Jaké vlastnosti mají nejlepší a nejefektivnější matky? Jsou to tyhle!

  • Jaké vlastnosti mají nejlepší a nejefektivnější matky? Jsou to tyhle!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    30. listopadu  2018 
     06:00

    Samozřejmě můžete namítnout, že každá máma je nejlepší. A my odpovíme, že samozřejmě ano. A každá máma moc dobře ví, že rodičovství je pěkná dřina. Některé matky však mají vlastnosti, které z nich činí skutečně efektivní rodiče. Jsou to tyhle osobnostní rysy, bez nichž by se neobešly. Máte je i vy?

    Když máme děti, dostáváme spousty pokynů, jak vychovávat, jak se chovat, co dělat, nebo naopak nedělat. Většinou všechny informace ve finále musíme najít samy v sobě. Každá máma je skvělá, ale některé jsou efektivnější než ostatní. Učme se od nich!

     

  • Sebevědomí

    Autor: iStock

     

    Každá žena, která chce být úspěšná, a to nejen v roli matky, musí mít sebevědomí a musí si věřit. Žena, která zná sama sebe, zná i své silné a slabé stránky. Využívá své síly ve svůj prospěch a ví, co má dělat, aby zvládla své slabosti. Žena, která se zná, může s jistotou čelit výzvám, mezi které patří i péče o děti. Nechává své osobní problémy stranou, aby byla co nejlepší. Žena, která má sebevědomí, přichází do mateřství obdařená zkušenostmi, které získala jako dítě, a lekcemi, které prožila.

    Žena, která je sebevědomá, chápe minulost a vztahy se svými rodiči a je schopná předat to nejlepší ze svého  dětství i svým dětem. Ta, která se neumí vypořádat s bolestí a špatnými zkušenostmi, bude s největší pravděpodobností toto neumění předávat i svým dětem – ať chce nebo ne.

     

  • Intuice

    Autor: iStock

     

    Nejlepší a nejefektivnější matky jsou ty, které "poslouchají své střevo" – následují svou intuici. I když se říká, že matkou se nerodíme, ale stáváme, přesto v sobě mají ženy zakódované – po generace – tisíce správných instinktů. Stačí, když je budeme následovat a řídit se jimi. Podle jedné studie už těhotenství mění velikost a strukturu těch oblastí mozku, které se podílejí na pochopení myšlenek, pocitů a které vytvářejí přesvědčení týkající se péče o druhé.

    Jako matky instinktivně víme, co dělat, takže je prostě důležité vnitřní pocity poslouchat. Je samozřejmě dobré shromažďovat různé informace o mateřství, ale někdy je lepší použít svůj instinkt, abyste se pro něco rozhodly.

  • Aktivní naslouchání

    Autor: iStock

     

    Jedna má kamarádka, která má dvě už téměř dospělé děti, říká, že je u nich doma pořád plno. I kamarádi jejich dětí k nim rádi chodí a tráví tam spoustu času. Dlouho jsem si myslela, že to je kvůli jejímu výbornému čokoládovému koláči, ale později jsem zjistila, že je za tím víc. Prý tam chodí, protože ona umí naslouchat a nikdy ze sebe nedělá mentora, který ví víc než oni.

    A je to tak. Máme sice tendenci filtrovat to, co slyšíme, a to kvůli svým zkušenostem, není to nic špatného, ale je fakt, že opravdové naslouchání znamená pro děti mnoho. Spousta dětí má bohužel pocit, že jejich rodiče je vůbec neposlouchají a že jejich myšlenky a názory jsou neustále potlačovány tím, o čem si dospělí myslí, že je to „správné“ – nebo „by mělo být“.

     

  • Dokážou si říct o pomoc

    Autor: iStock

     

    Nelžete sama sobě, žádná z nás není supermanka, která musí stoprocentně zvládnout všechno úplně sama. Bohužel spousta matek si to myslí a raději si všechno udělají samy, než by si řekly o pomoc. Opravdu nejefektivnější mámy si ale o pomoc říct umějí, nestydí se za to a jsou "s tím v pohodě". Podle odborníků jsou nejlepšími matkami ty ženy, které se nebojí sdílet své pracovní zatížení v rodině s partnerem. Proč nepoprosit otce svých dětí (však jsou i jeho, ne?), aby pomáhal a spolupracoval?

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku