Kdy je nejlepší čas mít dítě? O dost později, než si myslíte

Kdy je nejlepší čas mít dítě? O dost později, než si myslíte
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
26. června  2015 
 06:00

Zatímco spousta lékařů varuje před odkládáním mateřství na věk po třicítce, nebo dokonce čtyřicítce, sociologové se na to dívají jinak. A nakonec nejen oni, protože dítě ve vyšším věku je sice pro rodiče poměrně náročné, ale ženy na tom mohou nakonec i vydělat. 

Když si začnete hledat něco o tom, kdy je nejlepší počít dítě, narazíte na informaci, že čistě biologicky je ideální věk mezi dvacítkou a pětadvacítkou. Což je věk, kdy stále více žen studuje, případně cestuje nebo začíná pracovat, a tak na zakládání rodiny nemyslí, to většinou přijde až po třicítce. 

Lékaři nicméně trvají na svém, protože právě v tomto mladém věku jsou vaječníky a vajíčka v nejlepší formě – stejně jako ženský organismus celkově. A tak je největší pravděpodobnost, že těhotenství proběhne v pořádku a dítě se narodí zdravé. Navíc žena nejspíše netrpí chronickými nemocemi a bude mít dost sil a času na to, aby dítě vychovala. Nehledě na to, že nejmenší budou potíže se samotným početím, s věkem jejich riziko stoupá. Přesto to vše nakonec nemusí být pro dítě to nejlepší. 

Na vlastní kůži: 10 rozdílů mezi tím, když máte dítě ve 20 a ve 40

Na vlastní kůži: 10 rozdílů mezi tím, když máte dítě ve 20 a ve 40

Taky stále dokola čtete, jak si starší matky z řad celebrit své mateřství pochvalují, jak je děti donekonečna nabíjejí energií a jak je to celé bez…celý článek

Jak pro web Huffington Post uvedl John Mirowsky, sociolog z University of Texas v Austinu, být matkou ve dvaceti s sebou nese riziko, že takové dítě bude vyrůstat v neúplné rodině a že jeho matka nedokončí vzdělání, což bude představovat pro ni i pro jejího potomka nevýhody do budoucnosti. Jinými slovy: biologicky ideální věk pro mateřství se rozhodně nekryje s tím, kdy je pro něj žena zralá sociálně – podle Mirowského je tenhle rozdíl zhruba deset let. 

A tak je záhodno vzít v potaz více věcí než jen ideální věk podle přírody. Jedna kalifornská studie tak například došla k závěru, že nejlepší věk je kolem šestadvaceti, protože v té době bude žena ještě stále zdravá a plná energie, ale zároveň už bude mít život poněkud srovnanější. Jiná – též zámořská – studie mluví dokonce o dvaatřiceti letech. To je doba, kdy mají rodiče mimo jiné vyřešené i bydlení a dostatek peněz na péči o dítě. 

Spící matka
Spící matka
Autor: Shutterstock
Nebo se na to dá jít ještě jinak. Skrz dlouhodobé zdraví matek. Přesněji řečeno přes to, jak se matky cítí během života s ohledem na to, v jakém věku se jim narodily děti. Sociolog Mirowsky a jeho tým zjistili mimo jiné následující: nejaktivnější byly ve středním a vyšším věku ženy, které měly děti v průměru v 29 letech, nejlepšímu celkovému zdraví se ve středním a vyšším věku těšily ty, které děti porodily ve 30 letech, a chronickými bolestmi a chronickými chorobami nejméně trpěly ženy, které porodily první děti ve čtyřiatřiceti letech. 

Nový trend: Matky potírají novorozence poševním sekretem, aby byli zdravější

Nový trend: Matky potírají novorozence poševním sekretem, aby byli zdravější

Na první pohled to vypadá jako alternativa všech alternativ. Matky, které porodí dítě císařem, potírají novorozence vlastním vaginálním sekretem, protože…celý článek

Shrnuto? Podle něj je optimální porodit první dítě kolem třicítky, zhruba do čtyřiatřiceti let. Někteří vědci jdou tak daleko, že tvrdí, že ženy, které mají děti ve vyšším věku, stárnou pomaleji. Pozor však na to, kolik dětí žena celkem plánuje – protože studie se rovněž shodují v tom, že by poslední měla porodit do pětatřiceti. Pokud mají ženy děti později, má to na jejich zdraví spíše negativní vliv, dokládá například studie z univerzity v Ohiu. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku