Stala jste se matkou a ztratila jste některé kamarádky? Tohle je příčina!

  • Stala jste se matkou a ztratila jste některé kamarádky? Tohle je příčina!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    20. července  2019 
     06:00

    Jakmile porodíte dítě, změní se celý váš život. A je to samozřejmé. Mateřství změní i vaše přátelské vztahy. Než jste měla dítě, určitě jste hodnotila kamarádky, které už děti měly, a možná jste si mnohdy říkala, že své děti používají jako omluvu nebo výmluvu pro jakékoli změny plánů. Téměř nikdy si tyhle mámy nestěžovaly na to, že rodičovství je někdy dřina, a vy jste vídala pouze krásné fotografie plné rodinného štěstí, které postovaly na Facebooku.

    Domnívala jste se tedy, že mít dítě není vůbec žádný problém a že to je vlastně brnkačka. Proto jste nechápala, proč zrušily schůzku s vámi, proč vám nezavolaly zpět nebo proč neodpověděly na vaši esemesku. Teď máte své vlastní dítě a víte proč! A už taky dobře víte, že některé přátelské vztahy prostě a jednoduše kvůli tomu, že máte dítě a ti druzí ne, ochladnou, změní se, nebo dokonce zaniknou. Zní vám to povědomě? Co všechno je najednou jinak?

     

  • Už prostě netolerujete nesmysly jako dřív

    Autor: istock

     

    Když máte dítě, najednou nemáte žádnou potřebu ani touhu zabývat se prkotinami, lžemi, dramaty nebo zbytečnými útoky, jako to bylo dřív. A nemáte ani čas, nejen potřebu! Kdo kdy kde co, omluvy a tajnosti, blbosti všeho druhu včetně toho, že zase nebyla k sehnání ta růžová rtěnka nebo že se zase nevejde do těch kalhot. Je mi to líto, ale máte-li dítě, začnou vás zajímat jiné věci a spousta těch, které vás bavily, už najednou považujete za podřadné nebo stojí někde až na konci vašeho seznamu.

     

  • Někdy nezvednete telefon nebo zavoláte až později

    Autor: iStock

     

    Opravdu to není tak, že byste s kamarádkami nechtěla mluvit, ale snažíte se prostě a jednoduše ušetřit čas, takže voláte nejdřív tam, kam si myslíte, že je to nejdůležitější (pediatr, máma, sestra…). Není to tak, že byste nechtěla zavolat zpátky, ale doslova a do písmene nemáte víc než pětiminutové okno mezi kojením a přebalením nebo přípravou jídla a dalším přebalením, případně další aktivitou. Myslíte, že to je legrace? A i když jsou děti větší, je to v podstatě totéž, jen v bleděmodrém. Vážně to není v tom, že na své kamarádky kašlete, jednoduše NENÍ ČAS.

  • Odmítáte často návrhy na setkání, kafe či kino

    Autor: istock

     

    Svobodné kamarádky to asi nepochopí, ale změny plánů na večer jsou prostě v okamžiku, kdy se stanete matkou, zcela normální. Důvodem je to, že se chcete (a potřebujete) fakt pořádně vyspat. Spánek je totiž vzácná komodita, kterou nemá snad žádná máma zadarmo. Kradete si minuty na to, abyste si aspoň na chvilku zdřímla. Nebo děti onemocní a vy je jednoduše nechcete nechat doma večer samotné s tátou (ne že by nezvládl se o ně postarat, ale vy to tak prostě cítíte).

     

  • Dáváte přednost dětem před kamarádkami

    Autor: iSTock

     

    Nemůžete si pomoct, ale i když máte své kamarádky ráda, tak když si musíte vybrat, vyberete si své děti. Když navíc ještě pracujete, čas, který trávíte s dětmi, je čím dál vzácnější. Není divu, že ho chcete věnovat radši rodině. Samozřejmě že kamarádky jsou taky důležité, ale máte-li šanci jít na představení vaší pětileté dcery nebo fotbalový zápas desetiletého syna, nebo na dámskou jízdu s kamarádkou – kam půjdete? Hlavně nelžete a nestyďte se, pokud zvolíte děti (nebo naopak kamarádky).

     

  • Neakceptujete neshody týkající se výchovy

    Autor: istock

     

    To je asi nejhorší efekt, který vás může zasáhnout, jakmile se stanete matkou. Posuzovat a kritizovat není dobré pro nikoho, ale pokud syn vaší kamarádky začne mlátit vaši dceru na pískovišti a ona neřekne ani slovíčko, aby synovi vysvětlila, že tohle se nedělá, tak to prostě není „cool“. A víte, co se pak stane, když se tohle opakuje milionkrát? Jednoduše vypnete. Konec. Děti se spolu sice můžou i nadále kamarádit, ale přátelé by se měli chovat jako přátelé.

    Jaké zásady by měli rodiče dodržovat? Jsou to tyhle, podívejte se na video:

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku