Naberte dech! Můžete se přihlásit na bezplatný kurz pro rodiče v ohrožení

Někdy je těch starostí na člověka moc
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
16. listopadu  2018 
 06:00

Život se někdy podivně zamotá a člověk, který se stará o všechny okolo, začne padat na ústa. Třeba proto, že partner se potýká s duševními potížemi, prarodiče onemocněli nebo se ukáže, že po rozvodu dítě potřebuje mnohem více péče než dříve. Pokud je to i váš případ, máme tip na kurs, který vám pomůže podobný životní průšvih zvládnout. Případně ho můžete doporučit někomu, o kom víte, že by ho vážně potřeboval. 

 

Některé děti či blízké osoby (například partner, prarodiče) vyžadují více pozornosti a péče, než jiné. Bohužel se často stává, že partnerský vztah tuto zátěž nevydrží a veškerá zodpovědnost padá na jednoho z rodičů nebo vztah dlouhodobě balancuje na hranici udržitelnosti. Také se může stát, že dítě, které je jinak zdravé, začne vyžadovat více pozornosti po rozchodu rodičů.

My vám pro podobné situace rádi doporučujeme kurzy, které pořádá osvědčená neziskovka Aperio. Cílí na pražské sólo rodiče nebo rodiče, kteří pečují o někoho z rodiny s duševními problémy. Registrace ZDE

Zadarmo a s příspěvkem na hlídání

Jde de facto o dva podobné kurzy, rozdíl je v tom, že jeden je prezenčně kratší (a doplňuje ho on line program, který si účastnící mohou dělat sami, kdy se jim to hodí) a běží od ledna do dubna, druhý je delší, pouze prezenční a poběží od dubna do září.

"Účastníky čeká několik setkání v uzavřené skupině. Výjimečně je to o víkendu, jinak většinou jde o tříhodinová setkání ve všední den odpoledne, přibližně dvakrát měsíčně," říká Lucie Ryntová ze společnosti pro zdravé rodičovství Aperio. 

Vše je zdarma, zájemci navíc mohou dostat příspěvek 150/hodinu na hlídání dítěte po dobu kurzu, mohou rovněž bezplatně využít až osm hodin idviduálního poradenství a pět hodin koučinku.

Pro koho je kurz a jak se na něj přihlásit? 

PRO KOHO

  • sólo rodiče, kteří pečují o blízké osoby s duševními problémy (dítě, partner/ka, rodič, apod.)
  • rodiče, jejichž partnerský vztah je v ohrožení z důvodu duševních problémů partnera/manžela/dítěte
  • podmínkou účasti je trvalé bydliště v Praze, případně místo pobytu v Praze

Co jsou duševní problémy? Může jít o autismus vašeho dítěte, deprese vašeho partnera nebo Alzheimerovu chorobu u vašich rodičů, tedy onemocnění blízkých osob, které vyžadují vaši péči.

Může jít ale i o lehčí problémy - dítě s poruchou pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), dítě, které se nesmířilo s rozchodem rodičů a reaguje příznaky stresu či zvýšenou úzkostí, nebo dítě s poruchami učení. Pro účast v projektu nevyžadujeme lékařské potvrzení, pouze čestné prohlášení.

KDY

  • V období od ledna do září 2019

KDE

  • V Praze (Praha 5-Smíchov, Praha 4-Nusle)

Kurz NABERTE DECH I. trvá celkem 80 hodin (3 dvoudenní a několik půldenních setkání). Poskytuje více prostoru pro sdílení a více času pro specifická témata dotýkající se života s osobami s duševními problémy (např. komunikace s ostatními členy rodiny, sebepéče, dávky a pomoc státu a další).

Koná se od dubna do září 2019.

Kurz NABERTE DECH II. trvá celkem 50 hodin (1 dvoudenní a několik půldenních setkání). Navíc je nabídnut on-line program (v rozsahu cca 30-40 hodin).

Druhý model se pro vás hodí v tom případě, že máte méně flexibility či času navštěvovat prezenční setkání, a zároveň jste ochotný/á věnovat čas samostatnému učení online. Předpokladem využití on-line programu jsou základní uživatelské znalosti práce na počítači, PC nebo tablet, přístup k internetu. Obsahově není online program nijak náročný, jde spíše o zdroj informací a cvičení, ke kterým se můžete kdykoli vracet. Koná se od ledna do června 2019.

TÉMATA KURZŮ

  • posílení psychické odolnosti – zvládání stresu, relaxační techniky, sebevědomí, péče o sebe, organizace času, sdílení s ostatními
  • jsme rodina, i když jsme třeba jiní – o komunikaci v rodině i mimo ni; postupy, které vám usnadní vztahy s okolím i s členy vaší rodiny
  • svět práce – jaká práce je pro vás ta pravá, praktické rady a nácviky, osobní koučování
  • právní minimum – dozvíte se, jak se orientovat v možnostech pomoci od státu a na co máte nárok
  • rodinné finance - jak zvládat rodinný rozpočet a nezadlužit se

Programy NABERTE DECH jsou šité na míru sólo rodičům a rodičům v náročných životních situacích. Skupiny jsou malé a pořadatelé chovají respekt vůči všem účastníkům. Registrovat se můžete ZDE

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku