Diana, Kate i Adele: 10 slavných matek, které trpěly poporodními depresemi

  • Diana, Kate i Adele: 10 slavných matek, které trpěly poporodními depresemi
    Také Diana otevřeně promluvila, že se synem Williamem prožívala poporodní deprese.
    Foto: Profimedia.cz
    Sdílej na facebooku
    12. září  2017 
     06:00

    Poporodní deprese v různé intenzitě potkají každou pátou matku. A samozřejmě se nevyhýbají ani těm slavným. Jenže málokterá žena o nich otevřeně mluví. Proč? Většina se za svou náladovost, labilitu či smutek stydí a raději ji tají. Tady je deset žen, které se o svém problému rozhodly promluvit. Také, aby ostatním matkám vzkázaly: "Nestyďte se a problém řešte!"

     

  • Drew Barrymore

    Herečka Drew Barrymore se svými dvěma dcerami - Olivií a Frankie.
    Herečka Drew Barrymore se svými dvěma dcerami - Olivií a Frankie.
    Autor: Profimedia.cz

    Drew Barrymore je dvojnásobnou maminkou, poporodní deprese však zažila až po narození druhé dcery. "Byla jsem ráda, že mám dítě, navíc jsem nerodila poprvé. Podruhé mě však trápila deprese, kterou jsem poprvé vůbec nezažila," řekla herečka v rozhovoru pro časopis People. Po prvním porodu se prý cítila skvěle. O to větší to bylo překvapení. "Opravdu jsem se dostala na dno," říká a dodává "Už vím, o čem všichni mluví!" Barrymore má dvě dcery, téměř pětiletou Olive a tři roky starou Frankie. Jejím manželem je umělecký konzultant Will Kopelman.

  • Adele

    Zpěvačka Adele má již čtyřletého syna Angela.
    Zpěvačka Adele má již čtyřletého syna Angela.
    Autor: Profimedia.cz

    Nesnesitelné poporodní deprese přiznala i zpěvačka Adele. Po porodu syna Angela Adkinse v roce 2012 se stáhla do ústraní a dlouho nechodila do společnosti. "Měla jsem opravdu hrozné poporodní deprese, když se mi narodil syn. Strašně mě to vyděsilo. Nikomu jsem o tom tehdy neřekla, nevěděla jsem jak... ," přiznala v rozhovoru pro magazín Vanity Fair Adele. Nakonec zjistila, že stejným problémem trpí další její kamarádky. A konečně o svých problémech mohla mluvit. "Do té doby jsme se o tom zdráhaly mluvit všechny," prozradila. Zároveň přiznala, že má strach mít další dítě, aby do toho nespadla znovu.

  • Alanis Morissette

    Zpěvačka Alanis Morissette se svým prvorozeným synem.
    Zpěvačka Alanis Morissette se svým prvorozeným synem.
    Autor: Profimedia.cz

    Kanadská zpěvačka Alanis Morissette je také dvojnásobnou maminkou. S manželem Mariem Treadwayem alias rapperem Souleyem mají šestiletého syna jménem Ever Imre a roční holčičku Onyx Solace. Po porodu syna si prošla poporodní depresí, kdy svého chlapce odmítala, a musela vyhledat odbornou pomoc. O své nemoci se rozhodla promluvit právě z důvodu, aby pomohla ženám, které trápí. Podle Morissette nesmí být vnímána jako ostuda matky. "Prostě se to občas stane a já čekala příliš dlouho, než jsem požádala o pomoc," svěřila se pro ET Canada. "Myslela jsem si, že je to jen temné období, a když ho přetrpím, odejde samo. A pak mi došlo, že čím déle budu čekat, tím to bude intenzivnější," dodala. Také ostatním maminkám radí vyhledat odbornou pomoc.

  • Gwyneth Paltrow

    Herečka Gwyneth Paltrow se synem a dcerou.
    Herečka Gwyneth Paltrow se synem a dcerou.
    Autor: Profimedia.cz

    Také herečka Gwyneth Paltrow na sebe prozradila, že po porodu svého druhého dítěte trpěla poporodními depresemi a cítila se jako "zombie". A přiznává, že ji stálo hodně sil, aby zvládla vše po narození syna Mosese v roce 2006. Dělalo ji velký problém pochopit, proč se cítí tak špatně, s prvorozenou dcerou Apple tento stav totiž nezažila. "Cítila jsem se jako zombie. Nemohla jsem otevřít své srdce, nemohla jsem uvolnit svoje emoce, nemohla jsem komunikovat," řekla magazínu Good Housekeeping. "Bylo to strašné, byl to přesný opak toho, co jsem cítila, když se narodila Apple!¨O poporodních depresích je podle ní potřeba mluvit. To ona nedělala: "Chcete, aby nikdo nevěděl, že máte deprese nebo že pořád brečíte. Ten, kdo je prožívá, je považuje za ostudu, a to je neuvěřitelně vysilující. Vůbec necítíte, jako že jste to vy," svěřila se tehdy herečka.

  • Courtney Cox

    Seriálová Monika Courtney Cox se svou třináctiletou dcerou Coco.
    Seriálová Monika Courtney Cox se svou třináctiletou dcerou Coco.
    Autor: Profimedia.cz
     

    Herečka Courtney Cox, která je známá jako Monika z legendárního seriálu Přátelé, se také svěřila se zkušeností s poporodními depresemi. Ty ji nepostihly hned po narození dcery Coco Arquette, ale až půl roku poté. "Procházela jsem opravdu velmi těžkým obdobím - ne hnde po narození Coco, ale až když ji bylo šest měsíců - nemohla jsem spát a bylo mi opravdu zle. Byla jsem opravdu v depresi. Navštívila jsem tedy lékaře, který mi potvrdil, že mi opravdu zamrzly hormony," svěřila se se svým problémem deníku USA Today. Zároveň přiznala, že občas myslela i na sebevraždu.

  • Princezna Diana

    Také Diana otevřeně promluvila, že se synem Williamem prožívala poporodní deprese.
    Také Diana otevřeně promluvila, že se synem Williamem prožívala poporodní deprese.
    Autor: Profimedia.cz

    Své zkušenosti se silnými poporodními depresemi měla i princezna Diana. V rozhovoru pro BBC v roce 1995 redaktorovi Martinu Blashirovi otevřeně přiznala, jak se cítila. Všichni byli podle Diany nadšení, když se dozvěděli, že čeká chlapce (Williama), těhotenství pak bylo národčné, když se narodil, cítila se chvilku lépe, ale později ji přepadly mnohé neočekávané pocity: "Trpěla jsem poporodní depresí, o které nikdo nemluví, poporodní depresí, o které byste si měla číst, ale to je samo o sobě velice těžké. Ráno, když se probudíš, nechce se ti vylézt z postele, cítíš se strašně špatně a máš velice nízké sebevědomí," svěřila se Diana. O miminko se ale vzorně starala a vůbec ho nehodlala předat chůvám, jak bylo do té doby zvykem.

  • Kate Middleton

    I o vévodkyni Kate se psalo, že trpěla poporodními depresemi.
    I o vévodkyni Kate se psalo, že trpěla poporodními depresemi.
    Autor: Profimedia.cz

    Poporodní úzkosti prý zažila i vévodkyně Kate Middleton. Po narození prvorozeného syna George se prý se svoji mateřskou rolí nevyrovnávala úplně nejlépe."Kate si prochází peklem. Její manžel a celá rodina však při ní pevně stojí," prozradil tehdy magazínu Globe zdroj z blízkého okolí rodiny. A není se čemu divit, jednoduché neměla ani těhotenství, trápily ji silné ranní nevolnosti, které jsou známé pod názvem hyperemesis gravidarum. Více si přečtěte TADY. A trápí ji i teď, při třetím těhotenství!

  • Herečka Brooke Shields

    Herečka Brooke Shields se svou dcerou Rowan. Dnes už ji je 14 let.
    Herečka Brooke Shields se svou dcerou Rowan. Dnes už ji je 14 let.
    Autor: Profimedia.cz

    Herečka Brooke Shields dokonce o svých zkušenostech s těžkým obdobím po porodu dcery Rowan napsala knihu Down Come the Rain: My Journey Through Postpartum Depression. Poporodní deprse vnímala jako velké společenské stigma a styděla se za ně! "„Měla jsem zdravou a krásnou holčičku, a já se na ni nedokázala ani podívat. Nemohla jsem ji chovat, zpívat jí nebo se na ni usmívat. Jediné, co jsem si přála, bylo zmizet a zemřít,“ svěřila se Brooke Shields magazínu People. Ve své knize proto ženám radí, ať neváhají a vyhledají odbornou pomoc. "Nestyďte se a nesnažte se přehlížet své pocity. Je lepší jednat. Poporodní deprese se dá dobře léčit a existuje řada způsobů, jak ji zvládnout. Je důležité se o této oblasti dozvídat, ale také o svých zkušenostech mluvit. Sama totiž odezní těžko, aniž by přitom nenapáchala škody!"

  • Hayden Panettiere

    Hayden Panettiere sdílela fotku se svou krásnou dceruškou. Táta boxer Vladimir Kličko má být na co hrdý.
    Hayden Panettiere sdílela fotku se svou krásnou dceruškou. Táta boxer Vladimir Kličko má být na co hrdý.
    Autor: Profimedia.cz

    Herečka Hayden Panettiere, která je známá především ze seriálu Hrdinové, má s boxerem Vladimirem Kličkem dvouletou dceru Kayu. Také ona si prožila poporodní deprese, kvůli kterým dokonce musela vyhledat odbornou pomoc v léčebném centru. "Poporodní deprese jsou zcela nekontrovatelné a opravdu hodně bolestivé a strašidelné. Ženy, které tento stav zažívají potřebují velkou podporu," řekla v televizní show "Live with Kelly and Michael". A za svou otevřenost sklidila velký potlesk a uznání.

  • Modelka Chrissy Teigen

    Modelka Chrissy Teigen s dcerou Lunou.
    Modelka Chrissy Teigen s dcerou Lunou.
    Autor: Profimedia.cz
     

    S poporodními depresemi bojovala i modelka Chrissy Teigen, která má s hudebníkem Johnem Legendem roční dceru Lunu. I přes to, že bere antidepresiva a chodí na terapie, přiznává, že by chtěla další dítě. O poporodních depresích řekla: "Také jsem si nemyslela, že by se mi to mohlo stát. Mám skvělý život. Podporu, kterou si jen můžu přát, ať už od manžela Johna, matky (která žije s námi) nebo od chůvy. Ale poporodní deprese si nevybírá. Nemohla jsem to nijak ovládnout," prozradila serveru Glamour.com. Nedávno také přiznala problémy s pitím. "Můj běžný den vypadal tak, že když už jsem nekojila, pěkně jsem se nalíčila, učesala a hned si nalila sklenku vína, abych se cítila lépe,“ svěřila se.

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku