Metráčkové: děti, které váží příliš mnoho. Mohou za to rodiče?

Metráčkové: děti, které váží příliš mnoho. Mohou za to rodiče?
O dětské obezitě se rozhoduje v první letec života, často pak člověka provází celý život
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
14. listopadu  2015 
 06:00

„Některé dnešní děti umřou s velkou pravděpodobností dříve než jejich rodiče,“ říká specialista na dětskou obezitu lékař Zlatko Marinov. Vyděsili jste se? To je dobře. Pokud máte doma obézní dítě, měli byste s tím něco dělat.

Kolik malých otesánků je v České republice? Podle průzkumu Odborné společnosti praktických lékařů pro děti a dorost z roku 2008 trpí 16 procent dětí nadváhou nebo obezitou. Problém to rozhodně není jen estetický, ale také zdravotní a duševní. Dětí, které mají potíže s váhou, od té doby zase přibylo. 

„Podle toho, co vidím v poradně, a podle konzultací s psychology vím, že velkou roli hraje u obézních dětí psychika. Velmi často je na vině problém ve vztahu dítě-rodič,“ říká nutriční terapeutka Jitka Rusková z poradenského centra Výživa dětí.

Nejlepší rady na dětský vztek aneb pošlete ho na samotku

Nejlepší rady na dětský vztek aneb pošlete ho na samotku

Když se můj čtyřletý syn začne vztekat, není lehké se k němu nepřidat. A dvojnásob těžké to je, když ho záchvat zuřivosti odpovídající věku přepadne…celý článek

„Pokud bych to měla říct úplně jednoduše: setkávám se nejčastěji s dvěma modely - rodiče buď jídlem dokazují svou lásku a péči, nebo se dítě přejídá samo, protože vnitřně naopak cítí lásky nedostatek.“ Problematika je to samozřejmě mnohem širší a hlubší, ale je dobré si aspoň uvědomit, že dětská nadváha má často psychologický podtext a je nutné ji řešit velmi citlivě. Kromě vážných zdravotních problémů můžou obézní děti trpět nízkým sebevědomím, depresivními stavy nebo poruchami příjmu potravy.

Kdo za to může?

...
...
Autor: Shutterstock.com
Příčin dětské obezity je mnoho. Nemoci nebo genetické dispozice ale nechme stranou - máte-li doma zdravé dítě, za jeho nadváhu s největší pravděpodobností můžete vy a i její řešení je na vás. „Někdy si rodiče ani neuvědomí, že jejich dcera nebo syn mají nějaký ,hmotnostní‘ problém. Je mi na omdlení, když vidím štíhlou maminku se sportovní taškou, jak si dává salát bez oleje a pečiva, a u stolu s ní sedí její obézní syn, jí hamburgerové menu – a jí to připadá normální. Jindy zase maminky stresují už malé holčičky s tím, že by neměly jíst sladkosti, protože budou tlusté: chtějí, aby jejich dcery byly nestandardně štíhlé, což je druhý, stejně špatný extrém. Ono už stačí, že maminka neustále drží dietu, aby desetiletá holčička začala mít pocit, že ji má držet taky,“ dodává Jitka Rusková.

Kdy je třeba začít něco dělat?

Nejlepší je prevence a zdravý selský rozum. V životě každého dítěte jsou období, kdy je náchylnější přibírat nebo si vytvořit špatné návyky. Samozřejmě vhodná životospráva je potřebná už během těhotenství.

DO JEDNOHO ROKU

Tukové buňky v těle se tvoří zhruba do jednoho roku věku. Pak už se celý život jen zvětšují a zmenšují, jejich počet se ale nemění. Mít doma buclaté miminko nemusí znamenat žádné riziko, maminky by ale neměly dělat zbytečné chyby. Třeba dávat kojenci prs automaticky, kdykoli zapláče, je zbytečné stejně jako překrmování, které vede k nadměrné tvorbě tukové tkáně. Tu si pak dítě vezme do života a už s tím nic neudělá.

OBDOBÍ VZDORU

Někdy děti nechtějí jíst, co jim naservírujete, a vyvzdorují si třeba čokoládu nebo jinou sladkost. Dospělí malým křiklounům často ustupují - mají aspoň na chvíli klid, ale hlavně jsou rádi, že dítě vůbec něco sní. Jenže to nejde pořád. Klíčové stravovací návyky se tvoří do pěti let věku! Pokud do té doby dítě nenaučíte pravidelně a rozumně jíst, hrozí další problémy.

Co by měla jíst dospívající vegetariánka?

Co by měla jíst dospívající vegetariánka?

Čtrnáctiletá dcera se stala vegetariánkou - bohužel ale začala jíst o to více pečiva a tučných sýrů, včetně sýra smaženého, takže rozhodně není štíhlá…celý článek

ŠKOLA

Zatímco ve školce neposedí - hýbou se několik hodin denně - ve škole je čeká úplně jiný režim, včetně pouhých dvou hodin tělocviku týdně. Doma pak školáci sedí a učí se, často jsou ve stresu. „Všechno zase musejí ohlídat rodiče. Když si děti zvyknou, že rodina chodí plavat, na výlety, jezdí na kole, je to nejlepší řešení. Hlavně by měly mít pocit, že pohyb je baví a přirozeně patří do jejich života. Nemá cenu děti nutit do sportu, který nemají rády. Když třeba holčička nechce sportovat, může chodit tancovat nebo na procházky se psem,“ radí Jitka Rusková.

PUBERTA

Snídani nestíhají, místo oběda jdou do rychlého občerstvení, večer si u televize dají čokoládu - puberta je kritická pro obě pohlaví. „Jednou ke mně přišla maminka s teenagerem a já jsem zjistila, že kluk vypije pět šest piv denně, o čemž maminka neměla ani tušení! Jedno pivo ale energeticky odpovídá krajíci chleba, takže jsem hochovi musela kromě jiného omezit konzumaci alkoholu,“ vzpomíná Jitka Rusková. Teenageři by nejraději jedli sladkosti, hamburgery, chipsy a colu, nehledí na kalorie ani zdravotní rizika, nicméně i tak je potřeba zasáhnout a dohlédnout, co vaše dítě jí, potažmo pije.

KAPITOLA SAMA PRO SEBE - BABIČKY

Jitka Rusková popisuje další příběh ze své praxe: „Bohužel, pečující babičky, u nichž je jídlo symbol lásky a tlusté dítě rovná se zdravé, jsou pořád velký problém. Pamatuju si na jednoho desetiletého chlapce, který doma snídal půl litru kakaa, ve škole měl sladkou svačinu a oběd. U babičky dostal druhý,,poctivý‘ oběd a odpoledne buchty. Přibral, děti se mu smály a on přestal chodit ven i do sportovního kroužku, protože se styděl. I když bylo největší horko, vždycky chodil oblečený, trápil se. Naštěstí rodina po konzultaci změnila jídelníček, babička se umoudřila a hoch vyrostl - takže i když nezhubl, teď je z něj normální, štíhlý kluk.“

Jak mají hubnout děti? 

* Myslete na to, že NEDRŽÍ DIETU! Jedí pouze zdravěji.

* Motivujte dítě a citlivě ho podporujte.

* Pohyb a pravidelná strava jsou nejsnadnější cesta ke zhubnutí. Někdy je pro dietology vítězství, když kluk nebo holčička nesní deset sladkostí za den, ale jen čtyři.

* Záchranné pohybové programy wii fit a nintendo, máte-li doma počítačového maniaka.

Na koho se obrátit? 

* www.vyzivadeti.cz (tel.: 800 230 000)

* www.hravezijzdrave.cz

* www.istob.cz

* www.obesitas.cz

* nutriční terapeut (nejlépe se specializací na dětskou výživu)

* dětský lékař

* poradny dětské výživy

Sdílej na facebooku
Autor: Olga Poucheová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku