Nejoblíbenější vánoční pohádky. Tohle jste o nich možná nevěděli!

Ivan Trojan coby anděl Petronel. Natáčí se pohádka Anděl Páně 2.
Foto: Profimedia.cz
Sdílej na facebooku
9. prosince  2019 
 10:00

Už se těšíte? Vánoční pohádky ke svátkům patří stejně jako stromeček, štědrovečerní večeře a cukroví. Tohle je desítka těch nejoblíbenějších – nebo spíš nejklasičtějších. Máte mezi nimi svého favorita? Možná se v našem přehledu dozvíte i nějakou perličku z natáčení. 

 1. S čerty nejsou žerty (1984)

Režie: Hynek Bočan

Skvělá čertovská pohádka, kterou milují snad všichni. Líbí se totiž jak malým dětem, tak dospělým. Je to díky výbornému scénáři, skvělým hereckým výkonům, sympatickým čertům a filmové hudbě Jaroslava Uhlíře. Není divu, že tato pohádka si na ČSFD vysloužila hodnocení 89 procent. Skvělé herecké výkony tu předvedli Karel Heřmánek, Petr Nárožný, Viktor Preiss i Jaroslava Kretschmerová. Věděli jste, že Vladimír Dlouhý coby Petr Máchal se měl původně jmenovat Mácha, ale jméno prý změnili, aby nezesměšnilo K. H. Máchu?

Nejlepší hláška: "Máchale, zase ti to spadlo! Asi vítr!" A: "Je to rebel!"

 

2. Tři oříšky pro Popelku (1973)

Režie: Václav Vorlíček

Vánoční klasika z dílny filmového mága Václava Vorlíčka. Dovedete si představit svátky bez Popelky, kterou ztvárnila krásná Libuška Šafránková? K tomu hudba Karla Svobody a vánoční atmosféra je úplná. Pohádka byla natočená v německé koprodukci a zabodovala i na západ od našich končin či ve Skandinávii. V roce 2005 vyšla pohádka v Norsku na DVD a hned první týden se prodalo více než 21 tisíc kusů. Na ČSFD má 86 procent, což vůbec není špatné.

Nejlepší hláška: "Pojď dolů! Pojď ty nahoru!"

 

 

3. Dařbuján a Pandrhola (1959)

Režie: Martin Frič

Pohádka je sice poplatná době, padesátá léta jsou tu dost znát, ale srdce lidí si získala. Hlavně díky namol opilému Smrťákovi, kterého zahrál Václav Lohnický, a hereckým výkonům Rudolfa Hrušínského a Jiřího Sováka. Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné pohádky Jana Drdy, který je i spoluautorem scénáře. Vesnička Kocanda byla postavena ze dřeva. Scény ve staveních byly točeny ve studiu Barrandov a byly zde použity stejné kulisy jako v pohádce Hrátky s čertem. Na ČSFD má pohádka 82 procent.

Nejlepší hláška: "Tady se jeden nemůže ani pověsit!"

 

4. Šíleně smutná princezna (1968)

Režie: Bořivoj Zeman

Pohádkový muzikál s povedenými písničkami a skvělými hereckými výkony Heleny Vondráčkové a Václava Neckáře. O hudbu a písničky se zasloužil v té době ani ne dvacetiletý Jan Hammer mladší. Kvůli emigraci do USA však nesmělo být jeho jméno uvedeno v titulkách. "Natočit pohádku naprosto bez kouzel a nadpřirozena je kumšt, navíc tenhle příběh s jasným odlišením dobra a zla musel mít v roce 1968 silný náboj," píše uživatel na stránce csfd.cz, kde si film získal 83 procent. V kinech film viděly tři miliony diváků. V době premiéry filmu spáchala šestnáctiletá dcera Stelly Zázvorkové sebevraždu.

Nejlepší hláška: "Chtěli boj, ma-ma-mají ho mít!"

 5. Pyšná princezna (1952)

Režie: Bořivoj Zeman

Také tahle pohádka se neobešla bez socialistické ideologie, byla poplatná době vzniku, přesto je vánoční klasikou. Pyšná princezna Krasomila, kterou si zahrála Alena Vránová, se dokonce stala nejoblíbenější pohádkovou princeznou v anketě filmového festivalu v Karlových Varech v roce 1997. Z pohádky vám určitě utkvěly scéna, během níž jede s králem Miroslavem na kládě, a také písnička o rozvíjejícím se poupátku, která je dílem básníka Františka Hrubína. Ve své době film v kinech navštívilo přes neuvěřitelných osm milionů diváků!

Filmová hláška: "Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji, co jsem slíbil!"

 

6. Byl jednou jeden král (1959)

Režie: Bořivoj Zeman

Filmová předělávka pohádky Sůl nad zlato, v níž se setkali dva velikáni české komiky – Jan Werich a Vlasta Burian. Burian si ve filmu zahrál díky Werichovi. Když byl v roce 1945 nařčen z kolaborantství, Jan Werich s Jiřím Voskovcem složili a nazpívali písničku pojednávající o Burianově zradě. Když bylo Burianovo jméno očištěno, Werich začal cítit vinu, a tak se postaral o jeho obsazení. Byla to jedna z jeho posledních rolí vůbec. Ve své době vidělo pohádku v kině úctyhodných šest milionů diváků.

Filmová hláška: "Já jsem tajtrlik? Ty seš tajtrlik!"

 

Pekařův císař.
Pekařův císař.
Autor: Profimedia.cz

7. Císařův pekař, pekařův císař (1951)

Režie: Martin Frič

Filmová veselohra z neveselé doby o císaři Rudolfovi II., pekaři Matějovi a legendárním Golemovi s geniálním Janem Werichem v hlavní roli – nebo spíš dvojroli. Budovatelská pohádka měla ambice i jako vývozní artikl. Do zahraničí se film mohl dostat pouze bez písně oslavující dělnickou třídu a komunistické ideály: "Když všichni všechno všechněm dáme, tak budou všichni lidi všechno mít dohromady!" 

Filmová hláška: "Já ho propíchnu. Je to rychlé a stavovské!"

 

8. Hrátky s čertem (1956)

Režie: Josef Mach

Pohádková komedie je natočená podle stejnojmenné divadelní hry, což poznáte na první pohled – hlavně podle papundeklových kulis. Stanislav Neumann v roli čerta mastícího mariáš je v této pohádce nezapomenutelný. Ve filmu si spolu zahráli manželé Vladimír Ráž, který si zahrál čerta Solfernuse, a Alena Vránová, představitelka princezny. 

Filmová hláška: "Žena... Žena je nástroj ďáblův."

9. Mrazík (1964)

Režie: Alexandr Rou

Mrazík je vánoční hit. Chvíli jsme váhali, zda ho do této desítky dát, protože nejde o českou pohádku, ale Vánoce bez této ruské klasiky jako by nebyly. Vždyť to znáte: s Ivánkem, Nastěnkou, Mrazíkem a Marfušou se na televizních obrazovkách setkáváte rok co rok už více než třicet let. Mrazíka znají prostě všichni. A jak už to chodí, někteří ho nenávidí, jiní zbožňují. Každopádně – když ho televize zařadí do programu, vzroste jí sledovanost. Na webu ČSFD si vysloužil 77 procent. 

Filmová hláška: "Je ti teplo, děvče?" Nebo: "Ha, Ivan!" Nebo: "Ty máš svaly, já mám čáry!"

 

10. Anděl Páně (2005) 

Režie: Jiří Strach

Milá novodobá vánoční pohádka, která potěší děti a neurazí ani rodiče. Ty potěší hlavně skvělé herecké obsazení: Ivan Trojan jako paličatý anděl Petronel, Jiří Dvořák jako poťouchlý čert Uriáš a Jiří Bartoška jako charizmatický Pán Bůh. Jiřina Bohdalová prý v pohádce odmítla malou roli. Poté jí to bylo líto a Jiří Strach slíbil, že pokud bude pokračování, tak bude obsazena, což se v roce 2016 skutečně stalo. Pohádka Anděl Páně byla natočená pro štědrovečerní promítání České televize a už se také stala takovou vánoční klasikou. 

Filmová hláška: "Když já za to nemůžu, archanděl Gabriel si na mě zased!" A: "Já jsem věděl, že kradete... Ale že tolik!"

Sdílej na facebooku
Autor: kog
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku