Dejte hlas týmu, který připravil nejlepší svačinku!

Dejte hlas týmu, který připravil nejlepší svačinku!
Z finále předchozího ročníku soutěže Zdravá 5
Foto: Zdravá 5
Sdílej na facebooku
15. dubna  2019 
 06:00

A je to tady! Semifinále soutěže Zdravá 5, v němž i vy můžete svým hlasem rozhodnout o tom, který dětský tým se zúčastní květnového celostátního finále soutěže v pražském Národním zemědělském muzeu. Postupuje pět nejlepších týmů. 

Máte svého favorita?  Desítky dětských týmů z celého Česka připravily zdravé svačinky. Těmi podle vlastního rozhodnutí potěšily třeba svou učitelku, hasiče nebo osamělou paní odvedle a vše – tedy recept a příběh darování – zaslaly porotě soutěže Zdravá 5.

Předvýběr udělala odborná porota, ale o dvou z pěti finalistů můžete rozhodnout svým hlasem právě vy. Ve finále celostátní kuchařské soutěže Finále Zdravé 5 se děti utkají o hlavní výhru v podobě zážitkového víkendu. Tak podpořte své favority a hlasujte AŽ DO 21. DUBNA ZDE

Celostátní kuchařská dětská soutěž Finále Zdravé 5 je vyvrcholením celoročních aktivit v oblasti správné výživy, nákupu i přípravy svačin. Taky v tomto směru hledáte inspiraci a tipy? Nápady a recepty na jídlo pro děti najdete ZDE

"Jako v předchozích ročnících se snažíme motivovat děti, aby jídlo připravovaly i jedly s láskou, dělaly radost těm, kterým občerstvení připraví, a užívaly si tak společně strávené okamžiky. Porota bude vedle nápaditého a správně vyváženého receptu hodnotit také myšlenku obdarování," stojí ve výzvě k soutěži.

Soutěží se v pěti kategoriích – předškolní skupiny MŠ, mladší žáci 1. stupně ZŠ (1. a 2. třída), starší žáci 1. stupně ZŠ (3. až 5. třída), žáci 2. stupně a děti z dětských domovů v kategorii Dětská zařízení. Finále proběhne v sobotu 25. května od 10 hodin do 14 hodin v Národním zemědělském muzeu v Praze.

Soutěžní disciplínou je příprava správné svačiny. Podmínkou je, aby svačina obsahovala libovolnou bylinku. Odborná porota bude hodnotit nejen složení pokrmu a lákavý vzhled, ale i myšlenku ohledně toho, jak týmy naloží s – do soutěže připraveným – pohoštěním.

Jídlo pro osamělou paní nebo pro kuchařky

Hodnota pokrmu pro 4 osoby by se měla pohybovat kolem 100 korun. Soutěžící mají za úkol navrhnout, komu připravené pohoštění darují – a udělají mu tak radost. Můžou to být osamělá paní odvedle, babičky a dědečkové v domově důchodců, učitelky, kuchařky ze školní jídelny, dlouhodobě nemocný spolužák, rodiče a podobně. Soutěžní týmy musí svůj výběr obdarovaného zdůvodnit.

Zdravá 5 není jen soutěž! Zároveň jde o unikátní celorepublikový vzdělávací program pro základní i mateřské školy. Je zaměřen na zdravý životní styl, především v oblasti zdravého stravování. Lektoři Zdravé 5 seznamují žáky v rámci dvouhodinového bloku zábavnou a interaktivní formou se zásadami zdravého stravování. Cílem hodiny je motivovat děti k automatickému přijetí zásad zdravé výživy a k jejich přirozené implementaci do životního stylu. Nadační fond Albert poskytuje školám vzdělávací program zdarma a přihlásit se může každá základní škola prostřednictvím registračního formuláře.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku