10 tipů, jak reagovat v momentě, kdy dítě vůbec neposlouchá

  • 10 tipů, jak reagovat v momentě, kdy dítě vůbec neposlouchá
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    17. června  2016 
     06:00

    I děti, které se většinou chovají tak, že nepotřebují žádnou korekci, mají své chvilky. Natož takové, které jsou jak živé stříbro nebo od přírody vzteklejší. Každopádně způsob, jakým zareagujete na chování dítěte v momentě vzdoru, zvyšuje, nebo naopak snižuje pravděpodobnost, že se stejně zachová i příště. 

  • 1. Denní dávka pozitivní pozornosti

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jedním z nejjednodušších způsobů, jak omezit vzdorné chování, je pozitivní pozornost. Není to nic složitého, znamená to, že si s dítětem chvíli hrajete, povídáte nebo se s ním jen tak mazlíte. 

    Mnohé děti totiž "prudí" kvůli tomu, aby získaly alespoň negativní pozornost, přičemž si to samozřejmě neuvědomují. Není přitom potřeba věnovat se dítěti hodiny v kuse, mnohdy stačí tu a tam pár minut intenzivní soustředěné pozornosti, aby se dítě nasytilo. 

  • 2. Chvalte dítě, které to potřebuje

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Dnes se sice doporučuje, aby to rodiče s chválením potomků nepřeháněli, ale některé děti taková slova vyloženě potřebují. 

    Pokud mají například problém s respektováním pokynů, má smysl dávat jim nějaké jednoduché žádosti, které snadno splní – třeba jen to, aby vám něco podaly – za což jim vyjádříte vděk, a ony tak neuslyší jen výčitky, že zase něco neudělaly nebo to udělaly špatně. Zároveň je tím učíte, že když něco zvládnou, následuje pochvala, a zažijí tedy jiný vzorec chování. 

  • 3. Dávejte jasné pokyny

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Někdy rodiče pokládají za dětský vzdor takové chování, které jím vlastně není. Příklad? Pokud voláte z kuchyně na dítě, které si hraje v pokojíčku, ať přijde k jídlu, ale ono nedorazí, dost možná váš pokyn prostě neslyšelo. Nebo přesněji řečeno – nevnímalo ho, protože bylo zaujato hrou. Daleko lepší bude, když za ním přijdete a navážete oční kontakt a pak teprve mu řeknete, co má udělat. Tohle je důležité především u dětí, které mají problémy s pozorností a soustředěním. 

  • 4. Nabídněte více možností

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jedním z osvědčených způsobů, jak zvládnout vzdorovité chování, je nabídnout výběr ze dvou možností. Jen to nesmíte používat úplně pořád a také je třeba používat to v situaci, kdy je v silách dítěte se rozhodnout. Tedy například: "Chceš červené, nebo hnědé boty?" Děti tak získají pocit, že mají situaci pod kontrolou.  

  • 5. Babiččino zlaté pravidlo

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pro opakující se situace můžete doma zavést nějaké pevně dané neměnné pravidlo a ozvláštnit ho tím, že ho nazvete třeba pravidlem babiččiným s tím, že jste ho museli coby malí dodržovat i vy. Týká se to třeba každodenního úklidu hraček před večerním koupáním. 

  • 6. Zkuste systém odměn

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Některým rodičům se perfektně vyplatilo používání odměn, ideálně pak tehdy, když v tom měli nějaký systém. Nebojte se, neznamená to, že budete dítě od rána do večera – pokud bude tedy méně vzdorovité – cpát bonbony. Odměnou může být i nějaká společná činnost.  

  • 7. Dohodněte si privilegia

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Uzavřete s potomkem něco jako smlouvu v tom smyslu, že bude předem jasné, jaká může na základě svého chování získat privilegia navíc – na rozdíl od běžného stavu a třeba ve srovnání s mladším sourozencem. Můžete potomkům například dovolit chodit spát o půl hodiny později, pokud však po uplynutí této doby půjdou spát bez jakékoliv další debaty. Pokud to nedodrží, o výhodu přijdou. 

  • 8. Vyhněte se boji o moc

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Rozhodně se s dítětem nepouštějte do boje o moc, protože tím byste se dostali do spirály nevyhovujícího chování a dětský vzdor by byl jen horší a horší. Naopak – jasně použijte nějaké varování, a pokud neuspějete, problematickou činnost jasně utněte. 

  • 9. Buďte důslední

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Základem rodičovského úspěchu je důslednost, přičemž je celkem jedno, jak moc přísní ve srovnání s jinými rodinami u vás doma jste. Důležité je, abyste dodržovali pravidla, která jste zavedli, a naplnili varování, která jste pronesli. Proto je daleko úspěšnější ten rodič, který řekne něco v tom smyslu, že pokud si dítě neuklidí hračky jako obvykle, nebude se moci dívat na pohádku před spaním, a pak to prostě dodrží, než ten, kdo každých pět minut říká něco o tom, že se z dítěte zblázní, pokud okamžitě nezačne poslouchat. 

  • 10. Vyhledejte odborníka

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Neustálý extrémní vzdor může signalizovat vážnější problém, jako je porucha chování. Pokud máte pocit, že jste vyzkoušeli všechno možné, a přesto nic nezabírá, nebojte se obrátit se na odborníka. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku