Jak se jmenuje vaše dítě? Vyberte dobře, může to mít vliv na jeho osobnost i chování

Jak se jmenuje vaše dítě? Vyberte dobře, může to mít vliv na jeho osobnost i chování
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
18. srpna  2018 
 06:00

Výběr křestního jména bývá původcem hádek a konfliktů. Ne vždy se totiž představy otce a matky sejdou. A někdy do výběru mluví i prarodiče. Proč se ten kluk nebude jmenovat po dědečkovi? A proč ne holčička po babičce? Panebože, vy jste se snad zbláznili, dát mu jméno po tom fotbalistovi! Ať se nakonec rozhodnete jakkoli, jméno má velký vliv na to, jak se bude dítěti jednou dařit.

Nejnovější studie, které byly publikovány, naznačují, že děti se snadno vyslovitelnými jmény vytvářejí lepší dojem, dosahují vyšších pracovních pozic v budoucnu a mají taky lepší vztahy. „Jméno může dítě vyzdvihnout, nebo naopak zcela vyloučit ze společnosti. Jméno vytváří integraci všeho,“ tvrdí psycholog García Soriano. Správně vybrané jméno dokáže rezonovat a dodat energii. Při vyslovení jména se totiž může zesílit osobnost toho, kdo ho nosí, nebo naopak se může jeho život zcela pohřbít.

Je samozřejmě jasné, že ne každé dítě, které se bude jmenovat Kevin, se stane hercem. A ne každá dívka, která se jmenuje Diana, se stane princeznou. Ale jméno bude jedním z mnoha faktorů, které mu pomohou utvářet jeho osobnost. „Jméno je vlastně kůží, první věc, která vyvolá řadu očekávání. Obsahuje řadu impulzů, podle nichž ostatní něco očekávají od osoby toho jména. Spolu s naším vzhledem a našimi způsoby chování je jméno naší vizitkou,“ dodává psycholog.

 

A jaké čtyři důsledky může mít jméno, které jste dítěti vybrali? Jsou to tyhle!

• Když vyberete moc běžné jméno, které nosí třeba padesát dalších dětí ve školce, může se stát, že mu dají nějakou přezdívku, a ta nemusí být milá. Třeba: Prťavý Pavlík nebo Zrzavá Anička. Tyhle nálepky pak dítě můžou pronásledovat celý život. Jméno, které není běžné, bude poukazovat na jinakost a dítě na něj bude hrdé.

• Trváte na tom, že se bude váš syn jmenovat po tátovi, dědečkovi a pradědečkovi? Pokračování v rodinné tradici je sice chvályhodné, ale může v rodině (i jinde) vyvolat zmatek. Radši si to promyslete.

 

• Líbí se vám módní jména? Každé desetiletí má své módní jméno a existuje spousta rodičů, kteří se rozhodnou ho použít. Není lepší inovovat osobnost dítěte jiným jménem?

• Chcete dát synovi nebo dceři jméno po nějakém vašem idolu? Nepromítejte do dětí své neuskutečněné sny ani své záliby a koníčky. Vůbec nevíte, co bude jednou bavit právě je. Takové jméno se může stát pro dítě doslova břemenem a zátěží.

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku