Mámy, které dávají své děti brzy spát, jsou šťastnější, tvrdí výzkum

Mámy, které dávají své děti brzy spát, jsou šťastnější, tvrdí výzkum
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
2. srpna  2018 
 06:00
Kdy chodí vaše ratolesti večer spát? Zaháníte je do postýlek hned po skončení Večerníčku? Děláte dobře. Podle vědců je to totiž záruka šťastnější rodiny a klidnějších, vyrovnanějších a spokojenějších rodičů. Nevěříte? Čtěte!

Kolik hodin spánku potřebuje dítě pro zdravý vývoj? Je to hodně individuální, spánkový rytmus má každé nastavený jinak. Uvádí se, že dvouleté by mělo v noci naspat 11 hodin, tříleté pak 10, což pak platí pro celý předškolní věk. Školák na prvním stupni základní školy potřebuje osm až devět hodin. Jaký jste rodič? Benevolentní, nebo striktně dodržujete čas a bez kompromisů vyhlašujete večerku ve stanovenou dobu – nehledě na všemožné prosby a žadonění?

I rodiče mají právo odpočívat

Všichni víme, že malé děti potřebují dostatek času na noční odpočinek. Zbrusu nový výzkum, který minulý měsíc zveřejnila organizace Australian Conference Sleep DownUnder, přinesl zjištění, že děti by měly chodit spát před půl devátou večer. Proč? Tento čas je klíčem ke spokojené a dobře fungující rodině. Pokud jsou totiž ratolesti zvyklé uléhat dříve, mají rodiče večer logicky více času na to, zaměřit se na sebe, trávit spolu čas jako pár, povídat si, plánovat rodinný život, ale také dohnat resty a nezbytné povinnosti, včetně nutných domácích prací a běžných provozních záležitostí. Trpí tedy méně stresem z nedostatku času a výčitkami kvůli nesplněným úkolům, na které jim jednoduše nezbývá prostor ani energie. Navíc i rodiče si potřebují odpočinout, dosyta se vyspat a nabrat novou energii na další hektické dny.

...
...
Autor: iStock

Spící dítě, šťastná matka!

I když to zní jako samozřejmost, rodiče by si měli uvědomit, že pro jejich potomky je skutečně důležité, aby měli zajištěn dostatek spánku. Aktuální australská studie sledovala téměř čtyři tisíce australských dětí v prvních devíti letech jejich života. „Výsledky nám jednoznačně ukázaly, že matky, jejichž děti chodí spát dříve než v půl deváté večer, jsou psychicky odolnější, emočně vyrovnanější, jejich duševní zdraví je po všech stránkách lepší než těch, jejichž ratolesti usínají později. A to bez ohledu na to, zda se děti budí ráno příliš brzy nebo vydrží spát déle,“ říká Dr. Jon Quach z Murdochova výzkumného ústavu Univerzity v Melbourne. Jeho slova potvrzuje i Conner Herman, americký konzultant pro spánek batolat: „Každodenní rodinný život je většinou hektický a velmi intenzivní, rodiče jsou svým dětem stále k dispozici a plní jejich potřeby a přání. Pozdní večer a noc by ale měly patřit jen jim samotným. Aby se mohli na chvíli uvolnit, soustředit se sami na sebe, číst si nebo se prostě jen podívat na film v televizi. Jednoduše vypnout.“

Jděte si lehnout včas!

Herman dále poznamenává, že pokud děti usínají pozdě, jejich rodiče pak také uléhají do postele mnohem později, není výjimkou, že hluboko po půlnoci. A to nesvědčí jejich zdraví. I oni potřebují dostatek spánku a intenzivní noční odpočinek. A v případě, že si ho dopřejí až v pozdních nočních hodinách, ochuzují se o nejkvalitnější a nejhlubší fázi spánku, tedy R.E.M., která nám pomáhá zpracovávat zážitky a zkušenosti, také ale výrazně obnovuje rovnováhu organismu. Kvalitní spánek totiž ničím nedoženete, a pokud se vám ho dlouhodobě nedostává, koledujete si o fyzické i psychické potíže. Navíc jste pak přes den natolik unaveni, že se jen těžko můžete naplno věnovat čemukoli – ať už svému zaměstnání nebo společným aktivitám a koníčkům s dětmi.

 

Kolik hodin spánku děti potřebují? Podle věku:

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku