Otestovali jsme: Dětské sýry jsou pro děti moc slané. Které jim nedávat?

Čím více vlevo, tím méně se sýr hodí pro děti, zvláště ty nejmenší.
Foto: Radka Wallerová/Supermámy
Sdílej na facebooku
31. března  2017 
 06:00

Kupujete dětem sýry, protože je to dobrý zdroj vápníku a bílkovin? Tak buďte při výběru opatrní, protože zdaleka ne všechny sýry se pro ně hodí, a to včetně těch, které výrobci označují právě jako výrobky dětem určené. Jak dopadly v našem hodnocení? 

Je pravda, že sýry jsou skvělým zdrojem vápníku, a proto by je měly dostávat i děti. Ale je třeba mezi nimi hodně vybírat, protože je v nich hodně soli, což dětem škodí. A pozor, pro děti mladší jednoho roku jsou nejen moc slané, ale je v nich i příliš mnoho bílkovin. 

GALERIE: Přehled hodnocených sýrů

"Těm stačí skutečně malý kousek, protože jinak budeme zatěžovat jejich ledviny," říká nutriční terapeutka Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím. Neznamená to rozhodně, že jakmile dítě oslaví první narozeniny, může sýry dostávat bez omezení, protože i když najdete výrobek označený jako dětský, není nejvhodnější.

Týká se to třeba pareniček Béďa značky Apetito. Zvláštní kritiku schytala dětská svačinka Sýr a křup, protože výrobce neuvádí, kolik soli obsahují slané tyčinky, které jsou její nedílnou součástí. Dohromady to vhodná svačina určitě není, protože sýr je navíc tavený. 

Co vyvádějí dvouletá dvojčata, když je rodiče dají spát?

Co vyvádějí dvouletá dvojčata, když je rodiče dají spát?

Jak uspat dítě, aby vytuhlo nejpozději do pěti minut od uložení po postýlky? Otázka, kterou denně řeší miliony rodičů po celém světě. Se střídavými…celý článek

Právě tavené sýry si zaslouží zvláštní pozornost. Mají hned dvě velké nevýhody: vzhledem k obsahu tavicích solí klesá možnost, že tělo dokáže využít vápník, toho je v nich navíc ve srovnání s ostatními sýry málo. O to jsou naopak slanější. Děti by je proto podle Hlavaté měly jíst spíše výjimečně. Platí to i o výrobcích určených přímo pro ně.

Mimochodem – výrobci na obalech často slibují vápník jako něco zvláštního, co mají jejich výrobky navíc, ale nenechte se zmást. Sýry jakožto výrobky z mléka obsahují vápník automaticky. 

Neuvěřitelné koupání novorozenců. Podívejte se na dojemné video!

Neuvěřitelné koupání novorozenců. Podívejte se na dojemné video!

Není pravda, že se novorozenci a malí kojenci musí každý den koupat, ačkoli někteří zdravotníci to ještě stále tvrdí. Ale na druhou stranu právě koupání…celý článek

Vybíráte jméno pro dítě? Pozor, může mu ublížit na celý život!

Vybíráte jméno pro dítě? Pozor, může mu ublížit na celý život!

Všichni rodiče si rádi myslí, že jejich dítě je to nejroztomilejší, nejchytřejší, nejrychlejší, nejzajímavější, prostě nej. A ještě jeden jev tu je,…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku