Co je imunologické okno: Kdy seznámit dítě s potravinovými alergeny?

  • Co je imunologické okno: Kdy seznámit dítě s potravinovými alergeny?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    11. dubna  2018 
     06:00

    Kojíte a domníváte se, že čím déle budete kojit, tím bude nižší riziko vzniku alergie u vašich dětí? Podle imunologů je ideální, když začnete dítě seznamovat s potenciálními alergeny v potravinách co nejdříve, v takzvaném imunologickém oknu mezi čtvrtým a šestým měsícem věku. Ne dřív, ne později. Pediatři i nejrůznější pediatrické společnosti ale doporučují výlučné kojení do půl roku. Jak to tedy vlastně je?

  • Co je to imunologické okno?

    Autor: iStock

     

    Jde vlastně o období života dítěte, kdy jeho organismus umí tolerovat alergeny ve stravě, a vytvořit si tak lepší imunitu a odolnost. Imunitní systém, který se nachází ve sliznici trávicího traktu, zabezpečuje, aby škodlivé cizorodé látky (například bílkoviny) byly zlikvidované, ale na druhé straně jednotlivé bílkoviny potravin byly tolerovány a nevyvolávaly žádnou imunitní odpověď organismu.

    Pokud tedy například odpíráte dítěti ještě v osmém měsíci lepek, děláte chybu. Jak říká imunolog Martin Fuchs, tím si na lepek nemůžou trávicí systém, metabolismus ani imunitní systém nikdy zvyknout. Pozdější expozice, kdy pak dítěti nabídnete housku, může napáchat velké škody. Pediatrička Petra Dvořáková říká, že podle vyjádření ESPHGAN z roku 2017 by se měl lepek zavádět kdykoli mezi 4. a 12. měsícem, takže jak je vidět, názorové rozdíly mezi pediatry a imunology jsou poměrně velké.

     

  • Dříve nežli později?

    Autor: iStock

     

    Imunologové doporučují nabízet dětem příkrmy od čtvrtého měsíce, pediatři pak říkají mezi čtvrtým a šestým měsícem. "Dítě by se v této době mělo začít seznamovat s různými chutěmi a konzistencemi jídla," říká pediatrička Dvořáková. Pokud jde o včasné zavádění lepku a jiných alergenů, v poslední době se tento názor přehodnocuje, protože studie dokazují, že to nevede ke snížení rizika vzniku celiakie (nesnášenlivosti lepku) u predisponovaných dětí. Ideálem je prý kontakt s alergenem kolem šestého měsíce věku, zavádění později než v sedmém měsíci už nemá z hlediska imunologie žádný smysl.

  • Mateřské mléko – všelék na vše?

    Autor: iStock

     

    Mateřské mléko je super, nedá se ničím nahradit a je i významné pro tvorbu imunity dítěte. V posledních dvaceti letech ale dramaticky stoupl počet dětí, které mají alergii na laktózu, syrovátku, kasein, vaječný bílek nebo mají celiakii. A obvykle jde o děti, které byly výlučně kojeny do šesti měsíců věku. Zřejmě se mnou bude řada maminek i lékařů nesouhlasit, nicméně z osobní zkušenosti vím, že na tom něco asi bude.

    Nejstaršího syna jsem výlučně kojila půl roku a kojený byl až do čtrnácti měsíců. Do jednoho roku neokusil žádný alergen, snad jen kousek bílé housky. Ryby, exotické ovoce neviděl ani z dálky. Nejmladšího syna jsem kojila výlučně pět měsíců a vzápětí jsem mu začala dávat naprosto všechno. Jedl housky, piškoty, ovoce, ryby, snad jen ořechy jsem mu nedala. Výsledek? Nejstarší syn je těžký alergik, ten nejmladší je naprosto zdravý. Náhoda?

     

  • Kojit, nekojit a kdy začít s příkrmy?

    Autor: iStock

     

    Pro zavádění příkrmů je důležité, abyste je zaváděli v době, kdy je dítě ještě kojené. Mateřské mléko obsahuje mimo jiné látky, díky kterým se trávicí trakt dítěte seznamuje s jídlem, které matka jí, a které také ulehčují, aby je trávicí trakt bez potíží přijal. Odborníci tedy radí, že příkrmy není vhodné podávat před čtvrtým měsícem věku, ale ani oddalovat jejich podávání po šestém měsíci.

    V době od čtvrtého do šestého měsíce organismus dítěte neumí reagovat alergicky, takže když mu v tomto období dáte nemléčný příkrm, organismus ho bude tolerovat. Právě proto je pravděpodobnost alergické reakce v pozdějším věku mnohem nižší. Samozřejmě to neznamená, že máte okamžitě přestat kojit – příkrmy můžete podávat klidně i během kojení. 

     

    Jak vybrat správnou sušenku pro děti? Podívejte se na naše VIDEO:

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku