8 nejlepších věcí, které se mohou rodiče naučit od svých dětí

  • 8 nejlepších věcí, které se mohou rodiče naučit od svých dětí
    Něco z knížek nevyčtete, musíte to prostě zažít
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    8. srpna  2019 
     06:00

    Mé dvě nejstarší děti jsou už dospělé. Dokonce už s námi ani nebydlí. A já vím, že jsem se spoustu věcí naučila díky nim, ačkoli to někdy byl docela boj. Jejich mladší sourozenci z toho každopádně mohou profitovat. 

  • 1. Mít někoho rád jen tak

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vyrostla jsem v rodině, kde se děti chválily, když se jim něco povedlo, ale taky se jim hodně dávalo najevo, když se nechovaly dostatečně podle představ rodičů. Zkrátka láska a pozornost byly jen za odměnu – díky mým dětem a tomu, že zdaleka nebyly tak hodné jako já kdysi, mi došlo, že tohle je cesta, kterou jít nechci. A naučila jsem se potomky nebo třeba svého muže mít ráda jen tak.  

  • 2. Radovat se z dětí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Dlouho jsem si myslela, že mít děti znamená především starost a omezování se, ale když se narodily ty moje, zjistila jsem postupem času, že mě to s nimi prostě baví. Že mě baví s nimi něco vařit, číst jim nebo s nimi prostě vyrazit na výlet. A že z nich mám prostě radost. 

  • 3. Odolné nervy a svatá trpělivost

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Netvrdím rozhodně, že to bylo vždycky snadné. Mockrát jsem měla a stále ještě občas mám pocit, že nejlepší by bylo mlátit hlavou o zeď. Ale vyplatilo se to! Získala jsem díky tomu nervy ze železa pevnějšího než švédská ocel. Spolu s trpělivostí a vědomím toho, že ne všechno půjde na první dobrou, se to už mockrát vyplatilo jak v zaměstnání, tak třeba při jednání na úřadech. 

  • 4. Vysoká škola time managementu

    Práce i péče o batole se dají skloubit snadněji, než si myslíte
    Práce i péče o batole se dají skloubit snadněji, než si myslíte
    Autor: Shutterstock.com

    Skloubit děti, práci a péči o domácnost není brnkačka, i když vám některé superženy budou tvrdit něco jiného. Já z toho mockrát trochu padala na ústa, i když jsem toho nelitovala a vybrala bych si to znovu. Každopádně mi to dalo organizační a logistické schopnosti více než lecjaké školení. 

  • 5. Život bez prokrastinace

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    To, co mi dneska trvá hodinu, mi kdysi dávno v bezdětném životě trvalo dvě, ale také třeba čtyři. Na všechno bylo dost času, který mi nebylo líto strávit prací nebo třeba vařením. Ale nechala jsem se každou chvíli něčím rozptýlit. Ještě před pár lety jsem dokázala spoustu času prosurfovat po internetu, ale s přibývajícím počtem dětí už to nedělám. A kupodivu – nechybí mi to. 

  • 6. Proflákat den

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Na druhou stranu dokážeme s dětmi proflákat den, kdy se shodneme, že se nám prostě vůbec nikam nechce, ani do přírody, ani do kina, a místo toho dlouho snídáme, hrajeme si, čteme si, koukáme na filmy a neděláme nic užitečného. Kdysi jsem přitom měla pocit, že něco takového je skoro trestné, protože rodič by měl neustále pro děti podnikat něco přínosného. 

  • 7. Neslibovat to, co nedokážu splnit

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Nevím, kolikrát jsem v dětství slyšela, že teď něco nejde, ale že nám to rodiče jednou vynahradí. Ale pamatuju si, jak mi to vadilo. Svým dětem to proto nedělám. Ale stejně se mi stávalo, že jsem jim něco slíbila, a pak to nestíhala a odkládala to a omlouvala se. Jenže tady omluvy nestačí. Děti berou naše sliby vážně, a proto je lepší jim slibovat jen to, co je v našich silách. 

  • 8. Neodkládat

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nikdy jsem tomu nevěřila, ale děti rostou fakt hodně rychle. A proto bych všem rodičům doporučila, aby si jich užívali dneska a nečekali, že to udělají zítra. Protože zítra už s nimi třeba na ten dlouho plánovaný výlet nebudou chtít jet. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku