Vědci mají jasno: Mít děti je ten úplně nejhorší nápad ze všech!

Dřině spojené s rodičovstvím se vyrovná máloco!
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
18. března  2019 
 06:00

Upozorňujeme, že následující článek je psán s nadsázkou. Ale to neznamená, že přinejmenším některé věci v něm nejsou pravda. 

Rozumíme, touha povít dítě je někdy tak silná, že se člověk zkrátka neubrání. Taky se nám to stalo. Ale bráno přísně vědecky, nic prospěšného to člověku nepřinese. Ostatně, posuďte sami. 

Protože to, že se člověk stane rodičem, má dopad snad na všechny složky jeho života, a to i na věci, u kterých by ho to snad ani nenapadlo. Možná tušíte, že se spánkem to přinejmenším pár měsíců nebude nic moc, možná už vám řekli i to, že děti jsou drahé, ale napadlo vás, že kvůli nim můžete přijít i o sexuální život? 

Bohužel, nejsou to jen dojmy, na mnohém z toho se shodují i vědci. Jejich čísla mluví jasně. Zde je namátkou několik zjištění. 

Narození dítěte může ohrozit vztah sám. 70 procent párů přiznává, že jejich vztah prošel v prvních třech letech od narození dítěte krizí. Příčina? Mimo jiné málo čistě společného času, rozdílné názory na výchovu, nedostatek vzájemné intimity. 

Nástrahy rodičovství ukazuje i naše GALERIE

Bývá to horší v případě, že vztah už před tím zápasil s problémy  je omyl myslet si, že dítě to zachrání a zase vás sblíží, varuje například psycholožka Ellen Walker na webu Psychology Today. Podle ní začnou být mnozí lidé po narození dětí se svým životem (ještě) méně spokojení. 

K životní pohodě jistě nepřispěje ani nedostatek spánku  některé děti se budí několikrát za noc až do třetích či čtvrtých narozenin. Narození dítěte a nástup jednoho z rodičů na mateřskou a posléze rodičovskou dovolenou většinou znamená výrazný finanční propad. 

Řešením nutně nemusí být ani to, že oba pracují  děti jsou drahé. Čeští statistici odhadují náklady na vychování jednoho potomka na dva až pět milionů korun podle toho, kolik peněz do něj chcete a můžete investovat. 

A co tenhle úhel pohledu? Pokud máte více dětí, možná na vás někdo kouká jako na hrdiny, kteří zachraňují populační křivku, ale je vlastně o co stát? Protože počet obyvatel Země neustále stoupá, odhady mluví o 10,5 miliardy v roce 2050. Bude stále složitější všechny nasytit a zajistit pro ně dostatek vody.  

Takže takhle nějak :-) Podívejte se na video:

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku