Jsem máma jedináčka a další dítě nechci! Tady je šest důvodů!

  • Jsem máma jedináčka a další dítě nechci! Tady je šest důvodů!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    9. listopadu  2019 
     06:00

    Proč byste měli okamžitě zapomenout na otázku „tak kdy tomu vašemu mrňousovi pořídíte sourozence“? Přestaňte s tím, rozhodnutí mít jen jediného potomka není nic, za co by se měl člověk stydět, vzkazuje rozčilená maminka!

  • Jedno a dost!

    ...
    ...
    Autor: istock

    „Vždycky je to o dohodě. Ano, máme doma jedináčka a s manželem jsme se oba už dávno shodli, že to tak i zůstane. Nelituji toho a rozhodně se za svůj názor nehodlám před nikým ospravedlňovat. Takže moc prosím, nevyzvídejte od rodičů ve svém okolí, kolik mají v plánu ratolestí a kdy už konečně počnou další. To se zkrátka nedělá,“ říká Tina, maminka malého syna, vyznavačka zdravého životního stylu, blogerka, milovnice jógy a také spánková terapeutka. Na svém blogu se rozhodla sdílet seznam důvodů, proč je skvělé být mámou jedináčka, a být tak maximálně šťastná. Proč jí její život takto vyhovuje a nemá v plánu nic měnit?

  • Naše rodina je kompletní

    ...
    ...
    Autor: istock

    Každý má jinou představu o tom, jak velkou rodinu si přeje. Jistě, pokud někdo touží po třech či čtyřech dětech, a ony nepřicházejí, cítí se nenaplněn. V našem případě zahrnuje úplná rodina maminku, tatínka a jedno dítko. A takto jsme kompletní, nic a nikdo nám neschází. A věděli jsme to již od chvíle, kdy jsme si donesli naše miminko z porodnice domů. Jsme spokojeni a nedokážu pochopit, proč příbuzní, přátelé i sousedé, a dokonce občas i cizí lidé v jednom kuse trvají na tom, že bychom si měli pořídit další dítě. Proč? Nejdůležitější přece je, že se my tři doma milujeme a jsme si blízcí.

  • Rodičovství je těžké

    Co se asi honí hlavou čtyřletému dítěti¨?
    Co se asi honí hlavou čtyřletému dítěti¨?
    Autor: iStock

    Pokud se někdo nedokáže přenést přes to, že nám jeden potomek stačí a jsme tak spokojeni, je to koneckonců jeho problém, nikoli náš. Být rodičem je zodpovědná role, nejzásadnější a nejnáročnější, kterou v životě zastáváte. Nemáte chvilku oddechu, mateřství je dřina bez přestávek, směna trvá sedm dní v týdnu, dvacet čtyři hodin denně. Přináší řadu potíží, těžkých chvil, obav, nejistotu a strach. A někdy, jak se říká, „jedno dítě vydá za tři“. Jistě, někteří rodiče mají štěstí, že jsou požehnáni a mají hodné, spokojené a nenáročné miminko, jiní zase nemají svou cestu tak úplně snadnou. Mé těhotenství bylo vysoce rizikové, potkala mě řada zdravotních komplikací, porod probíhal dramaticky a narodilo se nám hodně dráždivé miminko, které téměř nespinkalo, trpělo na koliky… Totální únava a vyčerpání se podepsaly na mém zdraví, kvůli obrovské spánkové deprivaci si dnes téměř nepamatuji na první rok života našeho děťátka. Veškeré vzpomínky mám jako v mlze.

  • Záleží nám na manželství

    ...
    ...
    Autor: istock

    Na rovinu – ani jeden z nás nechce obětovat náš vzájemný vztah výhradně péči o děti a jejich výchově. Zní to sice sobecky, ale buďme upřímní – kolik partnerských vztahů se rozpadlo po narození dětí… Samozřejmě nikoli kvůli nim, ale z důvodu, že partneři rezignovali na své potřeby a touhy, přestali se starat jeden o druhého (často jednoduše proto, že jim nezbývaly čas ani síla) a odcizili se. Vychovávat potomky (nehledě na jejich počet) je dřina, což platí dvojnásob, když chcete, aby zároveň nestrádalo manželství. Uhlídat, aby se z vás nestali „jen“ rodiče, ale abyste zůstali zároveň také milujícími a chápajícími partnery, bývá obtížné. Já a můj manžel to víme a snažíme se nacházet rovnováhu mezi péčí o rodinu a naším manželstvím. Zatím se nám to daří skvěle.

  • Užíváme si!

    ...
    ...
    Autor: istock.com

    A rádi! Občas sami dva (bez sebemenších výčitek), většinou všichni ve třech. Společné zážitky jsou důležité. Záleží nám na tom, abychom byli jako rodina aktivní, podnikáme společně výlety, výpravy za dobrodružstvím, chodíme do kina nebo bruslit. Před narozením syna jsme byli hodně „akční“. Nyní toužíme všechno, co jsme už poznali a viděli, představit našemu chlapečkovi. Vracíme se k cestování, máme v plánu ukázat mu krásy světa, chodíme na obědy do restaurací, o víkendu vyrážíme kempovat nebo vyjíždíme na kole za přáteli. Nepotřebujeme větší auto, abychom se do něj vešli, v letadle nám akorát stačí jedna trojmístná řada sedadel, abychom seděli všichni spolu. Balení je úspornější, nepotřebujeme čtyři kufry na veškeré plenky, ubrousky, lahvičky, hygienické potřeby a hromady svršků a bot na převlečení.

  • Finanční svoboda

    ...
    ...
    Autor: istock

    Děti jsou finančně náročným projektem, to ví dobře každý rodič. Dítě je drahá záležitost, bez ohledu na to, co kdo tvrdí. A nemluvím jen o výdajích za plenky a oblečení. Jsou tady sport, kultura, zájmové kroužky, později školní potřeby, vysoká škola, také rodinné dovolené, lyžařské kurzy a tak dále. Pokud jde o rodinný rozpočet, je výrazný rozdíl, když to vše chcete dopřát jednomu dítěti, nebo rovnou třem… Nejsme ochotni obětovat veškeré sny a plány jen proto, abychom si pořídili další děti a naše okolí bylo spokojené. Nebudeme se nutit do dalších potomků jen proto, že to společnost považuje za „normální“. Chceme synovi dopřát maximum, netoužím se dostat do situace, kdy bych se musela rozmýšlet, které dítě si můžeme dovolit dát na tenis a které pojede na plavecký kurz nebo letní tábor, protože všechno zaplatit nezvládneme.

  • Znám své limity

    ...
    ...
    Autor: istock

    Hluboce obdivuji matky dvou, tří nebo více dětí, které vaří domácí jídlo dvakrát denně, k tomu zvládají vlastní kariéru, kadeřníka, dvakrát týdně cvičení, přelouskají tři knížky za měsíc, sledují trendy ve zdravé výživě i fitness světě, před spaním přečtou každé ratolesti jinou pohádku a po večerech plné energie třídí prádlo, žehlí a chystají svačiny na další den. Smekám před nimi, ovšem já znám své hranice a na podobné zážitky se necítím dost silná, trpělivá ani patřičně nadšená. Naprosto a zcela mi vyhovuje a bohatě stačí to, co mám doma. Nevěřím na stereotypy, které panují ohledně jedináčků. Ne, nejsou všichni rozmazlení. Moje dítě se chová slušně, zná hodnotu věcí, není zahrnováno hračkami ani drahými dary, je ohleduplné, soucitné a pokorné. O všechno se rozdělí, umí poděkovat, požádat, je šťastné, když může někomu pomoci. Jsem přesvědčena, že charakter a povahu formují jiné věci než počet sourozenců. Je to spíše o způsobu výchovy, vašem přístupu a metodách, které používáte.

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku