Jak už na děti nikdy nekřičet a nevyhrožovat jim: tři převratné rady

Rodičovství bez křiku a tělesných trestů? Rozhodně je to možné
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
8. září  2017 
 06:00

Chcete mít děti vychované a přitom spokojené? Pak se nesnažte změnit jen chování jejich, ale především i to své. Takhle zní vzkaz, který pro matky a otce má Laura Markhamová, autorka nového pohledu na výchovu dětí. 

Bojíte se, že když nebudete na děti dostatečně přísní, ztratíte autoritu a šanci je vůbec nějak vychovat? Nebo na ně křičíte, protože často snadno ztratíte nervy? Nebo prostě považujete určitou míru vyhrožování za dobrou výchovnou metodu, kterou je možné držet ty malé záškodníky v šachu? 

Takhle už se dětí neptejte! Jak se s nimi bavit, aby nám něco řekly?

Takhle už se dětí neptejte! Jak se s nimi bavit, aby nám něco řekly?

Jako malé nezavřely děti pusu, ale čím jsou starší, tím méně se nám svěřují. Problém je, že se špatně ptáme. Některé otázky bychom měli spolknout dříve,…celý článek

Všechno špatně! Alespoň podle americké psycholožky Laury Markhamové, která tvrdí, že vztah rodičů a dětí může být láskyplný, aniž by to znamenalo, že děti budou vyrůstat bez hranic a jasně daných pravidel. Svůj pohled shrnula v knize AHA! Rodičovství. Sama razí tři hlavní zásady a pozor – týkají se chování rodičů, nikoliv dětí:

  1. umění seberegulace
  2. napojování se na dítě a vytváření hlubokého vztahu s ním
  3. koučink, neboli kontrola.

Co si pod tím představit? "Pečujete o emocionální vztah mezi vámi a dítětem, docílíte opravdové a trvalé změny. Máte-li toto zásadní pouto se svým dítětem, nepotřebujete vyhrožovat, vyčítat, prosit, uplácet ani trestat," vysvětluje psycholožka.

Umění seberegulace aneb zkusme ovládnout vlastní emoce

Myslíte si, že budete spokojenější, když se bude vaše dítě chovat vzorně? Omyl, podle Markhamové se budete cítit spokojení teprve tehdy, až dokážete zvládat vlastní emoce a chování. Jinými slovy: když třeba nevybuchneme kvůli každé pitomosti, nebo když se dokonce ani nenaštveme. "Rodičovství a výchova nespočívají v tom, co dělá dítě, ale v tom, jak na to reagujeme," míní autorka, podle níž musí rodič především sám dospět. 

Převratné poznání podle ní spočívá v tom, když si rodič uvědomí, že vyrovnanost dospělého má na dítě a jeho chování mnohem větší vliv než křik a vztek. Neznamená to, že už nikdy nesmíme dát dětem najevo své emoce, ale neměli bychom čekat, že zrovna jimi se dá nějak pozitivně ovlivnit jejich chování. 

Hovory s dětmi o sexu: Jaká pojmenování použít a neztrapnit se?

Hovory s dětmi o sexu: Jaká pojmenování použít a neztrapnit se?

Je tříleté dítě malé na to, abyste s ním mluvili o tom, jak lidé přicházejí na svět? Vůbec ne. Ale není potřeba zacházet do anatomických podrobností.…celý článek

Napojování se na dítě a vytváření hlubokého vztahu s ním

Tohle zní logicky: děti prospívají v prostředí, kde cítí hlubší spojení a pochopení. Rodič, který tvrdí, že "mé dítě mě neposlouchá", s ním dost dobře nemá pevný vztah. Ačkoli nemusí tomu tak nutně být u dětí, které jsou například skutečně hyperaktivní. 

Podle Laury Markhamové více zlobí děti, které se se svými rodiči necítí v bezpečí, mohou mít pocit, že s nimi nemají dost pevné vazby. Zní to možná poněkud "sluníčkově", ale v praxi to znamená zhruba tohle: když budeme mít své děti rádi a nebudeme v nich vidět konkurenty nebo někoho, kdo nám jen komplikuje život, bude výchova snazší a radostnější. 

Koučink, nikoli kontrola

Co že má slovo "koučink" – spojované třeba s osobním rozvojem – společného s výchovou potomků? "Jestliže chcete vychovat úžasné děti, použijte místo kontroly a požadavku bezpodmínečné poslušnosti formu koučování, a to ve smyslu hledání společné cesty," doporučuje psycholožka Markhamová. Podle ní to vede k tomu, že děti se pod vedením rodičů učí zvládat své emoce a chování. 

A co se na vztek osvědčilo naší kolegyni Markétě? Podívejte se!

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku