Po mateřské zpátky do práce? Zvažte, co zvládnete vy a co dítě

Po mateřské zpátky do práce? Zvažte, co zvládnete vy a co dítě
Práce i péče o batole se dají skloubit snadněji, než si myslíte
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
29. března  2016 
 06:00

Máte strach, že když utečete od dětí moc brzy, ochudíte se o chvilky, které se už nikdy nevrátí? Na druhou stranu ale tušíte, že pět let doma finančně neustojíte? Poradíme vám, jak ze začarovaného kruhu ven. 

Nemučte se výčitkami, nesrovnávejte se s okolím, nenechte se kýmkoli zviklat. Když ve vás rozhodnutí vrátit se do práce uzraje, jednejte podle svých osobních pocitů. Jedině vy znáte své dítě nejlépe, víte, co mu svědčí, jak zvládá vaši nepřítomnost. Také znáte sama sebe, víte, co chcete, jakou zátěž unesete, jakou oporu máte v nejbližším okolí. Věřte ale, že dítě, které se svou maminkou tráví od pondělí do pátku jen odpoledne a večery, může být i tisíckrát spokojenější než to, které je s frustrovanou matkou od rána do večera. 

Vzteká se? Našli jsme jednoduchý trik, který skvěle funguje!

Vzteká se? Našli jsme jednoduchý trik, který skvěle funguje!

Záchvatům vzteku se v dětství skoro nedá vyhnout, i když některé dětí jsou vzteklejší než jiné a jiné jsou naopak spíš povahy klidnější. V každém případě…celý článek

Pro konečné ujištění, že je správná doba vrátit se do práce, si položte čtyři otázky: 

  • Chci, nebo musím nastoupit? Pokud se vracíte do práce jen pod nátlakem okolí, ale vaše psychika není ještě na změnu nachystaná, časem se budete trápit. 
  • Mám zajištěné hlídání? Prarodičům, chůvě, „tetám“ v jeslích nebo učitelce ve školce musíte důvěřovat, jen tak se můžete soustředit na práci. 
  • Najdu oporu v rodině? Pro své rozhodnutí potřebujete vstřícnost svých nejbližších. 
  • Jak budu řešit případné přesčasy a nemoci dítěte? Není vhodné, abyste pokaždé ošetřovala své dítě vy. 

Tři otázky pro odborníka 

Odpovídá Mgr. David Doležal z pražské poradny Psychoterapeut.cz 

1 MÁME SE NÁVRATU DO PRÁCE OBÁVAT? 

Záleží na tom, kolik času žena s dítětem tráví, kdy bývá v práci, jak funguje hlídání. Je třeba vědět, že žádný člověk se k dítěti nechová tak jako jeho vlastní matka. Navíc struktura jeho osobnosti se tvoří do tří let věku, což je čas, kdy by mělo být většinu času právě s maminkou. 

2 JAK PŘIPRAVIT POTOMKA NA ZMĚNU?

Čím je dítě menší, tím více potřebuje pravidla a rituály, tvoří totiž jeho bezpečný svět, životní jistoty. Proto chystáte-li změny, je dobré ho dostatečně dopředu připravovat. Vodit ho mezi děti, budit v danou hodinu, vést k samostatnosti příslušné věku. Zkuste ho dát na pár hodin nebo na noc k babičce, k příbuzným. Důležitá je velká pochvala za každý samostatný počin. 

3 CO MATKÁM PORADÍTE? 

Když si žena mateřství doma užívá, stačí ocenění její práce od blízkých (což se ale ne vždy dostaví v dostatečné míře). Pokud však roli matky tak úplně neprožívá a raději by se viděla třeba jako uznávaná specialistka ve svém oboru, je třeba mít možnost vzdělávat se, pracovat třeba jen na minimální úvazek. To je ale závislé na ochotě partnera ženu častěji zastoupit, pohlídat a hlavně nevyčítat. Určitě si přečtěte: Inspiraci, jak bezbolestně spojit představy o životě s povinnostmi v rodinném kolotoči, najdete v knize Michaely Marksové-Tominové Rodina a práce – jak je sladit a nezbláznit se. 

Táta a miminko: Originální fotky novorozence, které stojí za vidění

Táta a miminko: Originální fotky novorozence, které stojí za vidění

Nezajímavých fotek miminek, která na nich vypadají jedno jako druhé, je plný svět. Jak to udělat jinak? Někdo na to jde návštěvou fotografa, který…celý článek

A jaké jsou zkušenosti samotných matek? Takhle to vidí například Jana, 24 let, podnikatelka, syn Štěpán, 1,5 roku.  

Z Jany doslova sálá energie a pozitivní myšlení. „Ještě před dvěma lety jsem studovala Univerzitu Karlovu a plánovala ji zakončit magisterským titulem, ale všechno bylo bohužel jinak. Nečekaně mi zemřela maminka a já po ní musela dost rychle převzít veškeré podnikání,“ vzpomíná na tragické období Jana. Takřka přes noc se stala majitelkou taneční školy, kde dosud vyučovala jako lektorka jen pár hodin. K tomu se musela postarat o několik nájemníků z domů, které jí nově patřily. „Podnikání mě začalo bavit. Školu jsem přerušila po získání bakalářského titulu, ale vím, že ji jednou dokončím. Stihla jsem se vdát a porodit plánované dítě,“ překvapuje svým temperamentem Jana.

Její dny jsou velmi pestré. „Někdy komunikuji s nájemníky, úřady, realitními makléři, jindy uzavírám smlouvy, rekonstruuji pronajímané byty, řeším daně a pomáhám s prací manželovi,“ líčí Jana. Syna si většinou bere s sebou, málokdy ho hlídají příbuzní. Když si naplánuje klidnější den, navaří, uklidí, vypraví se s malým na kroužky určené nejmenším nebo se jde zdokonalovat v angličtině. V budoucnu plánuje, že si najme chůvu nebo hospodyni, ráda by totiž ještě realizovala vlastní podnikatelský záměr. Sní o řízení personální agentury. „Můj manžel je naštěstí chápavý, ví, že jeden den uvařím, druhý uklidím, třetí pracuji od rána do večera. Zvykl si a nevadí mu to,“ svěřuje se Jana. Sama říká, že potřebuje být pod tlakem povinností, aby byla spokojená. Čím víc toho má, tím víc toho stihne.

A co říká Radka (35 let, majitelka dětské herny, dcera Bára, 3,5 roku)? Usměvavá majitelka dětské herny Beruška v Kladně si svoje podnikání užívá. „Před porodem jsem byla jako prodavačka v neustálém kontaktu s lidmi, což mi vyhovovalo. Stačilo pár měsíců doma a začala mi společnost ostatních dospělých chybět,“ vypráví Radka. Navíc jak dcera rostla, zjišťovala, že není mnoho možností, kam s dítětem vyrazit. „O podnikání jsme s kamarádkou vážně přemýšlely už před čtyřmi lety. Naplánovaly jsme si otevření dětské herny s barem a posezením pro maminky. Svůj záměr jsem ale dotáhla do konce až za další dva roky s nynější společnicí."

VIDEO: Naučte děti, aby neměly strach z vody. Plavat se dá celý rok

VIDEO: Naučte děti, aby neměly strach z vody. Plavat se dá celý rok

Nemáte čas ani peníze, abyste s dětmi chodili na plavecké kurzy, ale rádi byste, aby se nebály vody a časem se naučily plavat? Přinášíme vám video…celý článek

"Prostory jsem díky příteli našla hned, složitější to bylo s administrativou kolem,“ vzpomíná. Nápad to byl šťastný, herna se hned od počátku stala oblíbeným cílem maminek. Pravidelně se tu pořádají burzy dětského oblečení, kosmetické poradny, odpoledne s klaunem a další akce. „Jsem spokojená. Partner i celá rodina mi vycházejí vstříc. Navíc jsem měla štěstí na ochotnou babičku, která mi v případě potřeby dceru pohlídá,“ pochvaluje si. Jeden den pracuje a další se věnuje rodině, každý druhý víkend mívá volný. V obsluze a zásobování se totiž střídá s kolegyní. Domácnost proto zvládá bez potíží. Situace je nyní jednodušší i proto, že malá Bára chodí od září do školky. „Nedovedu si představit, že bych se měla někdy vrátit na místo prodavačky. Vyhovuje mi, že si svobodně naplánuji, kdy budu s dcerou a kdy v práci,“ dodává Radka.

Sdílej na facebooku
Autor: Kateřina Pokorná

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku