říkají psychologové, stejně jako celý akt masturbace.

Chtějí soukromí

Jak již bylo řečeno, je v první řadě na rodičích, aby vysvětlili svým ratolestem, že masturbace je sice v pořádku, ale jedině za předpokladu, že se jí věnují v soukromí, o samotě. Ve velké většině to ale dítě dokáže instinktivně vyhodnotit samo a uchyluje se se svými „sólo“ aktivitami stranou samo od sebe. Jenže co dělat v opačném případě? Pokud nachytáte potomka, že se naopak rád předvádí, ať už před spolužáky ve školce, mezi děti na hřišti nebo dospělými, návštěvou a podobně, může to být varovným znamením, že není něco v pořádku (podle odborníků může být takové chování jedním ze znaků sexuálního obtěžování a zneužívání). Pak je dobré problém konzultovat s pediatrem a psychoterapeutem a ujistit se, že dítěti nikdo neubližuje.

Masturbace jako reakce na trauma?

Dělají to pro zábavu a potěšení, některé děti ale používají sebeuspokojování také jako „ventilační“ prostředek ke snížení nervozity, psychického napětí nebo dokonce jako metodu k potlačení traumatizujících či silně stresujících situací a vzpomínek (které ovšem nemusí být výhradně sexuální povahy). V takových případech je na místě ostražitost, protože si tak mohou vytvořit nezdravé návyky pro celý život, což je samozřejmě problém. Trauma může přijít v rozličných podobách, ať už je to například rozvod rodičů, šikana ve školce nebo škole, smrt někoho z rodiny, přestěhování do jiného města a podobně. Proto, pokud se vám zdá, že vaše dítě masturbuje, když se cítí rozrušené, vyděšené, rozčilené nebo úzkostné, obraťte se na odborníka. Neřešení podobného problému by mohlo vést až k nevratnému narušení sexuálního chování v dospělosti.

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku