Být mámou taxikářkou je práce na půl úvazku! Jak to máte vy?

Být mámou taxikářkou je práce na půl úvazku! Jak to máte vy?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
6. prosince  2018 
 06:00
Pokud máte doma dva nebo více školáků, kteří navštěvují různé školy, a navíc mají několik zájmových kroužků na více místech, určitě dobře víte, že zařídit každodenní logistiku není ani trochu snadné. Možným řešením je tzv. car-pooling, který objevuje i stále více českých rodičů. O co jde a proč se vyplatí?

Svou zkušenost popisuje Američanka Kristen, máma dvou školou povinných dětí. „Právě mi cinká telefon. Už zase! Píše mi zprávu někdo z naší „taxikářské“ skupinky. Miluju ji, říkám upřímně. Proč? Kdyby to bylo jen na mě, mámě dvou dětí, které chodí do dvou různých škol, které jsou na opačných koncích města, budu trávit v autě minimálně tři hodiny denně. A to počítám jen ranní odvoz a odpolední vyzvedávání. Připočítejte si k tomu ještě čtyři mimoškolní kurzy a kroužky týdně a rázem se dostanu na čtyři hodiny za volantem, každý den od pondělí do pátku! Nebýt naší party ochotných rodičů, strávila bych za volantem dvacet hodin týdně, a to jen pokud jde o děti. To už je doslova a do písmene jako regulérní zaměstnání na poloviční úvazek! A to mám jen dvě děti. Občas se pokouším představit, jak bych celý ten maratón stíhala se třemi nebo dokonce čtyřmi kousky. Netuším! Klaním se vám, maminky vícečetné smečky potomků!“ přiznává Kristen.

...
...
Autor: istock

Car-pooling je téměř jako strategická hra

Do češtiny se tento výraz překládá jednoduše jako „spolujízda“. Je fajn, když se sejde a domluví několik rodičů, kteří jsou ochotni se střídat v hromadném vyzvedávání, odvážení a svážení školáků. Tento systém šetří čas i peníze, nicméně není to volba vhodná pro každého. Slabší povahy by si měly tuto dobrodružnou „akci“ rozmyslet. Může to být totiž pěkný adrenalin. „Moje „carpool“ skupinka mi ušetří spoustu hodin strávených popojížděním po městě autem, to je fakt. Nicméně, každý den je třeba organizovat, koordinovat a logisticky zajišťovat, kdo pojede, s kým, koho musí vyzvednout a kde a kam ho doveze. Když je řada na mě, pokaždé trnu hrůzou, že nějaké dítě někde zapomenu (včetně těch svých). Což už se jednou stalo,“ přiznává Kristen.

Zapomněl na mou dceru!

„Jeden z tatínků skutečně odjel bez mé dcery. Byl z toho ve velkém stresu a rozpačitě se opakovaně omlouval. Nedělala jsem z toho velkou vědu, pro dceru hned dojela (naštěstí mě uvolnili z práce, jelikož odpadla důležitá porada) a dobře vím, že to samé se může klidně kdykoli přihodit i mě. Jen to ukazuje, že carpooling je v podstatě, v přeneseném slova smyslu, napínavým cirkusovým představením, kdy několik umělců žongluje s obrovským počtem míčků. Jen s tím rozdílem, že my nemáme dost času na tréninky a zkoušení a nedostaneme za své vystoupení zaplaceno. Ani potlesku se zpravidla nedočkáme!,“ říká s úsměvem Kristen.

Rodinná logistika

Máte také často pocit, že v jednom kuse sedíte za volantem, abyste dítka dopravili z bodu A do bodu B, a když zrovna neřídíte, nepřetržiě přemýšlíte a plánujete, jak logisticky co nejvýhodněji zajistit celý školní týden a sladili ho s vaším pracovnám diářem? Průzkum americké společnosti HopSkipDrive (kterého se zúčastnilo více než tisíc rodin) ukázal, že naprostá většina rodičů stráví odvozy do školy a na zájmové činnosti svých ratolestí tolik času, že jde o ekvivalent druhého „vedlejšího“ zaměstnání. Jen aby jejich děti byly tam, kde zrovna mají nebo musí být. Bylo zjištěno, že 38 % rodičů dětí ve věku od 6 do 17 let, tráví v autě více než deset hodin týdně, více než třetina pak uvedla, že dopravní logistika je každodenním podstatným tématem jejich rodinné konverzace, někdy dokonce i vícekrát za den.

Tatínkové mimo hru?

A žádnou maminku asi nepřekvapí, že téměř 90 % rodičů přiznalo, že za koordinaci přepravy potomků nese ve třech čtvrtinách případů odpovědnost a hlavní „břemeno“ této povinnosti právě žena. „Ano, můj telefon drnčí celý den, když jsem na řadě, musím být pořád ve střehu, plánovat dopředu, kontrolovat počet dětí, připomínat, aby nic nezapomněly, ujišťovat se, kam koho odvézt a nic nevynechat…A můj manžel je toho všeho milosrdně ušetřen,“ potvrzuje Kristin. Podle průzkumu celkem 42 % rodičů uvedlo, že mají pocit, že ohrožují svou pozici a nestíhají úkoly v práci, aby se opakovaně ujistili, že se jejich dítě dostalo včas tam, kam potřebovalo, zda dorazilo v pořádku domů nebo na fotbalový trénink. „Jsem opravdu vděčná své kamarádce, že mě pozvala, abych se k naší carpool skupince přidala. Ano, spoustu času, který ušetřím tím, že nejezdím, věnuji plánování jízd ostatních, ale i tak to stojí za to. Deset dětí rozdělených mezi pět obětavých rodičů, znamená čas navíc a méně peněz utopených v mé palivové nádrži,“ je přesvědčena Kristen.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku